Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Likheten mellan Michael Scott och Stefan Löfven

Skärmavbild 2016-06-21 kl. 12.35.36

Jag har alltid gillat den amerikanska The Office-serien väldigt mycket. Trots att jag har sett alla avsnitt oräkneliga gånger så slår fortfarande igång något avsnitt, då och då, ofta mest för att ha något sorl i bakgrunden.

Idiotdynamiken mellan regionschefen Michael Scott och hans andreman Dwight Schrute är svårslagen – och som allra bäst är den dynamiken kanske när Michael ska »låtsas« ta sitt liv genom att hoppa från kontorstaket, ner på ett hyrt hoppslott.

Michael och Dwight gör först ett test, för att se till att avståndet mellan taknocken och landningsytan är korrekt, då de slänger ner en vattenmelon på en studsmatta. Det går… inget vidare.

För att ändå våga genomföra denna idiotiska idé – att ta livet av sig själv medan man försöker låtsas ta livet av sig – behövs således en oerhörd resistens mot såväl allt sunt förnuft som mot framlagda fakta.

Jag kom att tänka på den här scenen nu, då riksdagen i dag kommer att rösta igenom ett förslag som försvårar för flyktingar att få uppehållstillstånd i Sverige, som gör de uppehållstillstånd vi väl delar ut till otryggt tillfälliga istället för tryggt permanenta och som drastiskt kommer att försvåra för familjer att återförenas.

»Försvåra för familjeåterförening« är en svår term. I den ligger det mer lättförståeliga faktumet att ännu fler kvinnor och barn kommer att behöva sätta sig i knappt sjödugliga båtar över Medelhavet framöver, då de vill återförenas med sin man som för familjens räkning flytt till Sverige.

Det dör redan två barn om dagen på Medelhavet, enligt Unicef, och har gjort så ända sedan bilden av Alan Kurdis uppspolade lik chockade västvärlden i… ett par dagar.

Flyktingar med permanenta uppehållstillstånd har rätt till familjeåterförening. Flyktingar med tillfälliga uppehållstillstånd, sådana som Sverige kommer att börja dela ut istället, har det inte. Flyktingar som tagit sig hit ensamma får – om de vill återse sina familjemedlemmar (vilket jag har för mig att man brukar vilja) – uppmana sina nära och kära att kliva på båtarna.

I minst tre år ska Sverige, denna humanitära stormakt, lägga sig på EU:s miniminivå när det gäller migrationspolitiken – trots att det väldiga inflödet av flyktingar till vårt land (som vi upplevde hösten 2015) redan har upphört.

Man behöver inte vara en ung, »naiv« vänstertjomme för att såga dessa förslag, utan det har också samtliga remissinstanser gjort (här är en bra lista över exakt hur hårt och djupt de har sågat).

Remissinstanserna är, kan man säga, de som kastar ner en vattenmelon från taket för att se ifall riksdagen sedan kommer att landa tryggt och säkert. De testar åt regeringen, så att de inte gör något illa genomtänkt och dumt.

Alla dessa tester har gått fel. Test efter test efter test. Vattenmelon efter vattenmelon har spruckit i bitar på ett sätt som borde avskräcka även den mest dumdristige.

Och jag vet inte exakt hur migrationsminister Morgan Johansson och statsminister Stefan Löfven har resonerat efter att de mottagit dessa testresultat, men jag kan tänka mig att deras kommunikation måste ha varit ganska lik Michaels och Dwights där på kontorstaket, när de – genom att skrika »no thinking! just doing!« till de imaginära rocktonerna från en luftgitarr – beslutar att ändå genomföra hoppet.

166u64

Vi tittar på hur det kan ha sett ut. Tänk er att Michael är Stefan Löfven och att Dwight är Morgan Johansson:

Skärmavbild 2016-06-21 kl. 11.47.55

Bara Vänsterpartiet och Centerpartiet är emot beslutet att Sverige ska lägga sig på EU:s miniminivå (att »ta en humanitär springnota«, som Aftonbladet-kolumnisten Andrev Walden uttryckte det) i ett läge där UNHCR rapporterar om fler människor än någonsin är på flykt i världen, samtidigt som EU redan stängt till den yttre gränsen genom att fylla Erdogans fascistoida näve med polletter.

Och jo: nog tar Turkiet sitt »ansvar«, när det gäller att med alla till buds stående medel stoppa flyende människor. Häromdagen ska åtta flyktingar ha skjutits ihjäl av militär vid gränsen mellan Syrien och Turkiet; av dessa var fyra barn och två kvinnor. Totalt har sextio civila skjutits ihjäl, rapporterar SOHR.

Folk kommer alltså inte längre in i fortet som är Europa (delvis alltså på grund av att flyktingar skjuts), och den påfrestande flyktingström som Sverige upplevde förra hösten har sedan länge avstannat.

Ändå ska det här vansinnet, som dömts ut av alla experter och vars konsekvenser sammanfattas bra i dessa punkter, genomföras av Löfven och kompani.

166udh

I The Office-avsnittet talar någon till slut Michael Scott till rätta, precis innan han genomför det dumdristiga hopp som med all säkerhet hade tagit hans liv.

Det här idiotiska beslutet kommer att genomföras, och det kommer att kosta människoliv.

2 kommentarer

  1. Gio77 Gio77 21 juni 2016

    Det är fritt fram för alla medborgare i Sverige att skänka alla sina pengar, hjälpa med boende och lägga all sin tid på att hjälpa utsatta flyktingar om man så önskar och tycker att sveriges riksdag fattar dumma beslut.

  2. hog hog 27 juni 2016

    HA, nu vet jag varför du inte skriver nått i bloggen, mr Pirkt, eller ska jag säga Pazdan (bra jobb för övrigt, ett insläppt mål under hela EM).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *