Personförteckning

Visste ni att det samiska språket har elvahundra olika ord för att uttrycka tränings-hashtaggen »min resa räknas«?

Detta innehåll hade nog kunnat saxa ++-ribban om det hade varit så att jag gjort slag i saken och faktiskt fullbordat den där personförteckningen som jag länge velat applicera på den här portalen. Jag vet inte om jag nämnt den planen i förbifarten tidigare (det är ju så mycket man smattrar iväg, inte sällan precis i det här läget: när man kommit hem trött om kvällen och lagt sig mot några kuddar i en anti-ergonomisk position – ihopkrummad som en räka – och bara låter fingrarna tangentbordsvalsa fram vad en dåsig hjärna tror den vill ha sagt), men när jag läste Ferrante-sviten förra året så slogs jag inte bara av den mustiga berättelsen över fyra böcker – utan också av hur härligt det var med en lagom koncis personförteckning i inledningen av varje bok. Inför varje ny bok så fick man sig en liten uppfräschning kring hur ägarförhållandena såg ut kring familjen Cerullos skoaffär och vilka sattyg bröderna Solara hade hittat på sedan sist.

Om jag bistått den här portalen med en sådan – där man snabbt nedtecknar olika Pirkt.se-profilers bakgrundshistoria, karaktärsdrag och leverne – så tänker jag mig att man inte hade behövt dra hela historien om Erik Häggströms samiska förflutna igen, så fort man vill lägga upp en ++-bildtext om honom från ett Friskis-golv. Man hade inte behövt gå tillbaka och berätta om hans barndoms näbbdragning i sametinget och heller inte behövt referera till situationen på en julmarknad i för-julas, då han med sammandraget anlete försökte kännar-kisa sig fram till ifall de som stod och nasade samiskt småkrafs under stugöverskriften »LAPPLAND« verkligen var äkta samer eller om de bedrev kulturell appropriering. Det hade bara varit att blålänka till hans del i personförteckningen.

Det hade inte bara behövt omfatta individer utan även förklaringar till diverse Pirkt.se-specifika uttryck, som att som GIF-sportchef bli »Öyvind Storflorad på konfekten«, hade funnits en blålänk bort.

Kanske är det satsningen som skulle kunna ge den här portalen lite schwung i tangentbordsvalsande steget igen.

3 reaktion på “Personförteckning

  1. Så kränkande; ”nasade samiskt småkrafs”… Skärpning!.
    (hamnade här när jag letade ett ord i mitt korsord) men ni smakar det illa av din aytityd!

  2. Så märkligt du uttrycker dig :”nasade samiskt småkrafs”… Skärpning! Hantverkare finns överallt och säljer sina alster!
    (hamnade här av en slump när jag letade ett ord i mitt korsord men nu smakar det illa av din attityd!) Snorgärs var f.ö. ordet jag sökt på fiske! Hamnade här !!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *