Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

We Need To Talk

151119_2_0787_2_Print

Den här bilden skickade tv-bolaget CMore ut i går, och den gjorde mig lite, lite, lite hoppfull. Det är CMores nya golfsatsning som lanseras och de har valt att lansera den med Maria Söderfeldt som frontfigur.

Visst är hon ensam kvinna i sällskapet och omgiven av fyra män, men hon står trots allt där: framskjuten i centrum.

Och man får faktiskt se till att försöka glädjas åt det lilla inom sportjournalistiken.

Jag minns hur jag var nära att sätta kaffet i vrångstrupen tidigare under hösten, när jag snubblade över den här nyheten i Expressen:

första

»Vad i helvete«, tänkte jag. »Är det här en tidning från tidigt 80-tal?«. frågade jag mig och var närmast tvungen att dubbelkolla datumet i sidhuvudet.

Nej: 1 oktober 2015.

Oktober, 2015: månaden då Lena Sundqvist, tidigare på Radiosporten, blev den första kvinnan någonsin som fick kommentera en match i svensk hockeys högstaliga för en tevekanal.

Helvete.

Det är CMore som har rättigheterna till den svenska högstaligan i ishockey, och klickar man sig in under fliken med pressbilder på deras hemsida hittar man fortfarande den här bilden under titeln »Hockeygänget«:

grappar

Hel-vet-e, grabbar och gubbar.

Hur kan ingen av er, eller åtminstone någon på hela tv-bolaget!, ha reagerat på att den där bleknäbbade 80-tals-bolagsstyrelsen skulle utgöra ett pressutskick inför en sport-tv-satsning på 2010-talet???

output_oI239d

Men helvete, grabbar och gubbar, sluta åtminstone skandera på en omskriven Beyoncé-dänga!!!

Nu är den där pressbilden ett par år gammal, tror jag, för här – på en annan av CMores pressbilder från 2010-talet – ser det åtminstone lite bättre ut:

lehmanngrappar

Skoja! Ha! See what I did there??? Jag klippte in SVT-hockeyprofilen Marie Lehmanns nuna på en av de tolv manliga kropparna! Men, vet ni: i en dylik gynekologställning poserar väldigt få kvinnor frivilligt. Det var självklart egentligen…

leffe1

… gamle Leif Boork som satt där och skrevade i grabbgänget, redo för antingen en prostataundersökning eller Brynäs–Modo.

 

Men det blir lite, lite, lite bättre, hörrni.

Det ska nämligen sägas att just höstens inför-säsongen-pressutskick från CMore faktiskt såg ut så här:

CMores-Hockeyteam

Här har det faktiskt lagt visst krut på könsfördelningen (men främst på retuscheringen!!! Varenda en ser ut som paradvånings-mäklare i New York!!!), och hela tre av arton hockeyprofiler är icke-män; den barriärbrytande kommentatorn Lena Sundqvist, samt reportrarna Camilla Nordlund och Lovisa Giertta.

 

Det rör alltså på sig, men det går så olidligt långsamt.

Till och med långsammare än i USA; landet där sexistnestorn Donald Trump verkar kunna röstas fram till president.

Förra hösten lanserade det amerikanska tv-bolaget CBS programmet »We Need To Talk«: något så unikt som ett tv-program om sport som till hundra procent är lett av kvinnor. Kvinnor som inte bara tillåts stå vid en sidlinje eller sargkant och ställa snabba frågor, utan kvinnor som också får agera programledare och experter och tillsammans analysera matcher och sekvenser.

»Som en sportälskande tjej så kunde jag aldrig ha trott att jag en dag skulle kunna få skriva om eller kommentera sport, eftersom det inte fanns några kvinnliga förebilder att se upp till«, skriver sportjournalisten Andrea Kremer, en av de fasta medlemmarna i helkvinnliga »We Need To Talk«.

»Idag möter jag massa unga tjejer och kvinnor som säger att de vill bli ›som jag‹.«

Hon beskriver hur hon länge tidigare bara tilläts stå vid sidlinjen eller agera andrafiol i sändningarna och att hon nästan alltid bollade över till en manlig expert som skulle stå för analysen, men att kvinnor i amerikansk sportjournalistik nu »uppmärksammas för sin kunskap och deras åsikter«.

 

Måtte denna trend också snarast möjligt nå Sverige. Här är kvinnorna fortsatt i regel utskuffade ur studio- och kommentatorshyttsgemenskapen och utplacerade i reporterroller längs sargkanterna och sidlinjerna.

Sidlinjerna, ja: jag återkommer till dem, för det här gäller inte bara sargkanterna. Nej, denna problematik begränsar sig inte alls till bara hockeyn; CMores allsvenska herrfotboll är närmast exakt lika manligt paketerad. Här ett utdrag av hur deras fotbollsallsvenska uppställning såg ut 2015:

Skärmavbild 2015-12-10 kl. 20.06.56

Av kommentatorerna och experterna – de tunga posterna som får kommentera matchen och analysera den i studion – är tretton av fjorton män. Bland reportrarna, som ofta står längs sidlinjen och ställer snabba frågor, återfinns majoriteten av kvinnorna.

 

Det verkar inte finnas någon hejd på vad man kan åstadkomma med experternas grafiska teve-taktiktavlor i en sportsändning nu för tiden. Titt’ bara på hur snabbt Jens Fjellström, med ett enkelt klick på skärmen, lokaliserar fotbollen i den här situationen:

vjwbi

Jag hoppas bara att fler kvinnor i framtiden tillåts peta, rita eller analysera det som händer på skärmen.

7 kommentarer

 1. åka åka 10 december 2015

  Gäsp, vill jag läsa usla inlägg på politism eller nöjesguiden så besöker jag dessa sidor. Men ingen normalbegåvad människa vill läsa sån skit. Vill fler kvinnor in i sportsändningarna måste dom bli bättre, att kvotera in någon underkvalificerad kvinna är ren idioti och inte juste mot den individen.

 2. hog hog 11 december 2015

  En fundering som jag har länge grunnat på är om kvinnohatare och SD:are har något samarbete vilka web-platser/twitter flöden som ska övervakas och åsikter bekämpas i, eller om det är samma personer som både är kvinnohatare och SD:are?

  Gubbar som sitter och skriker plattityder kan ju gott bytas ut.

  • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 11 december 2015

   Det är fascinerande hur snabbt det går varje gång jag skriver om något annat än Kristinn Steindorsson-span längs Storgatan.

  • åka åka 12 december 2015

   Finns det en lag som förbjuder tjejer att läsa journalistlinjen och lära sig mycket om sport eller en lag som förbjuder kanaler att anställa kvinnor?

 3. Jocke Jocke 11 december 2015

  Välskrivet och behövligt blogginlägg!

  Vi får hoppas och försöka jobba för att könsfördelningen i sportens alla rum fortsätter att bli bättre, och helst i en snabbare takt.

  • mm Erik Löfgren Inläggets författare | 11 december 2015

   Tack Jocke!!! Ja, vi får alla försöka dra vårt lilla strå och, typ, åtminstone inte mordhota Johanna Garå.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *