Cedergren: ”Inte i vår bästa form”

(null)

En ”dålig halvlek” och en ”riktigt bra” räckte till oavgjort mot ett ungt superettanlag, men hur långt räcker det mot Malmös meriterade Champions League-lag?

GIF-tränaren Joel Cedergren låter beredd på en tuff start:

– Vi är inte i vår bästa form. Det är bara att inse, säger han.

Några slumpartade färdballader ledde fram till ett par initala GIF-chanser av bra kvalitet, men i spelet hade Giffarna svårt att straffa BP.

– Första halvlek är jag inte nöjd med, säger Joel Cedergren och fortsätter:

– När de pressar oss har vi ingen kontroll överhuvudtaget. Inget samarbete, ingen individuell färdighet.

Bättre blev det i andra, då bortalaget tog ledningen efter ett mönsteranfall där det chippades och hade sig i straffområdet innan Adam Chennoufi kom flygande som en västerbottnisk Henrik Larsson och knoppade in 1–0 med pannan.

– I andra tycker jag stundtals det är riktigt bra. Vi spelar igenom dem, kommer runt, men sedan skulle jag väl önsk att vi skapar ytterligare några heta chanser. Men det var ett klart framsteg, säger Cedergren.

Hur viktigt hade det varit att hålla undan till seger i genrepet?

– Vi är rätt så vana just nu…

Är det oroväckande: att man börjat bli van vid det?

– Njäe, oroväckande tycker jag inte det är att vi inte vinner. Men att vi inte varit nöjd med våra prestationer i många matcher; det är inte helt bra. Däremot tycker jag att de två sista matcherna varit betydligt bättre, Vasa och den här, även om jag tycker att första halvlek idag var sådär.

Och de två senaste matcherna har mer gemensamt än att Joel Cedergren vill kategorisera dem som ”betydligt bättre”; de har också innefattat ett nytt spelsystem i offensiven, med yttrar som går väldigt centralt.

– Vi går väldigt tight och ser till att skapa ett ordentligt övertag centralt. Då måste motståndarna börja centrera och så släpper vi ytterbackarna lite högre.

Hur länge har ni tränat på det systemet?

– Sedan innan förra matchen.

Och hur har den taktiken fungerat, tycker du? 

– Väldigt bra. Jag är väldigt nöjd med de här två matcherna på det sättet. Det var så här, egentligen: speciellt i uppspelsfaset tyckte vi inte att vi hade hittat fram med nog bollar till de fyra längst fram. Och utifrån det har vi inte kommit vidare. Nu (med det nya sättet att spela) är vi mycket bättre på att ta oss vidare från uppspelsfasen, men sedan önskar jag ju att vi från det kan skapa fler målchanser.

Johan Eklund blev ganska osynlig idag. Kommer han bort lite i det här sättet att spela? Det blir inte samma tydliga uppspel på honom?

– Nej, det blir ju inte det.

Inte samma ytterspel heller om inte Robban och Larsson fyller på…?

– Nej, de måste ju med i spelet, annars har vi inget kantspel. Men som svar på Eklund: det kan ju finnas matchplaner man använder där det är längre spel på honom, men nu blir det mycket spel efter backen, eller in bakom direkt, säger Cedergren och utvecklar:

– Det blir en utmaning för honom att hitta rollen när vi kommer ut på kanten: ”ska jag ut och stötta eller in i boxen”? Vi har mycket folk centralt i uppspelsfasen idag, men lyckas inte fylla på med nog folk i boxen. Det är för lite folk där det ska vara, inne i boxen. Men det är nästa steg. Nu har vi tagit det här steget. Jag är nöjd med förändringen i offensiven över de här två matcherna.

Hur gärna ville du ha ett positivt besked idag?

– Det ville jag ha, och det tycker jag att jag fick, i den andra halvleken i alla fall.

– Och utifrån där vi har varit, med skador och sjukdomar, så är vi inte i vår bästa form. Det är bara att inse, en vecka innan seriepremiären. Men vi kommer att bli bättre och bättre, och sen ska vi vara tillräckligt bra för att ta poäng här i början och vara med.

Cedergren och Franzén saknade den isländske mittbacksstjärnan Jon Gudni Fjoluson och nye luxemburgaren Lars Krogh Gerson på grund av EM-kval-äventyr och BP-matchen blev därmed ytterligare en match där man inte kunde spela in den tilltänkta startelvan till premiären:

– Det är klart att det är bäst att ha i ett genrep, men tittar man längre än den här matchen så är det ju jäkligt kul att vi har spelare som spelar i landslag i EM-kval. Det är väldigt positivt för oss som lag och förening, så jag väljer att se bortom den här matchen.

I Fjolusons frånvaro fick Stefan Ålander och Joakim Nilsson bilda mittbackspar. 31-årige Ålander linkade av efter dryga timmen med en lårkaka – efter en stabil insats – medan unge Joakim Nilsson fick försöka styra ihop ett potpurri av ersättare till en fungerande backlinje under sluttampen.

Det gick nästan hela vägen för Nilsson och kompani och Joel Cedergren tycker sig se att 21-åringen, som lär starta intill Fjoluson i premiären, tagit steg under våren.

– Han har gjort det väldigt bra. Han har gått framåt bra under den här försäsongen och imponerat. Han har tagit ett tydligt kliv i sin utveckling, berömmer GIF-tränaren.

Fotnot: Pirkt.se hade kunnat stanna Joakim Nilsson på dennes väg till spelarbussen, men redaktionsledningen gjorde bedömningen att det var för kallt och gick istället till bilen.

En reaktion på “Cedergren: ”Inte i vår bästa form”

  1. Några timmar senare landar en matchrapport med djupgående analys, och två ingående intervjuer med tränare och lagkapten med fler givande svar än en genomsnittlig sportjournalist skrapar ihop på ett år. Du överträffar otroligt nog mina höga förväntningar. Du skämmer bort oss Erik! Inga andra svenska fotbollssupportrar har en lika insatt, välformulerad och effektiv rapportör som vi giffare.

    Tack ännu en gång!

    (Och jag är väldigt spänd på att se det där 4-2-2-2 , spännande. Kul att de tänker nytt men kanske lite oroväckande att det dyker upp så tätt in på premiären)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *