ÖFK:s episka tårtfiasko inför derbyt

Östersunds FK radar upp segrar just nu, smyger bekvämt med i ligatoppen (som en sån där obehaglig V75-krake som obemärkt lägger sig i andrapar utvändigt) och som GIF-supporter har man varit tvungen att greppa efter schamanistiska halmstrån för att försöka behålla hoppet inför lördagens derby.

Men på torsdagen släppte ÖFK, som verkar göra precis allt rätt nu, ner garden – då de släppte en bakelse.

klubbens nyhetssajt gick det att se hur bakelsen gick från ofärdig men lovande tårtbotten till ett rödsvart åbäke till bakverk som en glupsk Daniel Kindberg slevade in i näbben.

Pirkt.se vill ju ogärna vara portalen som eldar på någon form av hatstämning inför lördagens derby i Jämtland (efter 5–0-derbyt ifjol tryckte jag ju tvärtom på hur härlig den här knallskottsfria rivaliteten var!), men med det sagt så är det min journalistiska plikt att påtala hur otroligt deppig den här bakelsen ser ut:

öfkbakelsen

Syntolkning: Vi ser en sprejmålad kupol med estetiken taffligt knyckt från de populära hallon-lakritsskallarna, samtidigt som någon valt att toppa anrättningen genom att balansera en bit okokt tagliatelle ovanpå.

Visst höll klubbchef Daniel Kindberg fin låda när han skulle tala sig varm om bakelsen (hur många allsvenska klubbchefer kan hitta det träffsäkert mjuggironiska tonläget?), men när det var dags att föra anrättningen till näbben kunde han inte längre låta sin rappnäbbade trut skyla över bakverkets alla brister med ståtliga formuleringar.

I rörlig bildform har jag här lyckats återge de första skälvande sekunderna när den första biten av det otympliga bakverket har nått Kindbergs gomsegel:

gif

Titta mig i ögonen, jämtländska presschefer, och säg mig att det där är en man vars smaklökar dansar gladlynt schottis bakom den där malande mulen. ÖFK:s klubbchef ser närmast plågad ut; som en man som just fått uppleva hur något så gott som hjortron (som ska ha funnits i bakelsens innanmäte) kan skära sig vid mötet med svart sprejfärg.

Om man tittar riktigt noga på ögonen tycker jag att man till och med kan skönja ånger i de vanligtvis så självsäkra Kindbergska gluggarna. Det är ögon som förtvivlat försöker skrika »vad har jag nu lånat ut ÖFK-namnet till« med sina tappar och stavar.

Kan det här, att slå sig i slang med Törners konditori, vara ÖFK:s första riktigt stora misstag på flera år? Jag tror det. Jag tror att det kan vara ett misstag som får konsekvenser, kanske redan på lördag. Graham Potter har varit bisarrt skicklig på att få spelare som Ghoddos, Sema och Nouri att lyfta sig; delvis, tror jag, genom att få dem att känna att de representerar hela fotbollssagan ÖFK, hela staden Östersund, ja, kanske hela Jämtland.

Men nu på lördag kommer de för första gången representera en sprejmålad styggelse till bakelse.

Jag är ingen allsvensk fotbollshistoriker, men jag tror att det här kan vara första gången någonsin i allsvenska derbysammanhang som favoritskapet har skiftats på grund av ett bakverk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *