Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveriges mest sparkade GIF-tränare talar ut: »Oerhörd tomhet«

Jag har gjort en hel del GIF-relaterade gifar under det senaste åren – men antagligen ingen som kommit till lika frekvent användning som den ni ser nedan:

14389009_1268531556514723_1289269635_n

Den kräver förstås sin förklaring.

Vad vi ser på det rörliga montaget är GIF Sundsvalls ordförande Johan Nikula (en av allt att döma rättskaffens man som säkerligen inte vill se sin varumärkesskyddade nuna i dessa tjuvnadssammanhang) som trycker på en gulblå knapp.

Jaha, säger ni. Vad innebär det?

Jo, att »åka på gulblå« är en (högst lokal) term för att få sparken på Football Manager. Detta då du, vanligtvis efter en förlustmatch, möts av att din spelskärm (som brukar vara färgad i din klubbs färger) har bytt kulör till en gul och blå variant, som signalerar att du som nysparkad inte längre har några klubbfärger, utan att du nu bara är en arbetslös tränare av svensk börd.

En som bättre än någon annan vet hur det känns att åka på just gulblå är min nära vän Johan Martinsson: den yvige Football Manager-spelaren som, oavsett hur många gånger den virtuelle Nikula ger honom foten, vägrar ge upp drömmen om att leda GIF Sundsvall till toppen. Han vägrar låta sig nedslås av den gulblå skärmen utan startar omgående ett nytt spel med sin favoritklubb. Spel på spel på spel.

Han är som en fotbollstränarsimulatorernas Sisyfos, som rullar sten efter sten upp mot toppen – innan Johan Nikula gång efter gång spränger dem i små gulblå bitar.

Varje gång han chattledes ondgjort sig över något Football Manager-resultat som fått hans jobbsäkerhet att slå i botten – ja, då har man kunnat kasta in gifen där Nikula smattrar på den gulblå knappen, lutat sig tillbaka och känt hur smädelsen träffat precis rätt, med maximal kokning till följd på andra sidan dataskärmen.

Och nu, när Roger Franzén hastigt men mindre lustigt åkt på vad man på datorspelslingo får kalla»en IRL-gulblå«, känns det, inte naturligt, men roligt att höra vad denne Johan Martinsson, innehavaren av Sveriges mest GIF-sparkvana bakdel, har att säga om den uppkomna situationen.

 

Hur många gånger skulle du uppskatta att du fått sparken av den virtuelle Johan Nikula?

– Jahaja. Det här gamla njurslaget igen. Det är väl med lätthet en 50-100 gånger, där många av dessa blågulningar har naturligtvis varit orättvisa. Vi vet alla hur en långtidsskada på nyckelspelare kan förstöra en hel »save«. Dessutom är det alltid någon sinnessjukt märklig skada; typ att någon dragit på sig ett benmärgsbrott efter att ha lyft en svarv inne i gymmet.

Hur är känslan när man möts av en gulblå skärm?

– Jag vet att det låter patetiskt, jag köper det, men känslan som infinner sig är ofta en oerhörd tomhet. Man har byggt upp en trupp av hög allsvensk klass, men sen börjar raset och plötsligt är hela skärmen gul och blå.

Hur stark är gifen på Nikulas blågula bankande?

– Jag brukar ha svårt att berömma dig för dina internetbaserade skämtsamheter, men denna är väldigt stark.

Blev du överraskad av beskedet att Roger Franzén åkt på en IRL-gulblå?

– Det blev jag faktiskt, och lite ledsen på något vis, även om jag absolut köper klubbens förklaring till att det blev så här.

Hur pass historisk känns den här halvsparkningen, där bara en av de två huvudtränarna får gå, jämfört med andra ikoniska GIF-sparkningar genom åren, där bland annat David Wilson och Jan Halvor Halvorsen fått lämna?

– Jag vet inte hur historisk den är, eller ja: historisk kanske den är eftersom vi vanligtvis bara haft en huvudtränare. Men det är väl inte allt för sällan som huvudtränaren får gå medan den assisterande får stanna kvar och ta över rodret, ibland permanent och ibland som temporär lösning. Men den här känns något mer överraskande än när Wilson – som man knappt orkar tänka på – och Jan-Halvor fick gå.

I egenskap av den människa som fått sparken av GIF Sundsvall allra flest gånger i historien: har du något tips till hur Roger Franzén ska gå vidare?

– Upp på hästen igen, snabbt som ögat, innan du hittar andra intressen. MEN!: gör inte misstaget att ta över Gunnilse, för det gjorde jag en gång och det visade sig att de spelade i tvåan, en division jag inte laddat, och då fick man inte spela några matcher alls. Så mitt tips blir typ att nypa Brage, värva några »freeare« och så sakteliga ta dig mot Europa.

– Avslutningsvis vill jag rikta ett tack till Roger, han har gjort väldigt mycket bra för klubben. Det känns trist att det blev såhär.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *