Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sportchefens son: »Man blir helt jävla galen på honom«


Urban Hagblom med sonen och Twitter-profilen Oliver, 19. 

På måndag förmiddag drar GIF Sundsvall igång försäsongen och än är inte ett enda nyförvärv är presenterat.

Av alla som kan tänkas vara frustrerade över det faktumet så är sportchef Urban Hagbloms egen son mest yvig och öppen i kritiken på Twitter:

Pirkt.se-redaktionen tvingas helt enkelt abdikera: Oliver Hagblom är Medelpads nye content-kung vad gäller riktigt nischat Urban Hagblom-material.

19-årige Oliver är just nu på »scoutingresa« i Australien och Asien och följer sin fars arbete från rejäl distans, men Pirkt.se har nått Hagblom-arvingen för en intervju via mejl.

Kan du njuta fullt ut av din Asien-semester eller ligger där en hinna av frustration över att din far vägrar presentera GIF-nyförvärv? 

– Man blir ju frustrerad. Det är exakt som när vi spelar kort hemma. Han kan sitta på en färg och ingen annan har den färgen, men spelar ändå ut ett kort i taget och hånler åt oss. Man blir helt jävla galen på honom.

Du har flera gånger uttryckt din frustration på Twitter. Hur ser du på din fars arbete i vinter?

– Just nu när jag följer farsans jobb på distans kan det vara frustrerande ibland. Jag är ju van med det dagliga fotbollssnacket med honom såhär i »silly«-tider, men nu blir det ju inte riktigt så, när jag är iväg på långsemester. Men även om det inte presenterats några nyförvärv så vet jag att han sliter dygnet runt. Det är ju inte jätteenkelt att värva spelare när man inte har pengar, det vet alla som spelat FIFA och Football Manager. Men jag hoppas det kommer presenteras något snart, annars får jag väl ta och hjälpa honom här ifrån Australien.

Pirkt.se har ju rebus-avslöjat att Chidi Omeje är klar för klubben och sedan gammeldags-avslöjat att Juanjo Ciercoles också är i princip – vilket sedan fått ytterligare tyngd av att Sundsvalls Tidning också avslöjat att de båda är klara, ännu mer klara och till sist superduperklara i en rad olika artiklar. Men ännu har inget av namnen presenterats officiellt av klubben. 

Frågan måste ställas: Är Urban Hagblom lite långsam av sig rent allmänt? 

– Många tycker kanske det, men jag ser verkligen hur han jobbar och sliter. Vi kan aldrig sitta och prata i tjugo minuter utan att hans telefon ringer. Men sportchefsjobbet innebär att ha många bollar i luften och han gör allt och lite till, med de förutsättningar han har. Spelarvärvningar är komplicerade, det är mycket som ska stämma. Sen är det såklart ännu svårare när man ska slåss med klubbar som har mycket pengar, säger Oliver.

Finns det något exempel från privatlivet där Urban visat sig särskilt saktfärdig? 

– I löparspåret är han inte jättesnabb. Inte för att jag är någon löpare heller, för en gång skrev Lokalfotbollen att jag »bevisade att man inte behöver vara någon vinthund på planen« efter en division 6-match. Men ändå skulle jag säga att jag springer ifrån honom i spåret. Då förstår ni hur saktfärdig han är där.

Nu när Urban verkar ha snöat in på att jobba med spanska råvaror: har du någonsin sett honom slänga ihop en riktigt bra paella?

– Nej, tyvärr, det brukar bli pannkakor på torsdagar. Annars slänger han ihop en köttfärssås. Jag förväntar mig att han går någon paella-kurs snart, annars blir jag riktigt besviken.

Jag minns att du redan sommaren 2016, när Shpetim Hasani tilläts lämna klubben, var öppet Twitter-kritisk mot din fars beslut. Har han någonsin kommenterat ditt yviga twittrande? 

– Jag läser otroligt mycket på Twitter och tycker det är extremt roligt. Där är jag hans nyhetsankare och ibland kan jag inte hålla mig från att kommentera vissa saker! Jag tror inte att han har sett så mycket av mitt twittrande, vilket kanske är tur, haha. Det är nu på senare tid han börjat följt med litegrann! Han håller fortfarande på att lära sig det här med sociala medier.

Hur bra insyn har du i Urbans sportchefsarbete? Är det många som försöker luska fram info om kommande nyförvärv av dig? 

– Jag är ju uppväxt under samma tak, så jag har alltid följt med på träningar och matcher. Om inte annat har mobilen gått varm hemma och då har man väl haft ett öra öppet, om jag säger så. Vi diskuterar ganska mycket om spelare hit och dit, och jag har ju kommit med några tips som blivit bra, utan att nämna några namn, säger Oliver och utvecklar:

– Jag tror det finns många journalister och supportrar som skulle vilja sätta sig vid vårat matbord och tjuvlyssna lite. Folk är nyfikna och är på honom hela tiden, men tyvärr kan man inte släppa info förrän allt är helt klart. Jag har själv inte upplevt att folk pressat mig på information innan, men när mitt mobilabonnemang stod på pappa så fick man några samtal. Jag kommer ihåg en gång när jag satt på en historia-lektion och det var något nummer som ringde som jag inte kände igen… Jag svarade ändå, och det var Roar Hansen, så där satt jag i skolabänken och snackade lite med honom, haha.

Säg att Chidi och Juanjo är inräknade (och att Maic Sema väntar med pennan i näven); vad borde din far fokusera på nu, spelarmässigt? 

– Om han nu löser detta, vilket jag hoppas, så vore det ju fint med en högerback, men vore ju även roligt med någon offensiv värvning, men det kommer väl som vanligt inte hända. Jag får kanske leta upp något wildcard här i Asien.

 

Fakta: Oliver Hagblom.

Ålder: 19 pannor, som farfar skulle sagt.

Sysselsättning: Scoutar åt Giffarna i Asien och Australien.

Favoritvärvning av din far genom tiderna: Det finns många, men jag måste nog säga Fredrik Sundfors. Han var min idol när jag var yngre och jag fick alltid följa med honom överallt. Jag gillade honom så mycket, så när kompisarna klippte Beckham-frillor så körde jag på Sundfors-frilla. Anna Forsberg (Emils mamma) som klippte mig visste exakt hur det skulle se ut! Väldigt kortklippt med en liten lugg som man drar uppåt.

Sämsta Urban-värvningen någonsin: Akombo Ukeyima. Jag kommer ihåg när han kom hit och jag var med när vi skulle fixa fotbollsskor åt honom i storlek 47, typ.

Drömvärvning av din far i vinter: Ta tillbaka Pa Dibba, vilken kille. Alltid lika roligt när man stöter på honom!

Favoritspelare i dagens trupp: Carlos Moros Gracia. Med den inställningen är det svårt att inte älska honom.

Procentuell uppskattning av hur stor chansen är att du till slut efterträder Urban som sportchef och skapar en Hagblomsk dynasti i klubben: Enligt mig är det 100% om Giffarna vill ut i Europa.

 

Fem snabba:

Daniel Näsholm eller David Batanero? Det hade varit svårare om du frågat »Axel Näsholm (Daniels son, Tipselit-spelare i GIF, född 1999) eller Batanero«, men det blir Batanero.

Tapas eller rotmos med fläsk? Me gusta tapas.

ST-sporten eller Pirkt.se? Jag håller båda högt! Men Pirkt.se var ju först att involvera mig!

Lång analys eller snabb Urb-meme? Urb-meme! Vi skrattar alltid lika högt hemma när det kommer en ny. Min favorit måste nog vara »Varför ska allt vara så dyrt«* – den brukar jag använda privat!

Prata med Urban hemma vid matbordet eller SMS-smäda honom via Twitter? Måste ju säga att det är roligare att ta det över Twitter, haha! Men sen går han inte oskadd hemma heller.

ÖFK-framgång eller kolera? Kolera.

 

*= Då sidan KnowYourUrbMeme.com ligger nere för stunden så får vi helt enkelt förklara att det är den här gamla men ständigt aktuella Pirkt.se-memen som åsyftas:

 

Fotnot: Oliver och alla andra som känner frustration över uteblivna presentationer av GIF-förvärv lär få sitt lystmäte på dagens premiärträning, då Urban Hagblom twitterledes (det tar sig!) låtit meddela att dubbla nyförvärv kommer finnas på plats.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *