Vinterns glosa: Verkaufen

Det är mycket som hänger på vad Urban Hagblom lyckas eller inte lyckas med under de här tidiga vintermånaderna, när det allsvenska övergångsfönster står som allra mest vidöppet.

Vilken nivå håller egentligen en näverlursprisad isländsk mittfältare? Kan Samuel Aziz – 25-åringen som ifjol bara fick göra sju inhopp totalt i superettan! – verkligen vara svaret på någon som helst anfallsfråga? Kan den nyexaminerade marknadsekonomen Robert Åhman Persson månne hitta sig en tjänst på NP3 Fastigheters Sundsvalls-kontor?

Svaren på dessa frågor kommer naturligtvis att bli viktiga och Urban Hagbloms grundarbete med att försöka lokalisera nyförvärv och förlänga kontrakt är inte att förringa.

Men.

När Sundsvallsgrabben Emil Forsberg är hela världsfotbollens kanske just nu hetaste mittfältare, ja, då kanske Hagblom måste bredda sitt fokus ytterligare.

Ingen mittfältare i någon av Europas fem bästa ligor har alltså stått för fler poäng den här hösten än den en gång så innebandyaktuelle Emil Forsberg. Ingen!

Då är man ju inte mer än människa. Det är klart att en ung man med GIF-sympatier så smått börjar fantisera om att detta poängsprutande inte undgår några av världens största klubbar – som kanske skulle kunna vara villiga att försöka buda över 25-åringen till England eller Spanien.

Och ska man handla från den obesegrade tyska ligaettan, som just nu trumfar Bayern München och som har miljarder och åter miljarder av läskedryckspolletter i ägarryggen, så lär det bli kostsamt. Eftersom det spekulerades i bud omkring 150 miljoner redan i våras, då Forsberg hade ett relativt blygsamt poängsnitt i andraligan, så måste vi väl nu – när han snittar en poäng om match i Bundesliga – tillåta oss att tro på en övergångssumma uppemot 200-250 miljoner?

Och man behöver inte ha en professur i fotbollsföreningsrätt för att veta att utav dessa – fortfarande hypotetiska – hundratals miljoner så ska fem procent avvaras i något som kallas solidaritetsersättning; pengar som går till den klubb som fostrat spelaren mellan de tidiga tonåren och 23 års ålder.

Och i Emil Forsbergs fall är det till åtminstone fyra femtedelar GIF Sundsvall.

giffarna

Med enkel huvudräkning får jag fyra procent av 200 miljoner kronor till en nätt summa av åtta miljoner svenska kronor; en i sammanhanget Pippi Långstrumpig guldpeng som skulle räcka till råbarkade Robert Åhman Persson-typer, David Myrestam-hemvändare, lunchkupongsbelupna Peter Wilson-kontrakt och så mycket mer.

Pirkt.se har därför, tillsammans med Google Translate, tagit fram ett ord med vilket Urban Hagblom i teorin – det här är ingen uppmaning, absolut inte, bara en upplysning – skulle kunna ringa och telefonterrorisera RB Leipzigs sportchef.

ska%cc%88rmavbild-2016-11-26-kl-16-50-28

Jag tänker mig att sportchefen lyfter luren varpå en pillemarisk Urban fnittrar fram ett bestämt »VERKAUFEN!« innan han slänger på.

Typ tio gånger om dagen, januari ut.

Jag har varit på RB Leipzigs anläggning (i våras när jag skrev ett 35 000 långt reportage om »Mini-Foppa« för Offside) och den är gigantiskt stor – vilket borde innebära att det finns mängder av telefoner att ringa. Det behöver inte bara vara sportchefens fasta lur som terroriseras; Urban skulle kanske kunna sätta Johan Nikula, Henrik Wikström och någon från marknad på att ringa flera olika nummer samtidigt – så att det rundgångsringer i hela jättekåken, dagarna igenom. Och så fort någon svarar: ett snabbt »VERKAUFEN!« och påläggning.

Allt för att tvinga fram en försäljning och därmed inkassera en rejäl pengapåse, med vilken GIF Sundsvall borde kunna strössla sig till en mittenplacering 2017.

En reaktion på “Vinterns glosa: Verkaufen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *