Tommy Naurin om försäsongen

 Fotbollsetablissemanget är säkra på sin sak: Giffarna åker ur.

GIF-spelarna är mer osäkra – på det mesta. 

Pirkt.se:s utsände deltidsskribent satte sig ner med lagkaptenen Tommy Naurin på den allsvenska upptaktsträffen och renskrev sedan – sent, hafsigt och utan både finess eller stil – ett samtal.

Det är inte mycket, det vill jag ha sagt, men det är någonting om GIF anno 2015. Det är man banne mig inte bortskämd med.

Ifjol ska 39 av 40 tillfrågade ha haft Falkenberg som jumbo (den fyrtionde unnade dem en plats som nästjumbo), men trots det lyckades den brandskattade, budgetbyggda och orutinerade nykomlingen klara sig kvar med god marginal.

Så att det svenska fotbollsetablissemanget på den allsvenska upptaktsträffen röstade fram GIF Sundsvall som nsätjumbo var väl en sak; det verkade inte röra Tommy Naurin i ryggen.

– Det är väl fullt förståeligt att man röstar ned oss idag också. Annat vore konstigt, säger han och utvecklar:

– Vi har ju liksom inte vunnit knappt nån match, inte fått till anfallsspelet och släppt in mål i alla matcher faktiskt. Så skulle man se till det så skulle det se mörkt ut.

Ja, onekligen. Som GIF-anhängare i Sundsvalls-exil har man, utlämnad till bristfäll… nej, koncernfokuserad Mittmedia-bevakning och enstaka forumsanalytiker, haft väldigt svårt att skapa sig en bild av hur svag GIF-våren egentligen har varit.

0–2 i plytet

Inga matchreferat på den märkligt slumrande hemsidan, inte en match webbteve-sänd, inga långa intervjuer någonstans: bara trassliga, intetsägande resultat staplade på varandra. Vad betyder 1-1 mot den spanska tredjeligans Cornella, en blankmåndag i Barcelonas utkanter?

När Giffarna äntligen skulle få kampera mot allsvenskt motstånd i träningsmatchen, ja, då ledde Patrik Haginge- och Marcus Pode-figurer Örebro SK till seger över Malmö FF:s Champions League-manskap, tog sig vidare i cupen – och ställde in träningsmatchen mot GIF.

Giffarna fick rodda om i schemat och så Tommy Naurin och hans lagkamrater där med 0–2 mot finska Vasa i plytet istället.

Hur var insatsen i den matchen?

– Bra, säger Naurin med ett leende och inser att det låter knepigt.

– Vi exprimenterade en hel del.

Hur då? Uppstälningsmässigt?

– Hm, mer taktiskt. Vi testade ett par helt nya grejer som föll väl ut. Vi var nöjda med första halvlek, där vi totalt spelade ut dem. Men då åker vi därifrån med en förlust, så det är ju lite motsägelsefullt. Vi är inte nöjda när vi förlorar, men vi är nöjd med den förändringen vi gjorde till den matchen. Det ska vi fortsätta och bygga vidare på, nu mot Brommapojkarna och in i serien.

Hur ställde ni upp då?

– Det var väl uppställt 4-4-2, men man skulle väl säga att det är 4-2-4 i offensiven, och det var positiv respons från hela gruppen.

Ni går extra högt med yttrarna, alltså?

– Jag vill inte ge bort någonting nu, men vi är lite mer hybrida i vårt spel, är lite mer varierade i vårt anfallsspel. Tidigare har vi varit väldigt tydliga i hur vi vill spela, nu kommer det inte alls vara så: inte bara Eklunds bröstkorg, liksom. Vi jobbar mer med att få till länken emellan lagdelarna.

”Kan vara vår joker i år”

En av fjolårets allra bästa GIF-spelare, rivjärnet Runar Mar Sigurjonsson, har missat stora delar av försäsongen. Detta i ett läge där islänningen blivit av med sin radarpartner, där han måste än mer ansvar, där han lär behöva utvecklas ytterligare för att klara det allsvenska tempot – och där han dessutom ska spela ihop sig med en helt ny mittfältskollega med luxemburgskt lynne.

Skadorna och bortfallen har onekligen stört Giffarnas försäsong.

– Ja, verkligen. Nu blir det så igen: Gerson är borta med landslaget. Så  där har vi inte fått se vår kapacitet, säger Tommy Naurin.

Det är Chennoufi som har spelat?

– Nja, inte han heller. Hur har vi spelat egentligen?, funderar Naurin. Smajl har spelat lite, Chennoufi har väl spelat en del, men han har också varit skadad lite.

Har Chennoufi sett hetare ut än tidigare år? Jag har sett vad han kan göra och går bara och väntar på att han ska våga spela sitt spel. 

– Han har hamnat lite i ingenmansland hos oss, kan jag tycka också: att han inte riktigt hittat sin roll än. Men nu (i och med den taktiska förändringen mot Vasa, mitt antagande) har vi något som jag tror passar honom bättre i det offensiva spelet, för han är så pass hybrid att han kan spela i mellanrummet och kanske få vandra mer in i banan.

Naurin fortsätter:

– Jag hoppas han får fram det på riktigt i år. Han skulle kunna bli vår riktiga joker, faktiskt: han ligger och lurar i vassen. Just senast var han jättebra, verkligen, det var hans typ av match. Nästa match får vi väl säga om det var en trend eller engångsföreteelse.

Hattigt i försvarsleden

Chennoufi-utveckling eller inte Chennoufi-utveckling: bristen på kontinuitet har stört laget under träningsmatchandet:

– Vi har tvingats experimentera. Eric Larsson har ju varit mittback… Men det gjorde vi förra året också: då var ju Eric Larsson forward. Det är klart att det inte är optimalt, men å andra sidan vet vi att det finns kraft att hämta.

– Men ja, utåt sett har det väl inte sett så bra ut som det skulle kunna vara.

Marcus Danielsson har varit borta och kommer missa åtminstone premiären: hur har det känts bakåt?

– Vi har ju haft det brokigt. Inte bara på grund av honom, vi har ju liksom fått spela med… nu kommer jag till Larsson igen, men vi har fått spela med en högerfotad vänsterback och det har varit hattigt. Vi har inte fått någon kontinuitet.

Det var ju nån match det var Granat, Larsson, Nilsson och… jag kommer inte på vem den sista var (det var Robert Lundström).

– Nej, i den aspekten känns det inte alls bra, att vi inte fått spela ihop den backlinje vi vill. Man kan ju ändå visualisera och veta vilka vi vill ha, när de är friska, men de har ju tyvärr inte fått spela ihop sig.

– Jag är hoppfull att vi ska kunna få ihop en backlinje, för vi har ju varit bra bakåt. Slutet av förra säsongen var vi jättenöjda. När backlinjen är tillbaka så kommer vi få en trygghet.

Topp tio är målet

Joel Cedergren pratade – som en av få allsvenska tränare – om resultatmål, när GIF-tränaren fick plats på scenen under upptaktsträffen. GIF Sundsvall, som tippades näst sist av mentometerknapparna, ska sikta på att bli topp-tio.

Där Falkenbergs nygamle tränare Hasse Eklund ödmjukt pratade om att ”det skulle bli tufft” och att de skulle ”få kriga i botten” vill årets GIF-upplaga inte nöja sig med att bara klara sig kvar. Det vore en ”för defensiv målsättning”, tyckte Cedergren. ”Vi har mer ambition än så.”

Och det är väl fint och säkert Stig Wiklund-sanktionerat; men det kommer från en näbb vars gäng just förlorat med 2–0 mot VPS Vasa och som, framför allt!, inte ställts mot allsvenskt motstånd.

Jag frågar Giffarnas lagkapten om han har någon egentlig koll på hur laget står sig i den allsvenska konkurrensen.

– Nej, svarar Naurin.

– Vi mötte Rosenborg och gjorde en okej match; är det ett allsvenskt motstånd? Ja, det skulle man väl kunna räkna sig till att de skulle göra det bra i den här serien. Där gör vi en bra match, släpper in en straff i slutet och har bud på 1- och 2-0. Men annars är det svårt att säga.

– Men det är svårt för de andra att läsa oss också, skojar Naurin.

Så kan man ju se det, ja.

– Nej, men det är klart: vi har inte mött något allsvenskt lag och det är cupen som ställt till det för oss. Det är lite ovisst på det sättet. Även om jag har stark tro till laget så vill man ju mäta sig.

”Vassast av alla”

Årets stora nyförvärv, den tidigt Pirkt.se-fotade Lars ”Wok-Lars” Krogh Gerson, beskriver Naurin som ”väldigt bra” och en spelare som ”kommer bidra med sin rutin” – men det finns även där skavsår:

– Han känner själv att han inte riktigt in i det än, och det tycker jag är jättebra att han står upp och säger. Han känner att han inte riktigt hittat hur han ska ligga i positionen och så. Det kanske är vår största styrka i år: att vi hjälper varandra på det sättet. Det är en helt annan kommunikation i det här laget än jag upplevt tidigare.

Om man jämför hans spelartyp med Kevin? Han är inte lika bollhållande?

– Det kanske blir så att Runar tar över den rollen, att han blir mer spelförande och fördelande. Men samtidigt är Gerson tvåvägsspelare och han har en rätt vass fot också, så jag tror att han vill ha en hel del boll. Nu senast mot Vasa var det betydligt mer boll vid hans fötter än det varit tidigare. Så han kan nog vara rätt lik Kevin ändå, kanske mer lugn.

Naurin funderar ytterligare. Jo, han kanske hytter med en dirigentpinne i år ändå, Lasse CK:

– Han är nog en ganska lugn dirigent, ändå. Jag tror nog det blir ganska jämnt fördelat med bollinnehavet mellan de två innermittfältarna.

Framåt då: gör Johan Eklund tio mål i allsvenskan?

– Jag vet inte, svarar GIF-målvakten tankfullt.

Det känns som att nån måste kliva fram och göra 8-10 mål?

– Ja, jag vill ju tro det. Men… jag vill inte säga för mycket, men jag tror att det kommer att fördelas på fler än det gjort tidigare. Sedan vill jag förstås att Eklund och Pa och de som spelar forwards gör mycket mål; det höjer deras självförtroende och det är viktigt för oss som grupp att de lyckas som individer, för det lyfter oss.

– Pa har nog sett vassast ut av alla i laget den här försäsongen. Han har tagit jättekliv.

Ytterligare från ifjol?

– Ja, det tycker jag. Han har blivit en rejäl target nästan, för att vara så liten. Lite som Joel Johansson (GAIS): liten men ändå bra power så att man kan hålla undan.

Till helgen möter Giffarna alltså Brommapojkarna på Grimsta i genrepet: ett superettanlag som ifjol var allsvenskt. Det är inte mycket (andra allsvenska nykomlingar spelar tävlingsderbyn mot fjolårstrean inför 40 000), men det är det närmaste GIF-anhängarna kommer en allsvensk värdemätare.

Och GIF-spelarna verkar sugna på att visa att den resultatmässiga trynstöten mot finskt motstånd egentligen var positiv, genom att göra ett genrep som ger svar till oroliga sympatisörer och allsvenska motståndare:

– Mot BP ska vi visa att…, börjar Tommy Naurin men hejdar sig.

– Man ska inte sitta med kniven mot strupen i en träningsmatch, men det är klart att man vill se något nu, när vi har sagt att vi är nöjda med matchen senast.

4 reaktion på “Tommy Naurin om försäsongen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *