Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Om Curry haft ett produktionsbolag

currytreff

Den här mannen hette inte bara Curry Treffenberg (vilket bara det är ett eftermäle i sig!!!); han var också med och gjorde livet till ett helvete för Sundsvalls sågverksarbetare för snart 140 år sedan. Som landshövding i Västernorrlands län skickade han in militären för att upplösa landets allra första, historiska strejk år 1879, då sågverksarbetarnas löner pressades ner under svältnivån samtidigt som träpatronerna satt och kalasade livremmarna till full spännvid på Knaust.

(För den som vill läsa mer om Sundsvallsstrejken – kanske den unga Sundsvallsbo som, precis som jag, tycker det är förkastligt att det medelpadska skolväsendet näbbknep om denna historiska mobilisering i alla år! – rekommenderar jag Alfred Kempes bok »Den stora strejken« som ursprungligen skrevs 1929.)

Och nej, jag vill väl inte dra direkta paralleller mellan gamle Curry och produktionsbolaget Fremantle Media, som producerar Idol för TV4:s räkning. Men när en får veta att ett produktionsbolag som gör mångmiljonvinster ersätter Idol-deltagarna, som bär programmet på sina sköra ungdomsaxlar!, med knappa 4000 kronor i månaden för ett heltidsjobb – ja, då är man ju gärna där och smattrar ihop en text om vilken frejdig och viktig markering det vore med en Idol-strejk på bästa sändningstid.

Då är man, så att säga, inte den som inte vågar sticka ut ena näven ur byxfickan.

hand

Den är publicerad här, på Länstidningens Östersunds ledarsida, och ni får hemskt gärna läsa den (och gärna komma med synpunkter, kanske kring ifall liknelsen med kaksörjan och sugrören håller???).

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *