TV-tips: Exodus

Det är nu för tiden långt mellan gångerna som den här portalen tillåter sig att komma med kulturella rekommendationer (tacka vet jag guldåldern då det slogs fast att »Seinfeld är roligt!« flera gånger i veckan), men i kväll såg jag en hjärtskärande stark dokumentär.

Exodus (som går att se i tre delar på SVT Play) skildrar hur det är att tvingas fly från Syrien och den är delvis filmad med dolda mobilkameror som gör att det blir så oerhört närgånget och ofrånkomligt obehagligt äkta.

Bilderna från en överlastad och sakta kantrande gummibåt är något av det mest obehagliga jag sett på väldigt länge. Vid någon skrämmande scen i en skräckfilm brukar man kunna intala sig att »det är inte på riktigt«, men det… går ju inte här.

Det är verkligheten.

Det är verkligheten för så oerhört många människor just nu – ifjol ska över en miljon flyktingar ha nått Europa, ofta via knappt flytdugliga båtar – och det känns viktigt att påminnas om, gång på gång på gång.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *