Mauricio Albornoz om plötsliga debuten: »Vad händer?«

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Foto: Vilhelm Stokstad/TT.

Ingen startplats som innermittfältare betydde att Mauricio Albornoz kunde luta sig tillbaka på bänken.

I tre minuter. Sedan kastades nyförvärvet in som mittback.

– Jag kände »fan, vad är det som händer?«, säger Albornoz om den virriga matchinledningen.

Redan i den tredje matchminuten fick en bortnickande Noah Sonko Sundberg en liten tryckare av Dif-anfallaren Magnus Eriksson i luften, vilket gjorde att den OS-uttagne mittbacken landade snett.

In med allt-i-allo-förvärvet Mauricio Albornoz, som inte ansågs redo för en startplats på mittfältet – men som i stället tvingades till ganska precis nittio minuter som mittback.

Han hoppade in i en uppenbart för stor tröja, som såg ut att ha kunnat vara den gamle baltjätten Tarmo Neemelos gamla, och såg… ja, ganska vilsen ut under matchinledningen när hemmalaget forcerade in inspel för att få sig ett tidigt ledningsmål.

»Kände mig vilsen«

Och Albornoz själv hymlar inte med att hans första tio minuter präglades av vilsenhet:

– Jag kände mig vilsen. Jag kände »fan, vad är det som händer?«, men jag kände mig ändå rätt lugn: »låt mig bara komma in i matchen«, tänkte jag, »ge mig en nickduell nu«, säger han efter matchen och utvecklar:

– Speciellt som mittback kan du ju inte själv komma in i matchen, utan matchen måste ju komma till dig på ett annat sätt. Så det gäller bara att hålla huvudet kallt och låta det komma.

Och det kom. För efter den inledande Djurgårdspressen första kvarten, där mittbacksparet hade tufft mot framför allt den långe Michael Olunga i luftrummet som prickade stolpen två gånger första sju minuterna, så stabiliserade gästerna upp försvarsspelet allt eftersom.

– Jag stressade inte upp mig, och efter det så… fick jag ordning på saker, berättar Albornoz.

Inställd på fler mittbacksinsatser

De klarade med nöd och näppe att hålla ett 0–0-resultat in i pausvilan och i den andra halvleken, när Stefan Silva trollade fram två bortamål för Giffarna, satt försvarsspelet mycket bättre – och först i den 93:e minuten kunde Djurgården få dit ett tröstmål.

Albornoz själv betygsätter sin egen premiärinsats så här:

– Klart godkänt. Jag är nöjd. Speciellt med en vinst så känns det ju ännu bättre, säger debutanten.

Och den rutinerade 28-åringen är redo för fler insatser som mittback.

– Jag är ju värvad som mittfältare, men som det så ofta blir så får jag kliva ner som mittback. Nu ska ju Noah på OS och då blir det ju som mittback.

Hur trygg är du i den rollen?

– Mer och mer trygg. De senaste åren har jag ju spelat en hel del som mittback. I Åtvid i fjol och i Blåvitt nu så var jag ju bara mittback.

Vad säger du om laget du hoppar in i i dag?

– Duktigt lag, duktiga spelare som vill… spela och försöka styra matchen själva. De är modiga och vågar och vill ha bollen.

Blev det ovant mycket bollrullande i försvaret?

– Litegrann, kanske… men näe, inte överdrivet. Jag kommer ju ändå från BP och har det (bollrullandet) i modersmjölken, säger Gif-förvärvet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *