Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Öppet bråk mellan redaktionsledning och ägare på Pirkt.se

En redaktionsledning som satsar på att återlansera gamla fiaskokoncept som Fredagsveven och nylansera obskyrt undangömda GIF-flikar.

Nya kontroversiella ägare som trott sig ha investerat i ett »spännande medialt projekt« och som försökt lägga sig i publicistiska beslut.

Mellan dessa parter råder just nu fullskaligt krig hos portalen Pirkt.se.

– Jag trodde aldrig att Rasse Rasistsson kunde vara en lynnig ägare att arbeta för, säger den meriterade redaktionschefen Erik Löfgren besviket.

Han tar emot inne på Pirkt.se:s redaktion på Östermalm i Stockholm. Erik Löfgren suckar och drar handen över sin kala skalle.

– Här, säger han och pekar på en punkt ganska högt uppe på hjässloben. Här uppe brukade mitt hårfäste sitta, innan hela den här härvan drog igång.

Han pekar på några stackars ensamma hårsäckar som ser ut att ha utgjort lösa konturer till ett ganska högt sittande och gravt invikt hårfäste, det som i publicistbranschen brukar kallas för ett Ivar Arpi-fäste.

– Nu har stressen gjort att det dragit sig tillbaka ytterligare, summerar han och drar på nytt handen över den bleka hjässan.

Det var i förra veckan som Pirkt.se-konflikten, som till centrala delar liknar den som härdsmälta som pågår på webbtidskriften Bulletin, brakade lös. Enligt samstämmiga uppgifter handlar det om ett öppen bråk mellan redaktionsledningen på portalen och den kontroversiella ägaren Rasse Rasistsson, som köpt upp portalen från det nederländska konglomerat – primärt fokuserat på verksamhet som rör mer konkret gycklande – som under lång tid behandlat mediehuset väldigt styvmoderligt och inte sällan låtit den årliga webbhotellsfakturan passera sitt förfallodatum.

Enligt uppgifter ska Rasistsson omgående haft synpunkter på det redaktionella innehållet på portalen och försökt lägga sig i publicistiska beslut.

– Förra fredagen skulle jag trycka ut den nygamla Fredagsveven™ om vanligt, med överblivna spaningar från veckan som gått, för att glädja de två nära vänner som jag vet sitter och väntar på att få sleva i sig de slappa spaningarna inför helgen. Det var lite om Rud Stewarts besök i Sundsvall, någon slarvigt använd The Office-referens, en genomgång av senaste Gift vid första ögonkastet-avsnittet… Det var det gamla vanliga, säger han.

Men när redaktionschefen loggar in i plattformen på kvällen så ser han istället att ett annat inlägg toppar portalens startsida, upplagt av den nye ägaren Rasse Rasistsson som olovligen loggat in i publiceringsverktyget och publicerat en externt skriven text, fylld av smädelser och malplacerade hugskott.

Redaktionsledningen fattade beslutet att snabbt plocka bort texten på fredagskvällen.

– Vi såg direkt att »oj, här har vi en text som genererar väldigt stor trafik«, och det går ju helt emot de redaktionella stadgarna på Pirkt.se. Och så skymde den ju sikten för den menlösa text om hur svärmiskt den medelpadskt lokale köpmannen Kjell Larsson tittade på den låtsas-Rod Stewart han vallade genom stenstan, sommaren 2012; den text som vi visste att två nära vänner till portalen sagt sig vara villiga att läsa.

Beslutet att plocka ner den kontroversiella svadan fick de nya ägarna att rasa. I flera långa Facebook-meddelanden tar ägaren Rasse Rasistsson heder och ära av redaktionsmedlemmar på Pirkt.se. Rasistsson lyfter bland annat upp den gamla »plagiatskandalen« från 2015, där för stora delar av en genomgång av humörföreläsaren Jesper Carons värv ska ha varit skärmdumpade från Carons egen webbplats, och »Branded Content-skandalen« från 2019, där ett insmickrande inlägg om Matsmart.se:s utförsäljning av Jarmo Sandelins nylanserade nötpåse för golfare inte nog tydligt markerades som sponsrat innehåll.

Under onsdagen ska ett redaktionsmöte ha hållits på videoverktyget Zoom, där inte bara redaktionsmedlemmar utan även den nya ägaren deltar. Under mötet är stämningen extremt aggressiv. Rasse Rasistsson anklagar journalister på Pirkt.se för att vara lögnare, att konspirera mot honom, att ägna sig åt nepotism och socialt spel och att det finns en »anti-Rasse-regel«.

»Pirkt.se är en helt ny portal som går ut på att inte göra det pirkt.blogg.se gjorde.«

Dessutom ska Rasse Rasistsson, ivrig att använda portalen för sprida sin egen världsbild, ha irriterats på att redaktionsledningen valt att lansera en ny flik på portalen: pirkt.se/gif.

Den väl dolda fliken präglas av en långsam buffring för liverapporteringstjänsten gör att hela sidinnehållet hålls dolt i ett antal sekunder, vilket får den att framstå som helt tom på information. Men tanken från portalledningens sida är att samla all portalens rapportering kring GIF Sundsvall under fliken, även om det hittills mest resulterat i att reportertjänster och arbetstid skickats ner i vad som beskrivits i branschen beskrivits som ett »cyberrymdiskt slukhål«.

– Jag försökte tålmodigt förklara för Rasse att »visst, det var nog inte mer än två-tre läsare som letat sig in i liverapporteringen från cupmatchen mot Sandviken senast«, men precis när jag skulle ge mig in i en längre utläggning om vikten av att försöka vårda den fina relation som portalen byggt upp med flera medelpadska fotbollsfarbröder genom icke-kommersiellt gångbara mjuggflikar, så blev jag mjutad.

Löfgrens ljud ska ha stängts av, mitt i en viktig publicistisk utläggning om vikten av att vårda portalens mellannorrländska fotbollsarv och det kloka i att ge det nya och copyright-befriade matchanalytiska segmentet Fyra stekta sparvar mer tid. Samtidigt ska ägaren Rasse Rasistsson ha tagit ton i en aggressiv svada som enligt läckta videoupptagningar ska ha låtit så här:

»Pirkt.se är en helt ny portal som går ut på att inte göra det pirkt.blogg.se gjorde. Varför tror ni att våra läsare vill läsa Pirkt.se? Ja, det är just därför. Och då vill ni nu skapa något slags blogg.se-version av Pirkt.se genom att låtsas att er publicistiska integritet är hotad. Det här är lögn, det här är vansinne! Ni kommer att sänka Pirkt.se!«

Under mötet är flera medarbetare och andra inlyssnare förtvivlade över vad som håller på att ske. Löfgrens egen farmor, en av portalens mest trogna läsare, utbrister: »Håller det på att braka ihop? Vad händer?«

Erik Löfgren lutar sig tillbaka i sin snurrstol och suckar. Han berättar att han, precis som många andra, lämnat långa och respektabla journalistkarriärer för att jobba på Rasse Rasistssons flaggskepp Pirkt.se. Han berättar att han skrivit sport för ansedda Dagbladet i Sundsvall och att han skrivit viktiga identitetspolitiska ledarkrönikor om sin flintifiering i Länstidningen Östersund, men att han nu lämnat de etablerade mediehusen verkligen trodde på det nya projektet under ledning av den karismatiske men kontroversielle Rasse Rasistsson.

– Och så blir det så här: att Rasse Rasistsson visar sig vara en fradgande galning med vad som verkar vara en mycket illa dold rasistisk agenda för sin plattform. Det hade jag aldrig kunnat tänka mig.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *