Analys: Så bra är Pirttijoki

Enligt uppgift så kommer den 20-årige mittbacken Juho Pirttijoki från finländska HIFK skriva på för GIF Sundsvall i helgen.

Pirkt.se har – som det anstår en GIF-portal med självaktning – tagit till initierad hjälp för att kunna bedöma den finländske landslagsbackens kvaliteter.

Twitteranvändaren @Finsvenskan (som tyvärr twittervevar på finska) är något så unikt som en GIF-supporter som bor i Finland och håller koll på den finländska högstaligan.

– Jag har hållit på Giffarna i femton år nu och allt började när jag bodde nära Hudiksvall, förklarar han när han mejlledes tar kontakt med portalen.

Så vad säger han då om den tilltänkta GIF-värvningen Juho Pirttijoki?

– Jo, men Pirttijoki är riktigt bra. Han var bästa spelaren i HIFK förra säsongen, tillsammans med Mika Väyrynen (35-årig mittfältare med 64 finländska landskamper i ryggen, reds anm.). Han är stark i luften, bra i närkampsspelet och har ett bra ”öga”.

GIF Sundsvall gillar ju som bekant att rulla väldigt mycket boll, gärna från egen straffområdeslinje. Hur ser hans passningsspel ut?

– Han har inte problem med passningsspelet, men som jag ser det så är det hans svagaste sida. Det kan vara lite problem när det är ett högre tempo i allsvenskan än i Finland. Men han är ung och lovande så jag tror att han kommer anpassa sig väldigt snabbt, skriver @Finsvenskan och fortsätter:

– Många säger att han har varit den mest intressante försvarspelaren i finska ligan på många år och jag tror att han är bra värvning för Giffarna. Om allt går bra så lär de kunna sälja honom vidare efter några år.

Ett exempel på en mittback från den finländska ligan som gått till allsvenskan och sedan vidare ut i Europa är gambianen Omar Colley, som gick från KuPS till Djurgården och sedan vidare till belgiska Genk. Hur bra var Pirttijoki förra säsongen jämfört med hur bra Colley var innan han lämnade KuPS?

– Det är lite svårt att jämföra Colley och Pirttijoki. Men jag tror att Colley var en bättre spelare än Pirttijoki när han spelade i Veikkausliiga, men jag tror att Pirttijoki var viktigare för sitt lag. Colley var 21 år när han flyttade till Finland, Pirttijoki är bara 20 år och jag tror att han kan bli bättre än Colley.

Till sist spekulerar @Finsvenskan i att Giffarna kan göra ett fynd genom att köpa loss 20-åringen just nu:

– HIFK har lite svårt med ekonomin och många spekulerar att det är ett måste att sälja Pirttijoki, då han är den enda spelaren som är tillräckligt bra för att få in pengar för. Rykten säger att pris för Pirttijoki är omkring en miljon i svenska kronor, men många tror att max 500 000 är vad Giffarna betalar.

För den som vill se Pirttijoki i agent-ihopklippt action i den finländska andraligan (som 19-åring 2015) gör det med fördel på den här videon, som ger bilden av en stor och inte minst huvudstark mittback som – sina 193 centimetrar till trots – inte ser ut att bli ifrånsprungen särskilt lätt:

6 reaktion på “Analys: Så bra är Pirttijoki

  1. Tackar! Intressant. Den ekonomiska delen där fick jag läsa två gånger. HIFK måste sälja, till den relativa ekonomiska jätten GIF…

    • Urban har ju installerat Pelle Nilsson i Leipzig med uttalat ansvar för att skeppa Emil till Kina. Det är trickle-down-effekten av den framtidsförsäljningen vi ser redan nu, när Urban mobbar stackars finländare runt förhandlingsborden.

  2. HIFK är ”amatörklubb”, nästan alla spelare jobbar sidan av fotboll. HJK har störst budget i Finland och om jag minns rätt, det är mindre än Giffarna har.

  3. Coolt med en Giffare i Finland, det visste jag inte. Synd att bloggen hans är på Finska, blir lite knepigt att läsa en översatt version…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *