Spjutshpetsen är här

Skärmavbild 2015-08-03 kl. 22.37.43

Vad kostar det att tappa en riktigt bra högerback?

Jag har mina farhågor, men varken jag eller Urban Hagblom har väl egentligen någon aning.

Vad har det redan betytt att få in Shpetim Hasani?

Allt. Allt och lite till.

Jag hoppas att det gick ett förväntansfullt sus över IP redan i första minuten, för det var Akombo-klass redan på förstatouchen i GIF-blått (en smäcker felvänd skarv på Rajalakso-läpp). Och redan vid matchens första inlägg såg nyförvärvet Shpetim Hasani ut att vara i färd med att riva ut ett grönvitt försvarsöga för att komma först åt bollen.

Det blev frispark emot GIF Sundsvall, men offensivt hopp för.

Efter sjutton minuter borde han fått Lars Saetra utvisad, men den norske mittbacken kom undan på tack vare den för rättssäkerheten så viktiga detaljen att hans tröja var grönvit.

Lars Saetra fick vara kvar på planen – med en gnagande insikt om att han för dagen var ställd mot ett riktigt jobbigt, djupledslöpande forwardspar.

Mot GIF Sundsvall! Tänka sig! De sa de inget om i videoanalysen!

Inläggsfrisparken som följer Saetras frilägesgula kort knoppar, just det, Shpetim Hasani mot mål med en bestämd knyck med nackpartiet.

Låt Hammarbys sportchef Mats Jingblad handplocka russinen ur den daggvåta vörtlimpa som är det svenska sommarfönstret, och du ser ingen effekt på en månad. Stjärnbacken Richard Magyar satt på läktaren ikväll, ex-skyttekungen Imad Khalili hoppade in och var mediokert formlös.

Ge Urban Hagblom korn på en bortglömd 32-åring och ett polskt riktnummer på en papperslapp – och han blåser nytt liv i en fotbollsstad på en dryg timme.

Vid Shpetim Hasanis sida var Pa Dibba plötsligt(för en kväll? för en höst???) en spelare som Sportbladet ska ringa upp och fråga varför han nobbar Erik Hamréns svenska landslag.

Hel-ve-te vilken insats han gjorde; från första till sista minut. Det var en pånyttfödd spelare som sprang intill nyförvärvet Hasani: borta var den mjuke, veke och den på självförtroende till synes luspanke anfallare som jag så sent som förra veckan narrande sammanfattade som »en spelare som gillar att springa«. Plötsligt var han rivig, stark, sprudlande; som om han sprungit över en Super Mario-stjärna. Hammarby-backar plockades upp på ryggar, bollar togs med i steget och framspelningar Premier League-klackades snurrklackades till stolpskjutande Robbin Sellin-figurer.

Men hur bra det pånyttfödda anfallsspelet än såg ut så stod det fortfarande 0–0 i paus. Roger Franzén formligen gastade i CMore-intervjun efteråt om att det bara är »MEDIA SOM HAR GJORT EN SAK AV« Giffarnas hemmafacit, men jag är tämligen säker på att även hans spelare var synnerligen varse om att man inte tagit en allsvensk hemmaseger sedan augusti 2012.

Shpetim Hasani har uppenbarligen inte hunnit skaffa sig koll på sånt.

Hammarbydödaren Rúnar Mar Sigurjonsson var otroligt nära att skriva in sig strax bakom Mikael Dahlberg i GIF-volleymål-mot-Hammarby-historien med sin benskydds-bicicleta i den första halvleken, men var tvungen att vänta, vänta och vänta på Shpetim Hasanis hjälp för att sätta tänderna i Nanne Bergstrands formsvaga nacke.

Shpetim Hasani är född på gränsen mellan Kosovo, Albanien och offside – och när Kennedy fumlade, Lars Krogh Gerson bollvann och linjedomaren höll nere sin flagga så plockade han fram det behärskade lugn som egentligen bara är avsett för topplagsanfallare.

Av bara farten tilläts han springa igenom för att – med samma topplagslugn – servera matchens lirare, Pa Dibba, tvåan. Åter igen med minsta möjliga marginal till den offsidelinje som Shpetim Hasani inte försiktigt balanserade på – utan oömt attackerade.

Skärmavbild 2015-08-03 kl. 22.38.26
Foto: Anders Thorsell.

Och med Fredrik Sundfors anno 2002 på GIF-mållinjen (ett av de finare beröm en burväktare kan få i Västernorrland) så var segern i hamn. Naurins sista räddning, den på Saevarssons stenhårda närnick, är bisarr; en sån räddning som den säkerligen stolte målvaktstränaren Richard Richardsson kommer att göra till en skröna där räddningen blir värre och värre för varje gång den berättas så att Saevarsson ganska snart kommer att ha stått inne i målet och nickat.

Om vi ska prata betydelse så lär det inte ha varit oviktigt för hela lagets självförtroende att den tidigare så allsvenskt fladdrige och i viss mån ifrågasatte Tommy Naurin fick göra en femstjärnig reflexinsats av det slag som skulle få honom att bära hem ett halvdussin fullvuxna skumbjörnar från Gröna Lunds arkadspel där det ska bankas mullvadar.

Allt införsnack handlade om Kennedy Bakircioglüs form. I paus sände CMore, som för en gångs skull smackat upp sin fotbollsstudio i Sundsvall, ett tio minuter långt inslag om mattanten på Hammarbys träningsanläggning. Det kändes som att den andra halvleken sköts upp med fem minuter för att CMores tittare skulle få höra hur sjukt den norske Hammarby-backen Jan Gunnar Solli uttalar »kebab« (spoiler: »ke-bab«).

Men ingen kan ta ifrån oss eftermälet av den här kvällen på IP.

Det här var kvällen då Shpetim Hasani kom till stan. Med sig hade han fart, fläkt och en sprillans ny Pa Dibba.

Vi vet väl egentligen inte om han gör de där fem höstmålen vi hoppas på, men han har redan nu gjutit nytt mod i en avsomnad allsvensk stad.

– Jag tror inte det blir några problem för oss att hålla sig kvar, förklarade Robert Lundström för CMore efter sista GIF-matchen inför flytten till Vålerengen.

Det gäller väl bara att tro på honom och tro på hans lagkamrater.

Det går att göra det efter ikväll.

5 reaktion på “Spjutshpetsen är här

  1. Fantastisk krönika som vanligt! Kul att Dibba såg så bra ut tillsammans med SHPETIM (som iPhone vill autokorrekta till ”Showtime”).

    Men sliper måste väl få ta Rajas plats nu va?

    • Tack! Ja, halvvägs in så var det ju nästan det som en eventuell eftertext skulle handla om: att Raja behövde petas.

  2. Briljant formulerat! Så mycket skärpa på få ord.

    Jag passa på att GIF-njuta idag, svårare stunder kommer. Men Hasani mångdubblar mitt hopp inför hösten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *