Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

A BE EFF

En kan väl påstå att det här gänget sänkte medelåldern rätt rejält i Katasalen på ABF-huset i tisdags kväll, när Gellert Tamas och Niklas Orrenius samtalade om »hatrörelser i Sverige«. Fler ur denna virila [källa?] generation av ungdomar (visst går det någon sorts vuxendomsgräns vid 27???) borde ha varit där; dels för att själva samtalet var jättebra och välstyrt och intressant, men dels också för att det ju faktiskt – oavsett hur härliga och gulliga pensionärer kan vara – är vi som ska försöka lyfta samhället ur den här bruna hatsörjan framöver, antar jag.

I mitt personliga brev till Sportbladet skrev jag att det var Simon Banks putslustiga veckokrönikor om allsvenskan som fick mig att vilja bli sportjournalist, och det stämmer; där någonstans insåg jag att slänga in skojiga mjuggpassusar om Nicklas Kaldner kunde utgöra en yrkesroll. Men det var när jag läste Gellert Tamas bok »Lasermannen« som fjorton–, kanske femtonåring som jag fick upp ögonen för journalistyrket och vad man kunde åstadkomma inom det. Nu var det länge sedan jag läste om den, men det är nog fortfarande en av de böcker jag rekommenderar starkast.

Jag minns också hur jag började gråta åt en sida i hans andra bok, »De Apatiska«, på en buss på väg till Kopparvallen, innan jag skulle bevaka Åtvidaberg-AIK. Och det var någonting i det – i den förnyade insikten om att kan man använda sin penna – som gjorde att det jag var på väg mot, intetsägande intervjuer med spelare efter en planenlig AIK-seger i allsvenskan, kändes så meningslöst.

Hur som helst så nöp jag – den julstukade studentbudgeten till trots!!! – hans nya bok »Det svenska hatet« efter föreläsningen och även om jag knappt börjat bläddra i den än så vågar jag nästan ändå rekommendera boken inför julehandeln; till alla som vill förstå sin samtid och få en inblick i det bruna träsk som så många just nu försöker sticka ner en taktisk tass i.

akb

(Nu blev det här en ren Gellert-hyllning, men hushållet – läs: Tilde – köpte även Niklas Orrenius bok »Skotten i Köpenhamn«, om ett år med Lars Vilks, och den här portalens kultursida är nästan så pass yvig att den kan blindrekommendera vilken bok som helst av den mannen, som måste kunna aspirera på journalist-SM-titeln i den hedervärda grenen »hålla flest tankar i huvudet samtidigt«.)

6 kommentarer

 1. Pinnos Pinnos 15 december 2016

  T

 2. Pinnos Pinnos 15 december 2016

  Tycker det är väldigt missvisande att döpa en bok till det svenska hatat, när han av någon underlig anledning väljer helt att bortse från vänsterhat och islamisthat. Alla som har någon som helst koll på dessa rörelset vet ju att islamist hatet är betydligt mer omfattande och ett större hot mot vårat land.

  Kan inte minnas att du någonsin skrivit om islamister eller hedersförtryck i förorterna? Är det en nogo-zone om man som dig indentifierar sig som vänster och feminist?

  • Tilde Tilde 15 december 2016

   Hej Pinnos.

   Detta är direkt kopierat från bokens baksida:
   ”Hur kunde två hatfyllda rörelser – den militanta islamismen och de islamfientliga organisationerna – få så stor makt att påverka det offentliga samtalet? …. det är en bok om självmordbombaren Taimour Abdulwahab, mördaren Peter Mangs och de svenska jihadkrigarna”.

   Så ett litet tips inför framtiden: innan du kritiserar en bok och dess innehåll kan det vara en fördel att i alla fall ha bemödat sig med att läsa baksidan. Det känns väl som det minsta man kan göra innan uttalar sig.

   Och för övrigt: vad Erik väljer att skriva om för ämnen i sin personliga blogg är väl 100% upp till honom. Starta en egen blogg och bedriv opinion för de frågor du brinner för istället för att gnälla på andra som försöker göra skillnad.

   Tack och hej.

  • Nylin Nylin 16 december 2016

   ”Tilde” svarar tillräckligt men jag kan inte låta bli: hatet från höger är i Sverige om man ser till offer i förkrossande överlägset hatet från vänster. Lasermannen, Peter Mangs, svärdkillen i Trollhättan, etc. Det finns ett motsvarande exempel från islamistisk sida, han dödade sig själv, och INGET exempel från vänster.

   • Pinnos Pinnos 16 december 2016

    Varför räknar du endast offer i Sverige? Har du helt missat att 300+ svenskar har rest och anslutit sig till IS för att vålta och mörda oskyldiga civila. Skyglappar på…

    • Skygglappen Skygglappen 17 december 2016

     Pinnos:
     Nylin skriver säkert om Sverige eftersom du nämnde just hot mot Sverige. Kul att du skriver om skygglappar förresten, Mr hata-på-bok-innan-jag-fattat-vad-den-handlar-om.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *