Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hagblom om kontraktsläget: »Ska vara klart innan fönstret stänger«

urb3

Urban Hagblom vet hur det känns att tappa GIF-stjärnor som vägrar skriva på nya kontrakt. Därför väntar sportchefen ivrigt på att få dra igång kontraktsdiskussionerna med Eric Larsson och Marcus Danielsson.

Det stora problemet?

Spelarna verkar inte alls lika sugna.

 

Under GIF Sundsvalls tre senaste allsvenska säsonger – 2012, 2015 och 2016 – har klubben känt sig tvingad att sälja nyckelspelare under somrarna.

2012 var det den viktige vänsterbacken David Myrestam som lämnade för Norge, 2015 lämnade högerbacken Robert Lundström klubben efter en succévår och under den gångna säsongen försvann nästan hela den offensiva centrallinjen då Rúnar Már Sigurjónsson och Pa Dibba drog till Grasshoppers respektive Hammarby.

Gemensamt för alla stjärnor som lämnat? De hade vid tillfällena bara ett halvår kvar på sina kontrakt, kunde fritt börja samtala med andra klubbar – och GIF Sundsvall valde att sälja för att slippa tappa spelarna helt utan ersättning.

Fyra nyckelspelare kan försvinna

Inför 2017 står klubben på nytt inför en situation där fyra nyckelspelare har kontrakt som går ut efter säsongen: mittbacken Marcus Danielsson, högerbacken Eric Larsson, innermittfältaren Lars Krogh Gerson och anfallaren Stefan Silva.

Sportchefen Urban Hagblom är förstås inte omedveten om situationen – och ser kontraktsförlängningar som en viktig del i arbetet under vintern.

– Det är viktigt, utifrån vår planering inför framtiden, för det här är väldigt viktiga och intressanta spelare, utifrån vår utvecklingsresa. Innan vårt transferfönster stängs – alltså innan sista mars – så är vår ambition att det ska vara klart.

Hur stor del av ditt jobb består av att få dessa spelare att förlänga?

– Det är en viktig del. Vi har startat dialogen men valt att avvakta tills efter årsskiftet, så där har vi en gemensam överenskommelse.

Men dialogen är öppen?

– Ja. Det är inte någon som sagt att »jag kommer inte skriva på«, så är det inte. Däremot är det ju så att de sagt att de inte vill ha diskussionen förrän efter årskiftet. Vi försökte ju starta den redan i höstas.

»Balansgång mellan framgång och ekonomi«

I sommar får alla fyra börja förhandla om kontrakt med andra klubbar och en titt i historieböckerna säger att stjärnspelare i GIF Sundsvall gärna tar den chansen. Såväl David Myrestam som Robert Lundström, Rúnar Sigurjonsson och Pa Dibba hade redan skrivit på för en annan klubb när Urban Hagblom satte sig ner för att diskutera fram en övergångssumma med den kommande klubbens representanter. Det är knappast någon önskvärd situation för en sportchef: att behöva försöka ankelskaka en annan sportchef på en rimlig övergångssumma – för en spelare som kan byta klubb gratis om ett halvår.

Så frågan till Urban Hagblom blir om han har tänkt om. Ifall det inte skulle gå att lösa ett nytt kontrakt under vårvintern och ett intresse skulle dyka upp kring, säg, Eric Larsson – ska han då säljas redan under vintern, för att GIF ska få bättre betalt?

urb1

Mja, svaret är inte ja eller nej, utan kommer på inlindat sportchefsmål snarare än klingande klar svenska:

– Allt beror ju på det intresse som finns, kring exempelvis Eric Larsson, och den situation vi är i. Det är ju hela tiden en balansgång mellan sportslig framgång och ekonomi, och det där är väl också något vi ska lära oss kring och utvecklas i.

Danielsson: »Har ingen brådska«

Klart är i alla fall att Urban Hagblom just nu, snart två veckor efter vår intervju, är i full färd med att sälja anfallaren Stefan Silva till Palermo – något Aftonbladet var först att rapportera om – och att han ser fram emot att återuppta dialogen med Marcus Danielsson, Eric Larsson och Lars Krogh Gerson om kontraktsförlängningar.

Men från spelarhåll låter det inte lika lockande, när Pirkt.se kontaktar de fortfarande semesterfirande GIF-stjärnorna:

– Jag har väl ingen brådska att skriva nytt kontrakt, det är så det ser ut. Giffarna har väl varit på mig, men jag vill hålla det öppet, säger Marcus Danielsson på telefon.

Han utesluter i det närmaste en förlängning av kontraktet under de närmaste månaderna:

– Det är inget som kommer ske nu inom den närmsta tiden, om det kommer hända.

Hur ser du på din fotbollsframtid?

– Man vill ju alltid ta sig till bättre klubbar och bättre förutsättningar, men just nu är fokus på Sundsvall. Jag räknar med att spela här den här säsongen, sen får vi se, säger 27-åringen.

Inte heller Eric Larsson, den 25-årige högerbacken som måste ha varit en hårsmån ifrån att nå Janne Anderssons svenska landslagstrupp till januariturnén, verkar längta tillbaka till de medelpadska förhandlingsborden:

»Jag är nöjd med mitt nuvarande kontrakt som sträcker sig över 2017 och känner ingen stress över att förlänga det i nuläget«, skriver han i ett sms till Pirkt.se.

Nyckeln till en femplussäsong

Det låter som att sportchef Hagblom har mycket jobb framför sig, när det gäller att få duon att tänka om kring sin närmaste GIF-framtid. När han i slutet av december fick utvärdera sitt sportchefsår 2016 genom att sätta betyg på sig själv – ett till fem – la han först pannan i djupa veck under en tyst halvminut.

Sedan tog han ton – och gav sig själv, till sist, efter mycket tvekan, fint beröm:

– Utifrån de förutsättningar vi hade… och då pratar vi utifrån ekonomin: då skulle jag ge mig själv… det är svårt… men jag ger mig själv en fyra. För då pratar vi både spelarköp och försäljningar? Ja, en fyra.

Hur viktiga är förlängningarna av de nämnda kontrakten för att du ska kunna nå upp till en femma under 2017?

– De är viktiga. Det innebär inte att de här spelarna blir kvar i Giffarna för alltid, för vi vill ju utveckla de här ännu mer så att de till slut ska bli för bra för svensk fotboll.

Men när exempelvis Eric Larsson anses för bra och ska gå utomlands – då vill man ju ha bra betalt för honom?

– Så är det, så att vi kan använda pengarna till att ersätta Eric Larsson. För går man som bosman så ger man ju inte sina lagkamrater möjligheten att bli bättre, för då försämras ju förutsättningarna. Vi kommer göra allt i vår makt [för att förlänga avtalen], sedan är det upp till spelarna att fatta beslut kring vad som är bäst för dem.

Det är nyckeln till en femplussäsong, för din del?

– Ja, du är inne på den spiken som gör att det bara blev en fyra ifjol. För vi hittade inte någon förlängning med Rúnar. Vid en femma: då har vi förlängt med ett antal spelare, säger Hagblom.

Vägen upp till toppbetyget verkar dock – att döma av den uttryckta ointresset från spelarhåll – vara synnerligen brant.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *