Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förrädarproblematik

Jag har en tygpåse från bandet Könsförrädare som jag gillar väldigt mycket och som jag använder med jämna mellanrum; kanske lite väl jämna, med tanke på att jag knappt lyssnat på bandet sedan de släppte sin allra första EP (som fortfarande är mycket bra!). En gång ropade en medelålders man »bra band!« till min påsförsedda uppenbarelse, på väg upp för rulltrappan vid universitetet. Och allt jag minns att jag svarade var antingen »ja!« eller kanske till och med »tack!« eller så gjorde jag bara en tumme upp (det finns ju bara så mycket man hinner göra vid ett rulltrappemöte; jag har rulltrappe-mött nära vänner som bara hunnit bemötas med en snabb och ljudlös luftpistol). 

Jag bär den ändå, för att texten sitter så typografiskt snyggt över påsen.

Men igår, när jag bar den tillsammans med en rakad skalle (jag kämpar ju fortsatt på utan huvudbonader, även om sommarens solkyssta och kontinentala ansikte dag för dag börjar se mer och mer ut som ett kritvitt ägg med påsk-påmålade anletsdrag där något särskilt artistiskt barn dessutom lyckats fånga begreppet «oktobertrasslig blandhy« på det annars kritvita skalet), så tänkte jag ändå på att…

… det kanske kan reageras på att det står »FÖRRÄDARE« över halva påsen, samtidigt som min svängande gångarm då och då täcker över »KÖNS«-prefixet. 

Speciellt i tider som dessa, menar jag, då man antagligen kunnat få en gullig liten tygkasse med texter som »FOLK«- eller »RASFÖRRÄDARE« med sig från en nazistisk monter på bokmässan i helgen. 

Apropå helgen så följde jag nazistmarschen dåligt under tiden (jag var ute i svampskogen och när vi ändå är inne på politik så hur kan inte Miljöpartiet – som är i regeringsställning! – ha gjort något åt situationen med alla gula löv som gravt försvårar möjligheterna till att hitta kantareller?), men blev närmast rörd när man läste ikapp i efterhand och fick läsa sådana här summeringar över hur nazisterna motarbetades av de tiotusenhövdade massorna och till slut stoppades: 

https://twitter.com/samspjuth/status/914126364227330048

Och angående min egen situation med förrädarpåsen så tror jag att nyckeln, förutom en glad och gärna symfoniorkester smilande uppsyn (check!), är att i övrigt klä sig som den typen av höstkille som Nanna Johansson pricksäkert beskriver här:

Kanske blir det tids nog en riktigt näpen basker som får komplettera utstyrseln.

9 kommentarer

 1. Jonna Jonna 4 oktober 2017

  Tror du seriöst att det var motdemonstranterna förtjänst att nazist marschen? Att marschen blev misslyckad beror på att det finns väldigt få personer som delar nazisterna sjuka ideologi samt polisens utmärkta arbeta.

  Eller du kanske syftar på dina afa-polare i våldsvänstern som gjorde allt för att det skulle bli bråk. När dom inte lyckades komma åt nazisterna så attackerade dom polisen enligt någon väldigt udda ideologi. En mördarideologi attackerar en annan…

  Det bästa enligt mig vore att helt ignorera marschen så hade vi sluppit live sändning från varenda mediabolag och en massa onödig reklam för några förvirrade nazister som ingen bryr sig om.

  • Folkförrädare Folkförrädare 6 oktober 2017

   Det bästa enligt mig vore att helt ignorera de väldigt få våldsamma grupperingar bland motdemonstranterna och fokusera på att tusentals medborgare valde att stå upp för alla människors lika värde. Att liksom helt ignorera 300 nazister som tågar förbi din lokala uteservering är inte jättelätt för alla. Själv mår jag fysiskt illa när jag ser nazister.

   • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 6 oktober 2017

    Medhåll.

  • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 6 oktober 2017

   Ah. Var du bekväm med att ha nazister – NA–ZI–STER – tågandes genom Sveriges näst största stad utan att vanligt folk alls reagerar. Själv väljer jag att bli glad att vanliga människor står upp och visar att den (åter igen mobiliserande) nazismen har ett enat samhälle emot sig, varje gång den försöker visa sitt fula tryne i offentligheten.
   Och kan man minsta lilla om medielogik så hade det fortfarande varit en ”grej” för mediebolagen att nazister tågar genom Sveriges näst största stad.

   • Jonna Jonna 7 oktober 2017

    Ditt problem är att du tycker våld mot polis är ok så länge syftet är gott. Man slungar gatstenar mot personer som står upp för vår demokrati.

    • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 9 oktober 2017

     Hänvisa gärna till när jag brukar förespråka stenkastning av någon individ, någonstans. Att tycka att Vänsterpartiets omfördelande politik behövs är (hur kontroversiellt det än må vara, i tider som dessa, när åtta gubbar äger halva jordklotets resurser) inte att kasta sten.

   • Jonna Jonna 7 oktober 2017

    Afa är inte bättre än nazisterna, skolkade du från lektionerna när dom gick igenom kommunismen övergrepp genom historien? Världens två största massmördare Stalin och Mao var både socialister.

    • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 9 oktober 2017

     Som sagt: jag är medlem i Vänsterpartiet, inget annat. Ah, det gamla ”först kom de med glasögonbidragen…”-mantrat, ja!, hur kan jag ha glömt det? Vi är väldigt nära att bli en fullskalig kommuniststat just nu, så jag förstår verkligen den skräcken för mer vänsterpolitik.

     • Jonna Jonna 9 oktober 2017

      Alltså jag har inga problem med vänsterpartiet, eller lite problem har jag men kan ändå leva med att vissa röster på dom. Ska man kunna ta V på allvar ska dom också ta avstånd och gärna protestera mot icke demokratiska element till vänster, men det sker ej. Nyligen har man tom protesterat mot Aurora tillsammans med kommunisterna. Tänk om Kristofferson tog armkrok med NMR och protesterade mot högt skattetryck eller liknande…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *