Den stora GIF-enkäten 2015:

Den allsvenska säsongen 2015 är över och varje lokaltidningssportchef med tillgång till ett tangentbord och en ethernet-kabel har vevat ut sina efterhandsanalyser.

Pirkt.se-redaktionen laddar som brukligt för en ambitiös flerstegsraket som analyserar GIF Sundsvalls säsong. Först ut: en exklusiv* expertpanel som blickar såväl bakåt, mot tolfteplatsen 2015, som framåt mot Urban Hagbloms värvarvinter.

*= Mig veterligen har en och samma panel aldrig lyckats samla så yvigt höftskjutande vevare (som Johan Martinsson) under samma paraply som så sansat kloka analytiker (som Simon Bank).

Simon Bank, Stockholm.

Sveriges allra främsta sportjournalist ställer upp i Pirkt.se-sammanhang på grund av redaktionens unika ingångar att Simon Bank är den genomtrevligaste person man någonsin stöter på inom den här branschen.

GIF Sundsvall säkrade som nykomlingar det allsvenska kontraktet med två omgångar kvar att spela. Hur skulle du betygsätta den prestationen?

– Tre starka Fimpen av fem möjliga. Man får ju kontextualisera den där bedriften, Giffarna var inte bara nykomling – de var nykomling med en ekonomisk black om foten. Det var väl kanske inte det optimala läget för att utveckla sin fotboll, men jag tycker att de gjort det, samtidigt som de surfade sig till nytt kontrakt. Det är inte bara en väldigt speciell situation för svensk toppfotbolls största dramadrottningar: det är mer än bara bra.

Vad är det laget haft i år som gör att de undviker såväl nedflyttning som kvalspel?

– Ett spel. Om man ska vara enkel. Grundtryggheten i att sätta ihop tre-fyra passningar för att tänka på annat än att bara springa, slåss, skicka upp skiten. Samtidigt har de haft det allra mest rent raka anfallspar man kan tänka sig, hämtat direkt från Tipsextra 1974: Eklunds fysik, Pa Dibbas totalfrenesi. Värt väldigt mycket.

Vad är det de framför allt har saknat för att nå högre upp i tabellen?

– Det raka svaret är väl att man måste göra enkla mål och undvika att släppa in enkla mål om man har några planer på att slå ner bopålar på det där som italienarna kallar ”vänstra spalten” (i Medelpad tror jag man säger ”övre halvan”). Giffarna har spelat superettanfotboll i försvaret lite för ofta, och behöver så klart en målskytt till.

Vem har, enligt dig, varit GIF Sundsvalls viktigaste spelare under säsongen?

– Pa Dibba. Inte bara för målen han gjorde, utan för arbetet han la ner och för alla målen han inte gjorde. Han fortsatte ändå, i minut efter minut, match efter match. Bra attityd, en kille att lita på.

Om du fått kliva i Urban Hagbloms kostymbyxor för en decembereftermiddag, vilken spelartyp hade du gett dig ut för att försöka värva till GIF Sundsvall 2016?

– Trist nog: de som kostar pengar. En mittback som är övertygad om sin egen förträfflighet och vill leda ett försvar. En till löparanfallare (gärna med isländskt pass) som kan förvandla första försvarslinjen till något Lagerbäck hade varit stolt över. Men kunde IFK Norrköping hitta Traustason under en isländsk sten så kan väl Giffarna hitta en anfallare som går att köpa för en back läsk?

Östersunds avancemang till allsvenskan innebär en rejält stärkt konkurrens om det mellannorrländska Fotbollskvälls-utrymmet. Hur kommer firma Kindberg/Potters planer på ett jamtskt världsherravälde påverka GIF Sundsvall?

– Den första effekten är väl att Hagblom kan säga att »jo, nu ska vi slå Bayern München 2017« och ändå bara vara Norrlands näst största käft. I övrigt tror jag att det mest blir positiva effekter. Det är inte som att Gif Sundsvall har en löpsedelspotential som nu försvinner, och Östersund verkar inte rekrytera så mycket i närområdet att det kommer att störa heller. Det blir lite regionalderbyn, och det är väl mest roligt?

Nu har de, i och med tolfteplatsen, lagt sig i samma vinnarhål som IFK Norrköping gjorde förra året. Hur går det för Giffarna i allsvenskan nästa år?

– Det är alltid tufft utan pengar, men med rätt sorts småstegstänk (läs: Gefle IF) så kanske man kan skynda långsamt åt rätt håll. Jag är fortfarande mer förtjust i Dennis Olsson än vad hans säsong kanske förtjänade, och tror att det kan finnas utveckling på fler håll. Spelmässigt har giffarna redan rört sig, nu handlar resten om att rekrytera smart och rätt. En anfallare, en mittback, så kan det bli ännu bättre. Jag har en vinter på mig innan jag hissar eller dissar 2016-prospekten – och jag kommer att ta den tiden på mig.

Runar har varit bäst – utan tvekan.

– Lena Wallgren om vem som varit bästa GIF-spelare 2015.

Lena Wallgren, Sundsvall.

Verksam som fotbollsledare sedan mitten av 70-talet och för fem år sedan övertog Lena Wallgren, som första kvinna någonsin, ordförandeklubban i Medelpads Fotbollsförbund. 

GIF Sundsvall säkrade som nykomlingar det allsvenska kontraktet med två omgångar kvar att spela. Hur skulle du betygsätta den prestationen?

– Jag tycker att de hade kunnat säkra det tidigare, men det är mycket bra att inte behöva spela med kniven på strupen sista omgångarna. Starkt jobbat – med tanke på hur Giffarnas höstar ”brukar se ut”. Laget var för bra att hamna i en kvalsituation eller nedflyttning.

Vad är det laget haft i år som gör att de undviker såväl nedflyttning som kvalspel?

– De har haft ett bra passningsspel, större lugn och trygghet med bollen och vågat mer. I stort sett samtliga spelare har utvecklats.

Vad är det de framför allt har saknat för att nå högre upp i tabellen?

– En riktig anfallare. Hasani är en sådan som kom in tll höstomgången, skadade sig och fick sedan inte den speltid jag tycker han borde ha fått när han kom tillbaka efter skadan. Sundsvalls bäste forward! Giffarna har också saknat förmågan att göra mål på alla chanser de skapat. Sedan har jag saknat en del taktiska grepp i coachandet, till exempel när det byts spelare byts det ”rakt av”, yttermittfältare mot yttermittfältare och så vidare. De taktiska bytena har inte skapat de förändringar kan förvänta sig och som man efterlyser. Giffarna har varit ”lättlästa”. Ibland har de också varit lite naiva i sitt spel, exempelvis hemma mot Elfsborg, som de spelar ut ordentligt men ändå förlorar riktigt surt mot med 0–1.

Vem har, enligt dig, varit GIF Sundsvalls viktigaste spelare under säsongen?

– Runar (Mar Sigurjonsson) – utan tvekan. Tätt följd av Jon (Gudni Fjoluson).

Om du fått kliva i Urban Hagbloms kostymbyxor för en decembereftermiddag, vilken spelartyp hade du gett dig ut för att försöka värva till GIF Sundsvall 2016?

– Under förutsättning att spelartruppen är intakt: i första hand en forwardstyp som kompletterar Hasani samt en mittfältare á la Daniel Sjölund i Norrköping. Eventuellt också en ytterback.

Östersunds avancemang till allsvenskan innebär en rejält stärkt konkurrens om det mellannorrländska Fotbollskvälls-utrymmet. Hur kommer firma Kindberg/Potters planer på ett jamtskt världsherravälde påverka GIF Sundsvall?

– Förhoppningsvis positivt, inte minst publikt med Norrlandsderbyn. Konkurrens på ett bra och sunt sätt gagnar utvecklingen. Kindberg och Potter har något intressant på gång. Graham är en bra coach och Östersund kommer att överraska. Med två Norrlandslag kommer intresset att öka medialt, vilket i sin tur innebär större intresse för samarbetspartners för båda klubbarna. Samarbete kommer att kunna ge synergieffekter.

Nu har de, i och med tolfteplatsen, lagt sig i samma vinnarhål som IFK Norrköping gjorde förra året. Hur går det för Giffarna i allsvenskan nästa år?

– Tänk: jag hade tippat GIF som 12:a i år. Under förutsättning att de får behålla truppen i stort sett intakt och förstärker med de jag angett ovan så kommer de att fortsätta utvecklas och jag tror på minst en 10:e plats. De har de sportsliga förutsättningarna till det, det tycker jag att de hade redan i år. Med lite skärpa i år hade de tagit full pott mot bottenlagen hemma under hösten.

jojjktmundur

Johan Martinsson, Sundsvall.

Medelpads sociala medie-näbb utåt var en gång i tiden en mytisk Bojan Krkic-figur i GIF-ungdomsleden innan en misslyckad ytterbacksomskolning satte käppar i målrekordshjulen. Johan Martinsson är vid dags dato den människa som fått sparken från GIF Sundsvall flest gånger i Football Manager-sammanhang.


GIF Sundsvall säkrade som nykomlingar det allsvenska kontraktet med två omgångar kvar att spela. Hur skulle du betygsätta den prestationen?

– Jag vill säga ge dem fyra plus. Det kan tyckas ambitionslöst att sätta ett så högt betyg för en ganska låg placering. Men med tanke på hur nederlagstippade vi varit och hur det bara blev ett nyförvärv värt namnet i våras så har man gjort det väldigt bra. Lägg därtill en ekonomi helt i plåt så ger det ytterligare skäl att motivera det höga betyget.

Vad är det laget haft i år som gör att de undviker såväl nedflyttning som kvalspel?

– Det känns tråkigt att säga kontinuitet men jag tror att det är en stor del av det här. En spelidé som när det låser sig ser förkastlig ut men som många gånger burit frukt. En centrallinje som varit bra och en forward som gör åtta mål.

Vad är det de framför allt har saknat för att nå högre upp i tabellen?

– Yttrar, helt klart. Samt en forward bredvid Pa Dibba som presterat kontinuerligt. Sen finns det så klart fler saker. Exempelvis syns bristerna i försvarsspelet i vissa matcher där vi klappar samman fullständigt. Norrköping borta är ett exempel, Malmö hemma ett annat, men det finns flera.

Vem har, enligt dig, varit GIF Sundsvalls viktigaste spelare under säsongen?

– Runar Mar Sigurjonson. I mitt tycke en mittfältare av väldigt hög allsvensk klass. Varit totalt dominant stora delar av säsongen. Jag hoppas för mitt liv att han stannar nästa säsong, men är skeptisk.

Om du fått kliva i Urban Hagbloms kostymbyxor för en decembereftermiddag, vilken spelartyp hade du gett dig ut för att försöka värva till GIF Sundsvalls 2016-upplaga?

– Jag måste nog säga en forward ändå. Även om svarslängden på den här frågan hade kunnat utgöra en smärre bibel. Men en forward som inte blir beroende av kontringsspel som jag kan tycka att Pa blir ibland. Så att vi kan vidareutveckla vårt spel. Det behöver inte vara en Araba-figur som har ett rörelsemönster som Magnus Samuelsson. Men vill du ha ett någorlunda realistiskt namn så säg Jakob Orlov, som jag inte tror kommer att stanna i Hammarby.

Östersunds avancemang till allsvenskan innebär en rejält stärkt konkurrens om det mellannorrländska Fotbollskvälls-utrymmet. Hur kommer firma Kindberg/Potters planer på ett jamtskt världsherravälde påverka GIF Sundsvall?

Det beror lite på. Jag är väl inte superlycklig över att dom går upp mer än att det blir roligt med derby och att Norrland får ett lag till. Det är naturligtvis av mer egoistiska skäl, eftersom jag vill att Sundsvall alltid ska ha optimala förutsättningar. Jag trodde att ÖFK satt på en kappsäck pengar, men det har jag fått förklarat för mig att så inte är fallet. Dessutom tycker jag att Superettan varit extremt svag i år. Jag tror förvisso på deras sätt att spela fotboll, och jag tror att den kommer att gynnas av att få rulla boll i allsvenskan. Men jag säger att dom klarar sig kvar, inte mer än så.

Nu har de, i och med tolfteplatsen, lagt sig i samma vinnarhål som IFK Norrköping gjorde förra året. Hur går det för Giffarna i allsvenskan nästa år?

– Den där vinnarhåls-uträkningen ger jag inte många Harvard-poäng för. Men jag tror att man kan räkna med att hamna på ungefär samma plats som i år beroende på vilka förstärkningar som hämtas in naturligtvis. Men då jag inte räknar med några» håll käften-värvningar« på grund av den trassliga ekonomin så säger jag en tiondeplats.

eva

Eva Andersson, Sundsvall.

Drev länge Sveriges största blogg om GIF Sundsvall, innan Pirkt.se tilläts få monopol på det lukrativa publiksegmentet »medelpadska tvåbarnspappor med nischat lokalfotbollsintresse«. GIF-tycker dock fortfarande, helst från ståplats (men »alldeles för ofta från soffan«).


GIF Sundsvall säkrade som nykomlingar det allsvenska kontraktet med två omgångar kvar att spela. Hur skulle du betygsätta den prestationen?

– Det är svårt att se det som något annat än en prestation på toppen av lagets förmåga. Typ fyra oförutsägbara Dibbaprestationer av fem möjliga. Detta trots att jag mer än en gång varit besviken över lagets prestationer. Det har funnits stunder då en tänkt att det här aldrig kommer gå för att de helt enkelt inte varit tillräckligt bra (exempelvis Norrköping borta, AIK borta, båda mötena med MFF) liksom stunder då jag varit så arg och besviken att jag mest velat skita i alltihop (den snöpliga hemmaförlusten mot Elfsborg, hemmamötena mot Åtvid, Falkenberg). Men i slutändan har liksom de där glada stunderna varit riktigt många – Gefle hemma, båda mötena mot Bajen, Kalmar borta, Elfsborg borta. Så fint!

Vad är det laget haft i år som gör att de undviker såväl nedflyttning som kvalspel?

– Tur? Skicklighet? Eller den där mixen där emellan som lag har ibland när det vill sig väl. Till stor del tror jag det handlar om att de har haft en hyfsat stabil stomme, med Runar och Gerson i spetsen. Det har inte känts som att laget har stått eller fallit på att någon varit skadad eller avstängd, inte på samma vis som det känts tidigare år. Och den här säsongen kunde vi till och med sälja av en ytterback utan att hela laget rämnade! Detta med en trupp som på papperet ändå anses vara ganska svag.

– Det känns också som att man har haft en större förmåga att spela av matcher än sist det begav sig. Jag minns med smärta min uträkning 2012 som visade att om GIF inte släppt in mål sista under matchernas sista 10 minuter hade de landat på en sjundeplats i tabellen, att jämföra med den kvalplats det blev. Kanske är det helt enkelt så att orken varit bättre hos fler spelare i år?

Vad är det de framför allt har saknat för att nå högre upp i tabellen?

– Tur? Skicklighet? Många av de där uddamålsförlusterna som jag nämnde ovan kändes ju sjukt onödiga. Ofta saknades skärpan sista tredjedelen. Det har vi ju sett förr om åren också – nu gjorde Dibba en riktigt bra säsong, men en skarpare målskytt hade gjort än fler strut.

Vem har, enligt dig, varit GIF Sundsvalls viktigaste spelare under säsongen?

– Åh, alltid så svårt att svara på. Jag har som växlat i tankarna över säsongen, och har tänkt på Fjoluson, på Jocke, på Dibba, på Gerson. Men stabilast sett över hela säsongen är väl ändå Runar! Enorm arbetskapacitet, stor och stark giffare som måste vara helt jättejävlig att möta eftersom han ofta spelar på gränsen, och en sån som kan styra och ställa och avgöra matcher. Lik och olik Ari, på en och samma gång (jag saknar fortfarande Ari). Jag hoppas verkligen att man lyckas förlänga med Runar.

Om du fått kliva i Urban Hagbloms kostymbyxor för en decembereftermiddag, vilken spelartyp hade du gett dig ut för att försöka värva till GIF Sundsvall 2016?

– En önskar sig ju alltid en stabil målskytt på nåt vis. En som kan spela bredvid Dibba. Kan ju drömma om att vi har den målskytten i Hasani, men han börjar ju bli till åren och är inte en långsiktig lösning. Eklund är trött, Leo är inte redo. Så: en målskytt. Men sen tror jag att alla lagdelar behöver stärkas: en stor och stark mittback att täcka upp när Fjoluson och/eller Jocke försvinner. Och sett till att Sellin mattades av under säsongen och att trion Chennouffi/Helg/Sliper inte direkt rosat planen i år (och enligt rykten hör inte heller den trion till de spelare som klubben tänker erbjuda förlängning), så vill jag gärna se en ny yttermittfältare komma in. En som är snabb, hel, och har en fin inläggsfot. Men då krävs förstås att den där pålitliga målskytten med starkt huvudspel ska finnas där och möta inläggen  också.

Östersunds avancemang till allsvenskan innebär en rejält stärkt konkurrens om det mellannorrländska Fotbollskvälls-utrymmet. Hur kommer firma Kindberg/Potters planer på ett jamtskt världsherravälde påverka GIF Sundsvall?

– Jag är positiv till Östersund i allsvenskan. Visst kan man tycka att det är lite läskigt att de ska komma här och konkurrera med de där högtflygande planerna, det fina spelet och de skyhöga förväntningarna. För tänk om de blir bättre än oss? Och helt uppenbart tilltalas ju media av allt som Östersund gör (för de gör ju så mycket kul!), så självklart kan de sno åt sig utrymme från Giffers. Men det är väl inte hela världen, egentligen? Jag kan luta mig tillbaka och följa cirkus ÖFK, och samtidigt hoppas på att vi, likt Gefle, ska visa oss vara stabila och kanske lite småtråkiga och alldeles, alldeles underbara ändå. Och jag gläds åt att vi får en närmare bortamatch att åka på, och någon typ av derbykänsla mitt i alltihop.  

Nu har de, i och med tolfteplatsen, lagt sig i samma vinnarhål som IFK Norrköping gjorde förra året. Hur går det för Giffarna i allsvenskan nästa år? 

– Jag tror det blir ungefär som i år, kanske lite bättre! Topp tio!

Vad tycker du om GIF-panelens analyser? Är du Team Rúnar eller Team Dibba? Borde Urban gå ut och veva mot Karl-Heinz Rummenigge i vinter för att bräcka Kindberg?

Kan vi slå fast att Giffarna blir tia nästa år?

En reaktion på “Den stora GIF-enkäten 2015:

  1. Här har ju nånting slagit slint – Jon Gudni Fjóluson var startelvans i särklass sämsta spelare under säsongen 2015. Tappade i princip varenda luftduell. Klasskillnaden när Danielson kom tillbaka in i backlinjen var minst sagt påtaglig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *