Joakim Nilsson-pusslet

jocke1
Bud ska nu vara lagt på Joakim Nilsson, enligt Sundsvalls Tidning.

Jag skrev tidigare att jag tog tillbaka allt elakt jag skrivit om Mittmediefieringen av den medelpadska lokaljournalistiken om det visade sig att dessa luddigt uppkomna ”Jocke Nilsson till NEC Nijmegen”-rykten skulle visa sig sanna. Detta var dock sagt i den naiva tron att den mångårige krönikören och sportchefen Roland Engström dragit i någon tråd på lokaltidningen de Gelderlander som han skaffat sig under bevakningen av någon nederländsk skridskotävling på 90-talet.

Men icke. Det var tydligen bara att lyssna när hans Patrick Mörk ringde, vilket förtar den journalistiska prestationen. Nilssons agent, som så sent som igår skickade Hammarbys Nahir Besara till den anrika turkiska andradivisionsklubben Göztepe, uttalar sig i Sundsvalls Tidning idag där han låter göra klart att den 21-årige mittbacken (som gjort åtta allsvenska matcher i laget som släppt in näst flest mål i serien) är redo att lämna svensk fotboll därhän.

Jag gläds förstås åt Joakim Nilssons vägnar; det här trodde inte många för ett halvår sedan då han hade fem superettanstarter innanför västen och såg ut att få slåss med Stefan Ålander om att bli förstereserv. Han har alltid, sedan han kom från Älgarna, varit en väldigt stor talang som fått stå tillbaka, kanske något år för länge.

Sedan blir jag lite ledsen, då tiden där GIF Sundsvall kunde hålla fast vid januariturnéytterbackar som Fredrik Lundqvist och Mattias Nylund och där till och med en Mikael Lustig-jättetalang stannade i klubben till sitt 22:a levnadsår är över. Patrick Mörks och hans hantlangare (däribland Fredrik Risp som, det måste alltid nämnas, driver agentfirman Rispect) tidevarv är i sanning kommet, även till Norrland.

Den stora frågan är förstås hur mycket GIF Sundsvall kan tänkas få för en 21-årig mittback med åtta allsvenska starter i bältet – från en holländsk nykomling som senast nöp en isländsk målvakt gratis från Sandnes Ulf?

Ska affärsmännen Norrlands Invest, som tillåtits köpa in sig i norrländska talanger i den egna truppen, ha polletter? Eller är det bolaget redan upplöst och spritt för vinden i och med de nya FIFA-stadgarna?

Vad får man in istället? Tillåt mig spekulera i att Robert Hammarstedt ersätter som tredje-fjärde-back, att man först letar upp Marcus Danielsson och sedan försöker få honom att spela fotboll igen, och att Urban Hagblom – med några hundra tusen på fickan – går ut och letar med ljus och lykta efter en ny anfallare.

urb6
Tillåt mig att spekulera fritt i att det då landar i ett lån av, säg, Pär Ericsson från Kalmar (tre starter i år, fem inhopp).

pärtmund

Och då är jag optimistisk. Underskatta inte vilka hål det kan finnas i en allsvensk budget hos en klubb som så sent som i fjol var under elitlicensbryderier.

Jag vet inte. Jag är kluven.

GIF Sundsvall sitter på seriens just nu klart skakigaste defensiv. Ska vi vara ärliga så hade Göteborg gjort fem-sex baljor på IP och AIK kunde, ja, nästan borde ha gjort detsamma på Friends. Stefan Ålander har jag tyckt synd om sedan uppehållet; först malplacerad och ständigt felorienterad som högerback, sedan självförtroendedränerad på Friends. Och Jon Gudni Fjoluson hjälper ingen av sina kollegor för stunden; han spelar mittbacksspel efter mallen ”landslagsaktuell mittback som inte vill bli bortgjord på någon highlights-video som kan nå Lars Lagerbäck” och gör därför knappt någonting utan håller sig mest undan.

Att i detta läge, när ingen sett till Marcus Danielsson sedan jag stötte på honom på O’Learys på valborgsmässoafton och han sa att han ”skulle gå för fullt inom nån vecka”, sälja Joakim Nilsson för att finansiera en Pär Ericsson-kamrat åt Dibba där längst fram.

Då ska vi inte ens börja prata om en eventuell sommarflytt för Robert Lundström. Går han till Molde under juli månad kommer ett svart sorgeband pryda hela den här portalen.

Jag är en ung man som gillar att försöka ha något som liknar en husgrund intakt innan jag försöker snickra dit en balkong som bara kanske håller.

(Men det kan bero på att jag inte är händig.)

(När jag tänker efter kan jag inte bygga en husgrund heller.)

Det är hur som helst ett jäkla pussel han har framför sig, Urban, om han väljer att sälja Jocke Nilsson till NEC Nijmegen; det står helt klart.

urb8

Hur skulle du lägga Joakim Nilsson-pusslet? Bidra i kommentarsfältet och tävla om en påse syrlingar.


Fotnot: Pirkt.se har börjat med memes och lanserar inom kort AllsvenskanMemeGenerator.com.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *