Björkebaum om Silva: ”Bäst som ’nummer tio'”

Skärmavbild 2016-01-20 kl. 07.26.53

”Nia”, ”tia” eller ”flank-tju’tvåa”? 

Den tidigare anfallskollegan Ante Björkebaum tror sig veta var GIF Sundsvall får ut mest av nyförvärvet Stefan Silva.

– Jag skulle säga att han passar bäst i nummer tio-rollen, säger Sirius-anfallaren.

I går förmiddag åkte Urban Hagblom till Midlanda för att plocka upp Sirius skyttekung Stefan Silva, som skrivit på för två år i klubben. 24-åringen har stänkt dit 27 mål på 57 superettanmatcher för Uppsala-klubben – trots att han inte alltid spelat som renodlad anfallare.

Enligt den då-och-då-pålitliga sajten Transfermarkt.de så spelade Silva under 2015 som renodlad anfallare vid tio tillfällen, som vänsterytter vid åtta och i ”nummer tio-rollen”, bakom en ensam anfallare, sju gånger. Detta i ett Sirius som, till skillnad från det raka 4-4-2-spel som Joel Cedergren och Roger Franzén förespråkar i GIF Sundsvall, spelat med en formation som väl – om jag försöker slänga på mig Göran Bohlin-kostymen för en sekund – mest kan liknas vid en fusion av 4-3-3 och 4-2-3-1.

Pirkt.se tog hjälp av Silvas anfallskollega i Sirius, jämten* Ante Björkebaum, för att Facebook-chatt-formulär-ledes reda ut var John Guidettis kompis gör sig som allra bäst.

– Hos oss har har spelat kant, ”10:a” och ”9:a”. Jag skulle säga att han passar bäst i nummer 10-rollen, där får han mycket boll och då händer det grejer.

Vad är hans allra främsta styrka?

–Tekniken kombinerat med avsluten. Han är fantastisk med boll och jag har aldrig spelat med en bättre avslutare. Jag får passa på att gratta Giffarna som fått ett grymt nyförvärv. Det kommer att blir succé.

Hur har du som lagkamrat märkt av hans uppenbart täta John Guidetti-koppling?

– Genom att man någon gång fått åka Bentley till träningen, haha. Nejm men de är goda vänner så det är kul. John är ju en fantastisk spelare och han kollade några av våra matcher när han hade ledigt på somrarna.

Är det en så pass stark koppling att den till slut, efter 112 år i den motarbetade skuggan, kan ge GIF Sundsvall den riksmediala skjuts klubben behöver?

– Nja, i och med att Sirius aldrig fick någon riksmedial skjuts så tvekar jag på att Giffarna får det. Men man vet aldrig.

*= Östersunds FK:s 2010-säsong, då både Erik Löfgren och Ante Björkebaum representerade de rödsvarta, sågs av många jamtska förstå-sig-påare som »ett fatalt misslyckande som på ett mycket talande sätt fullbordades av att en inlånad och Pensionat Björnen-placerad klyktattare skickade ner klubben i norrlandstvåan«, men Pirkt.se:s redaktionsledning ser på den säsongen som »ett enda långt mingel i hopp om att knyta framtida Stefan Silva-analytiker till portalen«-

En reaktion på “Björkebaum om Silva: ”Bäst som ’nummer tio'”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *