Att ställa in vitbalansen

Jag har en god vän som är väldigt rolig. Han äger en lustighet som faller sig naturlig, som om han knappt styr över den, och om han lagt den stand-up-komiska manken till hade han nog kunnat bli Sveriges stora samiska komiker. Han hade kunnat bli den nya komiska rösten för den nya, moderna generationen halvsamer, med sin lynniga bakgrund i sametinget, där hans familj ska ha näbbdragits på en hord renar över någon teknikalitet som jag antar det är kulturell appropriering av mig att ens försöka förstå mig på.

Hur som helst: jag är hedrad över att ett av hans allra främsta skämt kretsar kring mig.

När mitt ägghuvud dyker upp i bild brukar han nämligen påpeka faktumet att »man kan ställa in kamerans vitbalans på skalpen«. Vitbalansen är ett begrepp som vi båda lärde oss under våra journalistikstudier och handlar om att man ska vänja kamerans färgpalett vid vad som är vitt, alltså verkligen helt vitt, så att den kan anpassa skalan efter det.

Jag slängde därför in den här bilden i vår chattgrupp; som för att dingla med en saftigare bit nötkött framför ett lejon.

Och nog hoppade han genast upp och nöp det dinglande köttstycket i näbben.

»Du knycklade väl ihop A4-pappret du hade tänkt använda«, skrev han.

Lite väntat. Men ändå roligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *