Crackers

Stockholm blir med ens väldigt mycket, när man flyttar hit, men det blir knappast så att den per automatik känns som ens stad. Om exempelvis någon uppenbar turist stannar mig på gatan och frågar efter vägen så förklarar jag mig ju fortfarande, efter drygt två och ett halvt år i staden, som en turistlike och hänvisar vidare till någon riktig stockholmare. I Sundsvall hade jag alla gånger gett det ett försök, även om min gatunamnskännedom även där är direkt pinsam, ja, kanske hade jag höjt högernäven för att mjuggpeka felaktigt även i Umeå, men här viftar jag med självklarhet iväg mitt eventuella guide-ansvar och lämpar över det på infödingarna att vara behjälpliga i deras stad.

En som insett svårigheterna i att göra Stockholm till sin är min gode vän Rikard, som nyligen köpt sig en lägenhet i Sundbyberg. Hemma hos mig hade jag ett matbord över som han skulle få nypa, och en lösning hade ju varit att hyra sig en liten Statoil-bil för att köra bordet den kilometerlånga sträckan.

En annan lösning, en som har potential att skapa ett Stockholmsknutet minne kring en trist logistikfråga,  var att helt sonika–

–bara bära bordet mellan Huvudsta och Sundbyberg.

Det krävde sina underarmar, sin växelvisa turordning mellan oss tre och – inte minst – sina chokladbelupna kex i glykogendepåerna.

Ja, till saken: för kanske första gången i mitt 26-åriga liv fick jag uppleva ett genuint Kramer-ögonblick i vardagen, då min vän Rikard–

–hade fyllt sin fina, proffsiga läderportfölj – smidd för att innehålla viktiga pärmar och dyrbara värdepapper – med kex.

kramera%cc%88terkex

Jag kan se de argt formerade rynkorna i de GIF-intresserades pannlobar nu. En liten kexanekdot efter en hel vecka, där Peter Wilson kanske säkrat kontraktet för hela seriens just nu kanske sämsta fotbollslag???

Men ja: lördagseftermiddagen var för deppig för att ens orka påbörja en text om. När matchen var slut blev jag konkret nedstämd, den turligt oförtjänta poängen till trots, över vad jag valt att tillbringa min lördag åt.

1cfw92

(Jag har märkt att Gunde Svan är en av Sveriges absolut mest gif-vänliga individer; perfekt att slänga in när man vill uttrycka exempelvis känslan »när man försöker tänka positivt kring en pinne borta mot Falkarna«.)

Jag tror att jag ska försöka att sammanfatta den här höstens GIF-känslor under veckan, om tid och motivation finns.

Vi får se. Kanske har det här blivit en portal för plötsliga och ouppskattade kexanekdoter.

4 reaktion på “Crackers

 1. Lite offtopic, men pirkt har ju tidigare visat stora sympatier med Fi och V. Tycker du att det är rimligt att arrangera demonstration mot rasism och sexism efter att en tjej blivit gruppvåldtagen i Visby? Vet man att gärningsmännen var rasister eller vad är tanken?

  • Nej, topic-hoppet från kexfyllda väskor till att ifrågasätta en mainfestation mot rasism och sexism är ju aldrig särskilt långt.

   Om du läser om vad som hände på Visby efter den vidriga gruppvåldtäkten ska ha ägt rum så finner du att det ska ha varit ren lynchstämning på Gotland. Asylboendet ska ha attackerats, asylsökande på boendet ska inte ha vågat gå ut på gatan och nazister – NA–ZI–STER – ska ha anslutit för att demonstrera på stadens gator under fanor med texter som ”stoppa främlingsinvasionen”.

   Om du inte bedömer det som hände på Gotland, dagarna efter den fruktansvärda våldtäkten ska ha ägt rum, som rasism som det bör demonstreras mot – ja, då är du tyvärr inte ensam. Du har inte mig med dig (SJÄLVKLART VAR DET RIMLIGT!!!), men bland annat har du några motdemonstrerande nazister (som dök upp och misshandlade folk på manifestationen) på din sida i den här kampen. En kamp mot [utrymme för lämplig ”mind blown”-gif här] manifestationer mot sexism och rasism.

 2. Är nog inte bara nazister som blir oroande över alla rapporter om gruppvåldtäkter på färjor och nu mot en rullstolsburen(!). Kan man vara tex vänsterpartist och se vissa problem med många invandrare från mellanösterns syn på kvinnor eller är det en omöjlighet? Nu rycker man ut till försvar så fort någon har något negativt att säga om invandring eller invandrare. Hur förklarar du att personer från mellanöstern är ca 5 ggr överrepresenterade gällande våldtäkter och våldsbrott om man tex jämför med invandrare från andra delar eller födda svenskar?

  Du tycker självklart också det är en självklarhet att IS-krigare ska erbjudas jobb, praktikplatser eller körkortsutbildning när dom är klar med sina halshuggningar och våldtäkter av otrogna kristna?

  • Pin, det är klart att man kan vara vänsterpartist och se problem med vissa invandrare från Mellanösterns kvinnosyn. Den påminner nämligen väldigt mycket om vissa svenska mäns kvinnosyn och den har vänsterpartister länge sett som problematisk. Tänkvärt ändå att oavsett om personen kommer från Mellanöstern eller Sverige så är det män som verkar ha dålig kvinnosyn och män som verkar våldta. Jag är inte beredd att landsförvisa alla män, men däremot beredd på att aktivt försöka förbättra deras kvinnosyn genom att belysa på vilka sätt exempelvis sexistiska kommentarer och handlingar i längden förvärrar den kvinnosyn som ligger till grund för att kvinnor 1) har sämre löner och arbetsvillkor, 2) misshandlas både psykiskt och fysiskt av män, och 3) våldtas – både av främmande män, men också av män i deras närhet.

   Angående brottsstatistiken så är det förvisso sant att utlandsfödda och personer med utrikes födda föräldrar oftare är misstänkta för brott inklusive sexualbrott. BRÅ, som tog fram statistiken, är däremot tydliga med att det är svårt att eliminera alla socioekonomiska variabler som skulle kunna tänkas påverka resultaten.

   ”Det är heller inte otänkbart att en ytterligare analys av skillnader i levnadsbetingelser skulle ge ytterligare ’förklaringar’ till de utrikes föddas överrisker att vara registrerade för brott.”

   Här är exempelvis överriskerna för några socioekonomiskt utsatta grupper där ingen hänsyn tas till ursprung:

   Personers vars familj har haft socialbidrag/ Personer vars familj inte har
   haft socialbidrag 2001 = 6,1.

   Personer med endast förgymnasial utbildning/ Personer med eftergymnasial
   utbildning på 3 år eller mer = 5,7.

   Personer med förvärvsinkomst på mindre än 1 basbelopp/ Personer med
   förvärvsinkomst på 9 basbelopp eller mer =5,3

   Källa: https://www.bra.se/download/18.cba82f7130f475a2f1800012697/2005_17_brottslighet_bland_personer_fodda_sverige_och_utlandet.pdf

   I rapporten försöker BRÅ räkna bort dessa variabler genom standardisering. Men det är svårt att veta hur olika effekter påverkar varandra. Är det exempelvis skillnad på ”har haft socialbidrag” och ”har haft socialbidrag , samt att alla personens bekanta också har haft det”? Uppfattar människor med mellanösternklingande namn det som mer lukrativt att begå brott eftersom de diskrimineras mot på arbets- och bostadsmarknaden? I ett bostadssökarexperiment visade sig ex en Erik få komma på visning i 41% av fallen, medan en Mohammed i bara 18% av fallen. Är det möjligt att i siffror räkna på vilken effekt känslan av att inte höra till det samhälle man lever i har på benägenheten att begå brott? Troligtvis inte. Men den kan säkert spela en roll.

   Du skriver specifikt om sexualbrottsstatistiken. Det är ibland lätt att tappa bort sig i statistik, stirra sig blind på en eller annan effekt. Ja, personer med utländsk bakgrund är överrepresenterade i förhållande till gruppens storlek i jämförelse med infödda. Men BRÅ skriver också att:

   ”Det finns skäl att här lyfta fram att andelen av de utrikes födda, som är misstänkta för sexualbrott under perioden, är mindre än en halv procent och andelen som misstänks för våldtäkt och försök till våldtäkt är mindre än 0,3 procent”

   Men vänta nu… Det där låter ju som ett ”inte alla män”-argument? Får man skriva så om man är vänster?

   Ja, det får man så länge som ”inte alla män” inte betyder ”män har inget ansvar för”.

   För faktum är att inte alla män våldtar. Det vet alla. Och det är ingen som påstår att alla män gör det. Däremot kan man hävda att alla män är medskyldiga till våldtäkter när de väljer att objektifiera och förminska kvinnor i deras omgivning. Varje gång de skrattar åt en omklädningsrumsfälld ”Grab ’em by the pussy”-kommentar, och varje gång de tycker att Zlatan är en riktigt skön snubbe då han erbjuder Therese Sjögran en cykel med hans autograf på som plåster på såren för att Anders Svensson fick en bil för samma bedrift. Varje gång de gör det så befäster de bilden av kvinnor som inte lika mycket värda.

   Det är alltid kul när ännu en man väljer att uppmärksamma våld mot kvinnor, men inte lika kul när det uppmärksammas för att användas som slagträ mot en annan mindre privilegierad grupp. När mannen ifråga väljer att slå ifrån sig sitt eget ansvar och skylla på någon annan. Det är inte lika kul.

   Angående IS-krigare så är jag rätt säker på att det idag rent juridiskt inte går att straffa någon för att ha gått med i IS om det inte kan bevisas att personen i fråga syftade till att begå terrorbrott av något slag. Men det verkar finnas ett förslag på att så ska bli fallet (http://www.svt.se/nyheter/inrikes/morgan-johansson-om-terrorutredning). Det skulle vara rimligt. Men jag tror det är viktigt att inse att vi lever i en rättsstat. Där åtal måste kunna föras i bevis.

   IS-krigarna kan ganska lätt jämföras med nazister. Det finns idag en ganska väl fungerande avhopparverksamhet för nazister. De får stöd för att kunna lämna den miljön bakom sig och återigen kunna bidra till samhället. Det tycker jag är bra, även om det vrider sig lite i magen när man tänker på brott som de kan ha begått eller möjliggjort innan avhoppet. Om det går att bevisa att en person har begått ett brott då ska den personen straffas enligt de lagar som finns – det är ju så det funkar.

   Men när personen suttit av sin tid, då måste väl personen hjälpas att åter komma in i samhället? Eller ska vi börja utvisa svenska medborgare? Ska även inrikes födda medborgare som begår brott då utvisas? Vart ska de utvisas? Om de inrikes födda nu inte ska utvisas, hur ska man då argumentera annat än via någon unken blod och jord-retorik?

   Men alltså slutligen, det här med ”halshuggningar och våldtäkter av otrogna kristna”. Ja de halshugger och våldtar kristna, men de halshugger och våldtar ju precis alla som motsätter sig dem. Majoriteten av dödsoffren är själva muslimer. Och många av de flyktingar som kommer till Sverige flyr själva ifrån IS. Jag har försökt hålla en god ton i det här inlägget, men när du försöker måla upp konflikten som någon slags kamp mellan Kristendom och Islam så är du en synnerligen nyttig idiot för IS.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *