Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Den viralt kompatibla sammanfattningen av Pirkt.se:s 13 000 tecken långa analys av Bajen-fiaskot

Efter 1-5-förlusten mot Hammarby stannade jag kvar ett litet tag på östra ståplats (där det inför matchstart släpptes in ett trettiotal grönklädda Bajen-supportrar; ett potentiellt farligt fiasko som det mig veterligen inte har rapporterats om efter denna högriskmatch). Just där, bland rutinerade rävar i den allra innersta kretsen av Patronerna, kan man tänka sig att just den här portalinnehavaren – som nischat sig på att slänga ut tiotusentals tecken om Giffarna i cyberrymden – skulle kunna ha sin lilla skara av någorlunda trofasta läsare.

Och mycket riktigt: nog ska det visa sig att någon vet vad det är jag håller på med på nätet.

– Du, sade plötsligt en individ som numera är själva ansiktet utåt för GIF Sundsvalls officiella supporterklubb. Vad hände med det där meme-kontot?

Jag fick på fullaste allvar tänka efter innan jag kom på att: just det! Vårvintern 2019, när Giffarna precis avslutat den mest hyllade GIF-säsongen i mannaminne och Joel Cedergren var ett av hela fotbolls-Sveriges hetaste tränarnamn, startade jag ett meme-konto i ett försök att slänga ut en anonymiserad bräda på den uppskvalpade GIF-vågen. Jag har själv inte haft Instagram på år och dagar, men tänkte att det kunde vara skoj att försöka koppla samman min stekheta favoritklubb med aktuella populärkulturella fenomen.

Eftersom kontot kom till under en period där flera av Giffarnas succéspelare ryktades vara högaktuella för diverse flyttar blev det en hel del Urban Hagblom-content, så till den grad att jag fortfarande tycker att det är märkligt att företaget Urb-It vägrade ge sig in i ett betalt samarbete med kontot.

Sedan upphörde det plötsligt och jag minns knappt ens varför. Kanske blev säsongen 2019 alltför mörk för att skoja om (minns ni ens att Champions League-meriterade Pa Konate kom in som sista-namn i en trupp man redan trodde skulle kunna utmana på den övre halvan???), kanske vågade jag inte ta meme-publicistiska beslut rörande Joel Cedergrens fortsatta vara eller inte vara som huvudtränare.

Klart är i alla fall att succén med meme-kontot (över två hundra följare!!!; för dylika siffror i andra Pirkt.se-kopplade sammanhang hade jag behövt fåret Dolly-klona mina närmaste släktingar flera gånger om!!!) visade att det fanns ett sätt att nå igenom bruset med sina GIF-spaningar, bara paketeringen var anpassad till det rappa nutidstempot.

Därför funderar jag på om det inte är dags att till varje lång och närmast ogenomtränglig analys om de allsvenska GIF-prestationerna (texten om Hammarby-debaclet klockade in på dryga 13 000 tecken, Sirius-premiären på omkring 9 000) addera en viral kortversion av texterna. Vi kan väl göra ett försök, eftersom Daniel ”Nannagrynet” Nannskog under måndagkvällens ”Fotbollskväll” bjöd på ganska precis samma sammanfattning som jag behövde över 10 000 tecken på mig att uttrycka i skriftlig form.

Jag tycker ni kan unna er de drygt två minuter där ”Nannagrynet” spyr galla över GIF-försvarsspelet (från minut 20 och framåt handlar programmet om Giffarna), men för er som är riktigt moderna mediekonsumenter som bara vill kunna nafsa åt sig några brottstycken i farten räcker det nog med en tre sekunder lång sammanfattning:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *

Tema Mission News av Compete Themes.