Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Har schamanismen gått för långt?

Jag ogillar att komma med kritik mot sportjournalistik, speciellt när någon verkligen försöker gå på djupet inom något ämne.

Men: jag kan inte komma ifrån att jag tycker att Expressen missade grejen när de grävde i den idrottsliga schaman-djungeln för att kartlägga vilka inom den svenska idrottspsykologin som baserar sina teorier på evidens, rutin, känsla, astrologi eller allmän Mia Thörnblom-pepp.

Det är klart att det kommer att trätas lite, mellan de olika grupperna, och det är klart att det kanske inte finns någon medicinsk evidens för alla hästmoderkakor som smörjs på onda fotbollsstjärnebaksidor heller. Det är en snårig djungel det där och kanske stakade Jonas Olsson hem det där VM-guldet med krampande triceps – som Giffarnas mentale tränare Stig Wiklund hela tiden tjatade om – på rent mumbo-jumbo, men jag antar att hans guldmedalj skiner lika blankt i prisskåpet för det.

Men det fanns något där, i den granskningen, nämligen detta närmast kusliga faktum; att det här är U21-förbundskaptenen Håkan Ericson:

abudhabi

… och att det här är hans mentor/schaman/spirituella guide:

lasseeric

Det här är ju Håkan Ericson själv, körd genom en sån populär ”gör mig till en gamling”-app.

Frågor borde ha ställts kring hur långt det spirituella har tillåtits gå i vårt samhälle. Ifall det kan vara så att vi, som mjuggskrattat och sett ner på ”Det okända” i  TV4+, helt gått miste om en utvecklingen? Att vi missat att schamanismen, genom diverse ockulta mässor runtom i våra hockeylador, växt sig så stark att en spirituell svensk förbundskapten kan styras av en framtida version av sig själv???

Är det bara jag som ser hur kusligt likt det är???

Jag testade att köra mig själv genom en sån app, för att åldra mig något tjugotal år:

jaggammal

Och ja: jag ser ut som en garvad Superettan-räv, en trött gammal mittback som i ett decennium pekats ut i olika inför-match-video-analyser i samband med budskapet att ”vi måste utnyttja utrymmet bakom” (och som senare gick vidare till att bli en lite rasistisk gympalärare), men det är inte lika likt!!!; inte som Håkan och dennes äldre replika till idrottspsykolog.

 

På samma sportjournalistiska tema: min gode vän och kollega Per Bohman, mannen med media-Sveriges krispigaste bylinebild, har begått tyck och analys om och kring GIF Sundsvall och ni som skaffade ett Sportbladet Plus-abonnemang senast det GIF-begav sig (en succétext som sålt i paritet med artiklar om dagisbarn med magrutor!!!) kan med gott samvete klicka er in. Ni som sade upp ert Plus-abonnemang så fort GIF-röken lagt sig senast kan väl med lika gott samvete Plus-registrera någon morförälder för den goda sakens skull.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *