Från VR till PR

erikVR

[Foto: TildeSyntolkning: Gynnare i VR-glasögon.]

Vad har det blivit av den här portalen?

Är det plötsligt en PR-tjomme från Sundsvalls Kommun som sitter bakom spakarna? Geniet som i en kommunalt finansierad pamflett lanserade förslaget »Sundsvall – Korv staden« [sic!] som slogan, kanske? Eller icke-geniet som, när det äntligen börjat sätta sig! när Umeå börjat ge upp!, drog tillbaka sloganen »Norrlands Huvudstad«?

De två senaste inläggen jag skrivit – det där smördrypande eposet om Giffarna som Sundsvalls lag och Guidetti-intervjun jag gjorde när jag mjuggsmugit ur TT-uniformen – har nämligen båda delats av GIF Sundsvalls eget Facebook-konto.

Det har säkert bidragit till ytterligare läsning (jag vet inte, då Pirkt.se är en så pass futuristisk portal att förd klickstatistik skrattas bort som »gammelmedia« på redaktionsmötena), men jag hoppas inte de två senaste inläggen ger en heltäckande bild av vad som ska rymmas här.

Det måste bli mer guldsvävare, mindre delningskompatibelt.

(Jag frågade förstås Noah Sonko Sundberg om svävaren efter matchen och efter drömmålet guldsvävarmålet. Vilken journalist hade jag varit om jag inte gjort det. Det hade blivit en text också, om man inte fått det där sällsynta 5–0-drivet in i Sundsvalls-natten och om inte den DJ-bås-dansbandssjungande DJ:n på EStreet lockat så förbaskat.)

En för stor del av mitt anekdotiska bevisgynnande förs nu på Snapchat, där starka spaningar som den här bara bokstavligen försvinner ut i etern:

IMG_3763.JPG

Det har varit för mycket fotboll på sistone, för lite turkiska yoghurtspaningar.

När jag lovade mig själv att bli mer politisk inför året så menade jag, mig veterligen, inte att jag borde bloggsikta in mig på en plats i Sundsvalls kommuns Kultur- och Fritidsnämnd med mina GIF-spaningar.

Jag vet inte vad jag vill ha sagt med det här. Är det ett »schas«, till alla eventuellt nytillkomna läsare? Kanske. Jag vill åtminstone göra klart att jag tar mycket allvarligt på att förspilla folks dyrbara skärmtid.

Det finns inget egenvärde i läsarsiffror, tror jag, om de inte medför att man kan skicka en medarbetare – typ Älgen från Casinostugan.nu – till EM i Frankrike i sommar.

Jo, förresten; jag vet vad jag vill ha sagt, jag kom på det alldeles nyss när Tilde kom hem från en filmvisning; flera kortfilmer om krig, flykt och klimatkris. När vi pratade om filmerna, då kom jag på vad jag ville ha sagt, då satte jag mig ner och smattrade i onsdagsnatten, så där härligt och okonstlat som jag kunde göra förr, när jag hade en lynnig men fungerande framåtrotation i mitt skrivande:

Imorgon ska jag sitta på presskonferens med Zlatan och det ska förstås bli lite häftigt. Har ni några förslag på frågor (kanske nåt om varför Janne Andersson blir ny förbundskapten när Joel Cedergren och Roger Franzén är de allsvenska tränare som revolutionerat svensk fotboll!) så går det bra att ställa skicka in dem i kommentarsfältet.

Men ingenting är lika häftigt längre. Jag provade ett par Virtual Reality-glasögon tidigare i dag (se: inläggets topp), och släng in ett par sådana inom journalistiken och det behövs säkert snart inga pennor. Kanske behövs snart inte ens människor i den här branschen; det verkar inte så. Mittmedias textrobot kan nämligen redan nu (2016!) erbjuda läsarna matchreferat med den unika konkurrensfördelen att »det är exakt som att läsa resultatraden, men det går ganska mycket långsammare«.

Jag vet i alla fall helt säkert att jag i framtiden vill studera någonting annat. Läsa vidare. Bli klokare.

Lite för att jag är mycket less på branschen jag verkar i.

_MG_9609

Men mest för att jag vill bli lika klok som henne, eller åtminstone försöka hålla någorlunda jämna steg med hennes tänkande.

8 reaktion på “Från VR till PR

 1. Du behöver inte oroa dig för att du spiller bort folks ”dyrbara” tid, om den inte hade förbrukats på din sida så skulle den garanterat användas till något sämre.

  Du skriver ju förbannat bra och intressant och jag hoppas att du fortsätter med inslag kring Giffarna även framöver. (och en och annan yoghurt-nyhet ibland..)

 2. Mittmedia använder kanske textrobotar numera, men sanningen är att dom aldrig varit bättre i sin gifbevakning före och efter matcher.

  Gällande politiken så är det inte lätt för en vänsterkille som dig att skriva då sossarna gör allt vad dom kan för att köra ner landet i skiten. Tur det snart är val igen så att moderaterna kan styra upp landet igen :)

  • Angående punkt ett: helt enig i att firma Lidén/Lund/Lindahl gör ett jävla jobb som utsända på matcher. Inte tu tal om det. Min Mittmedia-kritik är inte tänkt att angripa arbetande journalister (de jobbar stenhårt och går in för GIF-rapporteringen mer än jag nånsin orkat göra på en matchdag), utan själva koncernen. Kanske måste jag skriva ett inlägg som tydliggör detta.

   Punkt två: Socialdemokraterna är en superbesvikelse, absolut, men Moderaternas anammade SD-retorik är direkt farlig.

 3. Tummen upp för allt. Fortsätt gärna att skriva om både fotbollen och politiken, delar läskigt mycket av dina åsikter i båda ämnena (kanske har vi båda formats av den St:Olofsskolska-andan (om jag inte helt minns fel kring mina yngre år)).

  Tillbaka till dina texter, har man sagt A får man säga B. Vad sa Sonko om guldsvävaren?

 4. Hej Bullen!

  Jag håller på att föda upp en långsam, sulfintade mittfältsvirtuos vid min barm och skulle behöva lite tips på övningar som kan ge denne lite styrfart på planen så den inte slutar som mittback. Har tömt hela mitt förråd då jag provat att ropa både ”spring fortare!” och ”snabbare!” men det har inte funkat så nya övningar med nån sorts verkan skulle tacksamt tas emot.

  Tack på förhand,
  Mepelpadsk fotbollsförälder i förskingring

  • Det är alls ingen vanära i att ha fostrat en mittback vid sin barm. Om karriären väl strandar, vilket de brukar ha en tendens att göra, så är det klart bättre att möta det övriga livet som trygg mittback än som naivt överstegande ytter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *