Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mappen »SKILSMÄSSA« i Caps Lock via app-webb

Jag trodde Sverige vunnit VM-guld i… allt. Samtidigt. Det var som om Björn Borg och Ingemar Stenmark vunnit en gemensam världscuptävling i alpin parallellracketsport under sent 1970-tal, att döma av jublet som brast ut i en svensk gymnasiekorridor idag, precis innan klockan slog tio.

Jag ryckte till, undrade vad i hela friden som kunde ha hänt, och sedan tittade jag ner på mobilen. En flash från Omni: Regeringens föreslår att alla gymnasieskolor stänger ner och låter eleverna sitta hemma.

Nu ska svenska gymnasielärare blixtsnabbt ställa om till att erbjuda distansundervisning utan att kvaliteten på elevernas garanterade undervisningstid försämras. Och jag vet inte. Låt den som inte suttit i ett arbetsrum där lärare simultant försökt lära sig hur den nya skolplattformens Skype-funktion fungerar (»ser du mig?«, »ser du mig?«, »ser du mig nu?«, »ser du mig nu?«) kasta det första löftet om att allt kommer att gå smärtfritt.

Förra helgen pratade jag med ett par vänner om hur det var på den gamla goda tiden när man laddade ner saker från nätet, via kanaler som DC++ eller Kazaa. Och hur man inte sällan kunde vara ute och leta efter ny musik hos någon stabil leverantör för att plötsligt upptäcka att hos den här användaren låg inte bara en mapp som hette »DJ Mango Greatest Hits« och en som hette »Gårdakvarnar och skit (Rippad av Rosa Mannen)« utan också mappar med uppenbara familjefoton från en semester på Gran Canaria -03 och ett par årsmötesprotokoll för curlingföreningen BK Borsten från Surahammar. I jakt på att snabbare kunna tanka ner nya filmer eller CD-skivor hade användaren således (medvetet eller ej) öppnat upp hela sin PC för användarna nedladdningstjänsten, då den som delade med sig av mycket också fick ökad kräm i den egna nedladdningen. Med digitalkameror och BK Borsten-protokoll och allt.

Och jag vet inte, men jag kan se vissa potentiella problem vad gäller en på sina håll åldrad personalstyrka som blixtsnabbt – från en dag till en annan – förväntas ställa om från att skriva på en whiteboardtavla i ett klassrum till att typ, jag vet inte, sända live på TikTok med huvudet spexigt uppstucket ur en basketkorg eller vad nu digitala förebilder gör.

Jag tänker mig att det kommer vara tvunget att sådana här scener kommer utspela sig för diverse gymnasieelever runtom i Sverige:

För ett par veckor sedan lyfte jag förresten – på samma tema – fram företaget BRAVOLesson, vars digitala lärarlösningar kanske är i framkant, men knappast lika mycket i framkant som deras digitala språkbruk:

Den här tech-svenskan skojar man inte bort:

Eller, man kan ju försöka skoja om att det låter som att en ganska gammal och egentligt analog sol-och-vårar-figur har kommit på att svenska skolor försöker spara in pengar genom digitalisering och därför snabbt, på uppstuds!, försökt lansera ett begrepp som ska locka stressade kommunledningar som med ljus och lykta är på jakt efter något modernt och digitalt. Men ändå: i tider som dessa, när alla inte på uppstuds kan bli Magister Nordström utan vissa måste ha någonting appigt eller webbigt eller videoigt att hålla sig i under dessa skakiga tider, så kan det vara dags att kliva in tungt i en av få sektorer på börsen som lär gå riktigt starkt: app-webb-video-sektorn. Har de bara installerat något skydd mot att råka dela mappen »SKILSMÄSSA« med sina elever så lär aktien gå spikrakt uppåt.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *

Tema Mission News av Compete Themes.