Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nytt minusresultat för Pirkt.se – som gör ny satsning på ljud

Jag vet inte om »Du har bilagor att deklarera« anses vara svenskans allra läskigaste sats för särskilt många fler än mig. Men för en brevrädd natur (som hoppar till som en krumryggad stövare på nyårsafton varje gång det dunsar på hallmattan) blir det alltid mycket ångestladdat i slutet av april när det lackar mot det allra sista datumet för deklarationsinlämningen.

Detta då jag fortfarande är ägare av en enskild firma, efter snart åtta år av återkommande mardrömmar om att Skatteverkets insatsstyrka ska slå in dörren i en välplanerad gryningsräd och ankelskaka mig uppochner på information om vad jag menar med de 342 kronorna jag någon gång i tiden bokfört som Anläggningstillgångar.

Jag går alltid tidigt in på Skatteverkets hemsida när det står klart att man kan se hur mycket man ska få tillbaka (en 30-åring som årligen jobbar i min klena utsträckning får alltid tillbaka en liten slant), men kan inte alls glädja mig en enda smula över tusenlapparna som basuneras ut eftersom jag vet med mig att innan det är färdigt så kommer jag att stå ungefär här:

Och bälga i mig den metalliska smaken av undermålig läskeblask från brevlådeföretaget Wolf Cola, på en begravning för ett skattetekniskt uppdiktat barn där man fäster blicken långt bort i fjärran för att försöka förtränga vad det är man gett sig in på.

Sådan är känslan, för att jag inte känner mig hundraprocentigt trygg i mina debet- och kredit-kunskaper (och inte kan härleda de 342 kronorna som en gång i tiden bokförts som anläggningstillgångar!!!).

Det här har jag varit inne på förr, men känslan är ju den att Skatteverket skulle sätta dit en glad amatör som årligen nolldeklarerar i sitt närmast nedsövda företag innan de ger sig på de skattefifflare som årligen skickar miljardbelopp till skatteparadisiska ögrupper. Minns bara hur enkelt skattejuristen Staffan Andersson kom undan när det visade sig att han hjälpt diverse rikraskfigurer (som skumraskfigurer, fast med de skumma elementen utbytta mot socialt accepterad rikedom) att gömma undan en massa pengar från skattmasen. Med hjälp av paraplytricket lyckades han enkelt värja sig mot Uppdrag Gransknings reporters envisa frågande:

Det är ganska precis fem år sedan, noterar jag, som Pirkt.se sammanställde de starkaste rörliga bilderna från det Uppdrag Granskning-avsnittet (på den tid då det verkligen fanns en bloggyrkesstolthet i att tillverka gifar, via ihopklippandet av bildrutor via Screenpresso-verktyget och sedan överförandet till imgflip-apparaten). Men känslan kvarstår: de allra mjukaste av silkesvantar tas fram när det handlar om riktigt stora skattebelopp som staten försnillats på. Alla eventuella komplikationer kan enkelt viftas bort med ett fackmannamässigt utfört paraplytrick, för den som tillfälligt fått sin verksamhet belyst med kritiska lampor.

Skatteverket silar anläggningstillgångsmygg men verkar svälja Mossack Fonseca-bokförda kameler.

Då spelar det ingen roll att Pirkt.se-koncernen hade noll kronor i intäkter under räkenskapsåret 2020 och att koncernen rapporterade ett negativt resultat på omkring 1 500 kronor efter att fakturorna till webbhotell och bokföringsprogram blivit betalda.

Dörren kan slås in ändå, är känslan. Anläggningstillgångarna – vad får man för 342 kronor? Kan det ha varit en datormus, tro? – försvinner inte ur det skattejuridiska Sauron-ögat som bara har blick för oss små firmatecknande hobbitar.

Men ett minusresultat på 1 500 kronor är förstås inga glädjande siffror för en portal och en tillhörande redaktionsledning som tänkt vara marknadsledande på exempelvis starka samlingar av gifar från Uppdrag granskning-avsnitt (en position som portalen bevisligen inte innehaft sedan 2016). Tur då att Pirkt.se expanderar, i takt med sin samtid.

I en tid där läsningen bland både unga och gamla går ner har den här portalen förstås under flera år sneglat mot de multimediala formerna, inte minst sedan en vän på lärarprogrammet tyckte att vårt lilla lärargäng skulle starta en podd om lärarstudentskapet med ingen annan motivering än att »ljud säljer!«. Äntligen kan vi nu säga att vi har tagit det.

För i förra veckan blev jag uppringd av ingen mindre än Mattias Denkert, Muren-kändisen som modererar en av mycket få podcasts som har nischat in sig på GIF Sundsvall-supporterskap, och där min gode gamle vän Johan Martinsson är en fast medlem. Scenerna som utspelade sig i min lilla lägenhet var – nu när jag ändå redan alienerat mig från stora delar av den fåhövdade läsarskaran med en Always Sunny-referens – väldigt lika dessa:

Jag hade ingen faktisk person som försökte knappra fram alla svar på någon dator intill mig, men nog sitter det alltid en liten illitterat figur där på hjärnbarken som lika desperat som chanslöst letar efter rätt tal-tangenter när man ombeds svara på frågor på uppstuds.

Men är det i något multimedialt sammanhang som Pirkt.se ska påbörja resan bort från det texttunga så är det väl i en podd om GIF-supporterskap i goda vänners lag, och jag hoppas att det blev någorlunda trevlig lyssning:

Det enda jag kan ha synpunkter på, vad gäller min medverkan, är att klipparen inte valde att bildsätta min del av delningsbilden med den bild jag skickade med som förslag:

Den bild som inte bara är en av bilder som verkar existera på mig som 19-åring (jo, jag är 19 där på bilden!) i en GIF-tröja, utan som också på ett perfekt sätt kapslar in mitt enda a-lags-år i Giffarna under vad som var mitt tjugonde levnadsår (varför tror ni mig inte???). Det plågade GIF-anletet hade på ett perfekt sätt kunnat kontrasterats mot den unga fräschören hos den andra gästen i podden: jättetalangen Johan Bengtsson, född –04 (omkring 650 år efter att Bockstensmannen på bilden ovan tros ha kallnat).

Hur som helst: den podcastmikrofon som Pirkt.se-koncernen kommer att ta upp i nästa års bokföring har noterats för sin första avbetalning (ta er en lyssning och märk hur krispigt ljudet från min sida av inspelningsstudion ter sig) och mer lär det behöva bli för att rädda nästa års bokslut.

2 kommentarer

  1. Liam McPoyle Liam McPoyle 7 maj 2021

    En myndighet som slänger sig med uttryck som ”.. på heder och samvete” när man ska göra en enkel box-check signalerar ju inte avspändhet direkt. Fortsätt skriva, vi är många som i tysthet läser och uppskattar dina GIF-analyser och fredagsvevar! Har läst återkommande sedan åtminstone 5 år tillbaka och aldrig kommit mig för att kommentera, så idag fick det ske.

    • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 7 maj 2021

      Du anar inte i vilken rättan tid denna din första kommentar damp ner på den digitala hallmattan. Jag satt precis och slet med en text och började ifrågasätta varför, då jag egentligen alltid kan räkna de kända läsarna på ena handens fingrar. Men så fick jag ny sprutt i fingrarna igen. Stort tack för din fina och mycket uppmuntrande kommentar!!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *

Tema Mission News av Compete Themes.