Vem klagar på avstånden

Huvudnot: Inte heller det här inlägget är skrivet i samarbete med Teg Publishing (Pirkt.se har bara aktivt försökt ingå ett enda kommersiellt samarbete någonsin, en nobbad säljpitch som portalen tänkt redogöra för under en längre tid, men som nu dröjt så pass länge att det kanske får vänta hela vägen till den sammanfattande årslistan över 2017).

Men.

Den här låten.

Ännu en gång har Norrbotten fått sig en bit som skulle kunna fungera som nationalsång för hela länet. Som om just norrbottningarna behövde ytterligare en. Det känns som att de redan har ett dussin.

Nu har jag fått »Relativt Norrbotten« på hjärnan, men det känns inte helt rätt och riktigt att jag,  som knappt satt min fot i Luleå annat än när man bussats dit på idrottsrelaterade blixtvisiter, ska gå och nynna på norr-norrländska hymner.

Jag kommer ju inte från norra Norrland. Inte alls. Idag på skolan pratade jag som hastigast med mina stockholmska klasskamrater om min mjuggfalska norrländskhet. Jag tittar själv inte på Game of Thrones, men det säger någonting om samtidens fascination för den serien då jag ändå har nåtts av kritiken mot att förflyttningarna mellan norr och söder går alldeles för snabbt i den nya säsongen; en referens jag försökte använda för mina GoT-initierade vänner. »Ni vet hur alla tycker att korparna (eller vad fan det är: jag sa korparna och ingen rättade mig) flyger alldeles för snabbt mellan norr och söder i den nya säsongen«, sa jag, »precis på samma sätt hade ni reagerat om ni kunnat se hur snabbt det går att ta sig från Sundsvall ner till Stockholm med tåg.«

Det är ju liksom inga hundra mil att besjunga. Men väl ett norrländskt mellanförskap som är svårt att förklara utan att dra till med snäva referenser från serier man inte sett.

Det måste väl vara besjunget av någon?

Och här blottar jag gladeligen mina kunskapsluckor vad gäller medelpadsk popkultur – men vad har vi för låtar om Sundsvall med omnejd? Är det The Confusions högstämda GIF-sång och det gladlynta ledmotivet till det där programmet där Kjell Lönnå driver med barn som är närmast??? Melodie MC:s låt om Sundsvall Dragons, kanske?

Hjälp mig.

14 reaktion på “Vem klagar på avstånden

  • ”Köpmangatan i Sundsvall en fredagskväll var ingen munter plats. Det finns en sådan gata i de flesta svenska små och mellanstora städer. Och de är alla lika deprimerande att se.”

   • Jag uppskattar tipset – hade inte hört låten – men den här lyfter ju näppeligen Sundsvall. En utdragen smädelse över nära fyra minuter!

 1. Rasta hunden har väl sjungit om Alnö? Annars är nog The Kristets Utseendes omnämnande av Bitelinepizza i en låt nog höjdpunkten i den vägen.

  • Låten ”En fet holk och en bajtlajnpizza” hade undgått mig. Lyssnade nu och… ja, nej, jag kommer inte börja räkna mitt medelpadska musikmedvetnande i före och efter genomlyssnandet av den låten.

  • Jag misstänker att du helt sonika klickat upp Spotify, smattrat dit ”Sundsvall” i sökrutan och bifogat länkar till allt som dykt upp, gode hog???

  • Som utmålar Sundsvall som en tråkig småstad i mängden??? Ja, kanske är det tyvärr så att det är han som bäst besjungit staden; åtminstone känslan den man får som utböling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *