Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hallenius inför MFF: »Någon ren inläggsfotboll vill jag absolut inte förespråka«

Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson.

 

I få matcher under fjolåret var GIF Sundsvall lika tillbakatryckta som mot Malmö FF på bortaplan, när skåningarna bombade in inlägg på inlägg. 

Linus Hallenius vill att hans GIF Sundsvall ska utveckla fler offensiva vapen under 2019 – men vill inte följa MFF:s exempel med mycket inlägg.

– Hade vi gått åt det hållet hade jag nog inte velat krita på för GIF Sundsvall, säger han.

GIF Sundsvall hade förtvivlat svårt under den allsvenska säsongens första halvtimme och hamnade i ett tidigt 0–2 underläge borta mot Djurgården. Då klev lagkapten Linus Hallenius fram och tryckte in ett reduceringsmål från nära nog ingenstans: ett mål som väckte bortalaget, som därefter började hitta rätt i det passningsspel som blivit synnerligen välkänt i allsvenska kretsar.

Det räckte till slut till en stark bortapoäng i premiären på Tele2 Arena – men skickade samtidigt med en varning inför framtiden: Djurgården hade en tydlig och välfungerande taktik för hur de skulle bemästra Giffarnas 3-4-3-uppställning och plocka bort lagets spelskickliga spanjorer centralt. Det kommer fler lag att ha – och det kommer inte som någon överraskning för någon i GIF-truppen.

När Pirkt.se träffade Linus Hallenius inför att den allsvenska säsongen skulle dra igång, i mars månad, pratade han mycket om hur laget i år skulle behöva anpassa sig till att alla lag nu vet exakt hur bra han och hans lagkamrater kan spela fotboll om man inte ställer till det för dem.

Förra året så hade vi inga förväntningar på oss alls utan allt var bara positivt och vi slog ur underläge. I år är det många som tänker »shit: de har samma trupp som i fjol och har förstärkt!« och vi kliver in med helt andra förväntningar på oss i år. Och det är fullt naturligt: för vi tycker att vi är jäkligt bra. 

– Men vi kan ju inte bara fortsätta göra samma saker utan vi måste ta ytterligare kliv. Allsvenskan blir hela tiden bättre och bättre och lagen anpassade sig väldigt mycket efter oss på slutet [av förra säsongen], så vi är väldigt ödmjuka inför att vi behöver utveckla oss vecka för vecka och ta ytterligare kliv, säger Hallenius. 

Men att allsvenska lag kommer anpassa sitt spel efter Giffarna – vilket även Kalmar FF gjorde på försäsongen (en match som Hallenius förvisso saknades i) – är ingenting som GIF-kaptenen fruktar.

– Jag är inte särskilt orolig över att lag anpassar sig efter oss. Det ser jag mer som ett bevis på att vi är riktigt bra. Hellre då att vi ska bli så in-i-helvete bra att det till slut inte spelar någon roll vad de försöker med, säger han och utvecklar:

– Det är lite den känslan jag har haft: att försöker lag att pressa oss så säger vi att »ja, gör gärna det, för ju mer ni pressar oss – ju mer kommer ni få jaga boll, öppna upp er och då kommer vi ta de ytorna«.

– Och när det gäller lagen som kommer hem hit och ger oss hela initiativet – och det har varit stora lag – så är det bara att säga tack, för det är vi också jäkligt bra på. Vi vet exakt hur vi ska flytta bollen och vara lugn med den, men sedan har vi också den typen av spelare som kan slå en passning som luckrar upp ett helt försvar.

Han summerar:

– Så jag skulle inte vilja vara på sidan och känna »fan, vad ska man göra för att stoppa GIF Sundsvall?«. Vi får väl se om de kommer på någonting.

Jag har en gång frågat Bildbyråns vd Niklas Larsson – som jag skrev ett Offside-reportage om Giffarna tillsammans med under hösten 2014 – om det var okej att låna ett par foton och vid jakande svar har jag bara sprungit med det så fort jag kunnat. Nu spelade jag padel med samme Niklas Larsson i veckan, vilket jag tror är ordlös mediemanskommunikation om att allt är lugnt och att ingen faktura på hundratusentals kronor ligger och väntar på att landa på hallmattan. Pirkt.se vill i alla fall betona hur hemskt tacksam portalen är för allt lånande. Foto: Bildbyrån/Nils Jakobsson.

 

Linus Hallenius själv då? Precis alla vet att den nyblivne 30-åringen (som firade bemärkelsedagen med en toppinsats borta mot Djurgården) gjorde 18 mål i serien i fjol och försvararna lär göra vad de kan för att stoppa honom. Om allsvenska lag anpassar sig inför att de ska möta GIF Sundsvall för att hindra dem från att rulla boll effektivt så borde väl allsvenska försvarare anpassa sig inför att möta Linus Hallenius – för att på bästa sätt hindra honom från att göra mål?

Men Hallenius tror inte att allsvenska försvarare kommer kunna följa några speciella försvarstaktiska recept för att stoppa honom i år:

– Det tror jag inte att de kan göra. En gång i tiden klassades jag kanske som en djupledsforward som sprang bakom… och jag vet inte hur man stoppar det, men man sätter väl någon snabb på mig eller sjunker lågt. Men nu ser jag väl att vårt spel är väldigt komplext, med många olika verktyg och många olika sätt som jag kan göra mål och bidra på. De får gärna göra allt de kan – det bara sporrar mig att utvecklas ännu mer. Det är jag inte särskilt orolig för.

Klart är att mittbackarna även i år får se upp med Hallenius löpningar i och runt straffområdet – för det är den enskilt största förklaringen till hans målmässiga explosion, menar han.

Anledningen stavas delvis »Soccer Service«. Det omtalade spanska fotbollsföretaget – vars paketlösning även IFK Göteborg köpt in till årets säsong – erbjuder individuella videoanalyser av spelarna. När Joel Cedergren beskrev metoden för mig så fick exempelvis GIF-yttern Maic Sema se på bilder från hur han själv löser en situation på offensiv planhalva i match – för att sedan se hur exempelvis Andrés Iniesta, som förebild, löser motsvarande situation i match på allra högsta nivå.

Linus Hallenius har tittat specifikt på sina löpningar framför målet – och föga överraskande har han studerat och jämfört sig med en viss målmaskin:

– Ska man titta på just rörelsemönster i boxen är det väl oundvikligt att inte titta en del på (Cristiano) Ronaldo. Det finns nog ingen som är bättre på att ta sig till lägena, säger han.

– Hans sätt att röra sig, hans sätt att växla från noll till hundra, det har nog varit något extra klipp på honom, helt klart.

Det gav resultat. Hallenius stod för fler »målgörarmål« än någonsin tidigare i karriären.

– Jag gjorde mål på en del sätt som jag alltid hoppats att jag skulle lära mig, men aldrig riktigt gjort. Och det har väl mest att göra med hur man rör sig i boxen: att de mål som ser väldigt enkla ut ändå kräver en viss förståelse för att man ska gå in i de ytorna, säger han. 

– Och det är enkelt, när man väl har fattat det, men jag tror aldrig att jag hade fattat det innan.

Han nämner bland annat ett par mål när han »rörde sig in bakom bortre mittback« och rabblar upp »Hammarby hemma, IFK Göteborg borta, Norrköping hemma« när jag är tvungen att stanna honom.

Mot IFK Norrköping på hemmaplan rörde han sig förvisso bakom en något trögrörlig Andreas Johansson – men han gjorde ju så mycket, mycket mer. Han sög ner bollen med höger yttersida i ett synnerligen oergonomiskt läge som – om det inte utförts så fackmannamässigt – hade kunnat sluta med en höftledsoperation, innan han placerade den i Isak Petterssons bortre målgavel i vad som måste vara ett av tidernas främsta anfallsaktioner på Idrottsparken i Sundsvall.

Där handlade det väl inte bara om att löpa rätt, påpekar jag.

– Nej, sedan har jag väl alltid tidigare kunnat göra en del snygga saker i vissa moment. Redan på Per-Joars Hansens tid (2008, reds anm.) så sa han väl, efter nån träningsmatch på Cypern, att jag var »ögonblickens man«: att jag kunde göra något riktigt sjukt vid nåt visst tillfälle. Och så har det väl alltid varit, men nu känner jag väl att jag är mer komplett och att jag gör rätt saker väldigt ofta. Men jag hoppas att fortfarande har det där kvar: att jag kan göra vackra saker när det behövs.

Linus Hallenius fick kliva ner och knoppa undan ett och annat inlägg borta mot Malmö FF förra säsongen. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson.

 

Det blev få mål på huvudet under förra säsongen för Linus Hallenius, som spelar i ett lag som förvisso slår in en del inspel (Jonathan Tamimi vann assistligan för försvarsspelare i fjol) men som ogärna vispar in ett inlägg på vinst och förlust.

I de matcher där motståndarna lägger sig lågt kan ett inläggsspel vara ett kraftfullt verktyg – vilket Giffarna fick smaka på borta mot Malmö FF i fjol. De dåvarande regerande mästarna var överlägset spelmässigt, mot ett bortalag som misslyckades med presspelet och blev tillbakatryckta, och det skånska storlaget använde överlägsenheten till att formligen skyffla in inlägg mot mot ett Giffarna som  och bombarderade.

Det blev 0–0 till slut – även om Marcus Rosenberg tyckte det skulle blivit tvåsiffrigt till himmelsblått – men klart är att det var med väldigt trötta ben som GIF-spelarna nickade undan de sista MFF-inläggen. Ett liknande bombardemang blev Giffarna inte utsatta för under fjolårssäsongen (kanske frånsett stunder under AIK:s guldjakt på Friends Arena) och kanske har Giffarna har något att lära där: skulle det skulle gå att addera ett giftigt inläggsspel också, till det redan fina och uppskattade kortpassningsspelet?

Linus Hallenius funderar.

– Ja, det är en fråga. Hur behåller man identiteten – samtidigt som man försöker skapa ännu mer? Att om vi har bollen länge… att vi kanske kan piska in den då och då.

Jag nämner MFF-matchen: att den borde ha bevisat för GIF-spelarna hur jobbigt det kan vara att tvingas försvara sig mot inlägg.

– Men om jag ska vara ärlig… hade vi gått åt det hållet hade jag nog inte velat krita på för GIF Sundsvall. Absolut inte. Jag ser mig absolut inte som någon form utav »boxstriker« som vill ha massa jävla inlägg.

Han utvecklar:

– Malmö hade kanske sextio inlägg? Visst, det var väl jättekul för dem – men hur många klara målchanser hade dem? Fem? Det tycker jag att vi kan skaka fram vilken match som helst. Nej, någon ren inläggsfotboll vill jag absolut inte förespråka, säger Hallenius. 

På lördag möts GIF Sundsvall och Malmö FF igen och vi får helt enkelt se ifall Giffarnas lagkapten Linus Hallenius får ägna eftermiddagen på NP3 Arena åt att delta i fina passningskombinationer offensivt eller hjälpa till att nicka undan inlägg defensivt.

2 kommentarer

  1. Mats Mats 7 april 2019

    Och resten är historia…”Han får stå för arrogansen så står vi för ödmjukheten” är rätt genialiskt av Linus efter Röslers utspel…

    • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 9 april 2019

      Ja, det var bra sagt av Linus. Igen. Han säger nästan bara bra saker nu för tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *