Sporten sambo

Jag studsade till när jag gavs en kopia av TT-sportens bevakningslista igår. Jag tycker att vi läser igenom den tillsammans:

sambo1
»Boxning… bågskytte… sambo… sky… nej, vänta nu: sambo?!«

SAMBO??? Kan man tävla i sambo??? Ett förmiddagspass vid frukostbordet innan jobbet, vid 07, och så ett eftermiddagspass med »hur var din dag idag?«-frågor vid 16?

Vid närmare googling stod det klart att sambo mycket riktigt var en gammal rysk kampsport där två kombattanter tjivas om vem som ska ta hand om disken.

Vidare hittade jag ett youtubeklipp med den ryske stormästaren Igor Kurinnoy och jag tänkte att vad är värt att förlora sin Vine-oskuld för om inte en rejäl genomgång av de snillrika detaljerna i sporten sambo?

Sagt och gjort. Som gammal kampsportsexpert (en gång var jag på pingisträning – min enda! – i Sundsvalls Budoklubbs källarlokaler) men kanske framför allt i egenskap av etablerad sambo, tänkte jag gå igenom några av de olika poänggivande aktionerna i sporten, alla illustrerade av stormästaren Igor Kurinnoy.

Här har vi det gamla beprövade »men jag sa ju det«-krokbenet:


Enkelt och effektivt, följt av en triumferande gest.

Ingen behärskar »men ligg inte där och titta på Netflix hela dagen, vi hittar pååå något!!!«-greppet som Igor Kurinnoy:


Nedan ser vi Igor Kurinnoy med ett till perfektion utfört »är du sur? men jag märker ju att du är sur«-lås på sin partner:
   
Men Kurinnoy är kanske allra mest känd för sin ofta matchavgörande »alltså vissa morgnar, när du ska pussas och så, så kan du ha lite, lite dålig andedräkt, alltså bara jättelite«-halvnelson. Efter lite småtafatt tallande runt ämnet, kommer den från ingenstans och välter allting över ända:

Där. Fyra av de främsta sambogreppen.

Har jag glömt några poänggivande knep?

Fotnot: Fram till 2006 tänkte samtliga tidningshus enkom i termen »papper« och ingenting annat, men omkring 2008, kanske 2009?, började mediehusen plötsligt tänka »nät först« när det gällde prioritering av plattformar; alltså att bra innehåll på nätet var viktigare än detsamma i papperstidningen. Och när jag gjorde mina första dagar på kvällstidning, 2014, var även nätdevisen utbytt mot »mobil först« eller till och med »platta först«, något som sedan dess hunnit bli »vine först« eller »viral lista först«. Pirkt.se försöker klamra sig kvar, på redaktionen finns »outgiven månadstidning först« tapetserat över nyhetsdesken, men det blir allt svårare att stå emot; det här med att veva ihop en rappare Vine var ju lika enkelt som trevligt. För att inte tala om hur trevligt det varit att idka SUPERGYNN™. Portalen står, som ni hör, inför stora publicistiska beslut som ska staka ut vägen för innehållet; närmast huruvida man kan supergynna från mobilen på en U21-match på Skytteholm.

En reaktion på “Sporten sambo

  1. Du tog väl tillfället i akt och redde ut det här med ”Fredrik” som tröjnamn nu en gång för alla när killen fanns inom synhåll?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *