Bra för svensk fotboll

Man kan hålla på olika svenska fotbollsklubbar.

Vissa kan till och med hata andra.

Men som svensk fotbollssupporter tycker jag att man måste medge att det är bra för svensk fotboll att GIF Sundsvall lyckats kvala in till svenska cupens gruppspel.

Formtoppade GIF Sundsvall – som för första gången sedan O’Learys-köket brann har radat upp tre raka segrar i allsvenskan – besegrade utan större problem division två-gänget Enskede med 4–0 på bortaplan i en rak kvalmatch till nästa försäsongs cupgruppspel. Ett gruppspel klubben missade ifjol, efter att ha blivit upprullat av division ett-gänget Dalkurd ifjol somras.

Jag ska berätta hur det går att som exil-medelpading följa ett norrländskt och ekonomiskt ansträngt nyallsvenskt lag under en vinter där de inte kvalar in till svenska cupens gruppspel.

Det korta svaret är att det går inte.

Det går inte.

Alltså inte »det går inte« som i att det är lite komplicerat; »det går inte« som i att det är i princip omöjligt.

Visst: du kan förlägga din semester till februari månad och på så vis följa efter GIF Sundsvall på försäsongsäventyr utomlands, men då står du där i en rumstempererad inomhushall i Vasa när Giffarna kryssar mot SJK Seinäjoki. Så mycket kan ingen människa bry sig om Robbin Sellins februariform utan att få en kallelse adresserad från Säter.

Och inte ens de träningsmatcher som får anses stora med GIF-mått mätt, som det prestigefyllda derbyt mot Östersunds FK, går det att få ordentlig information om.

Så här såg det ut efter det 1–1-mötet på Mittmedias webbflik »Sundsvalls Tidning«:

Skärmavbild 2015-08-20 kl. 23.51.53

Det här var ändå inför en säsong där Giffarna var nykomlingar i allsvenskan och där laget sålt ut IP i säsongsavslutningen några månader tidigare.

Jag kan bara tänka mig hur det kommer att rapporteras om motsvarande träningsmatch nästa säsong, om Giffarna skulle klara sig kvar och allsvenskt spel blivit gammal skåpmat i Mittmedia-chefernas ögon (eller, gud förbjude, om de skulle åka ur):

Skärmavbild-2015-08-20-kl.-23.51.53

Inte ens om man som exil-medelpading har familjära tentakler kvar i staden och kan tillgodogöra sig inför-säsongen-extrabilagorna får man sitt lysmäte: den Mittmedia gav ut i våras, inför den första allsvenska säsongen på åratal!, liknas bäst vid en pamflett.

Så jag är väldigt tacksam över att Giffarna gjorde jobbet i onsdags (Enskede borta är alltid svårt så här års), att Shpetim Hasani förvånansvärt nog inte bröt vadbenet på tre ställen och att det förhoppningsvis kommer kunna gå att följa GIF Sundsvall lite, lite bättre nästa vår.

2 thoughts on “Bra för svensk fotboll

  1. Vill bara tipsa om att kolla på gårdagens debatt i svt. Behrang Kianzad måste vara den mest sinnessjuka gäst man någonsin haft i detta program. Mittmedia sjunker aldrig så lågt som gårdagens program.

  2. Visst måste det väl ha stått mer än så i pappersutgåvan så att vi får lite valuta för pengarna? Kommer någon prenumerant ihåg, det skulle vara skönt att veta att vi som betalar för informationen får lite mer nån endaste gång!
    Men 1988 var det väl Skipper’s? Fanns O’Learys överhuvudtaget?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *