Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mr. Baldy

Vi måste alla jobba med det individuellt, varje dag. Kämpa mot fördomarna i små steg efter små steg. Även jag, förstås. Jag är inte fördomsfri: bara igår tyckte jag att jag såg Tomas Ros på universitetsområdet. Det var förstås inte Tomas.

Men för att någonsin komma till rätta med det stora problemet så måste vi lyfta blicken från individnivån och titta på den strukturella flintrasismen.

Härom dagen tänkte jag – som man tänker i detta nådens år 2014 – införskaffa mig några nya emojis för att utveckla min kommunikationsförmåga över Facebookchatten. Emojis är (min läsarkrets är medelålders fotbollsintresserade tvåbarnspappor så jo; en förklaring är på plats) små tecknade bilder av symboler som uttrycker någonting – den gamla :P-gubbens förlängda arm in i 2010-talet.

Ett paket med emojis rekommenderades för mig och det var föga överraskande emoji-paketet ”Mr Baldy” som Facebook lyfte fram (FRA, någon???). Bara det – att det nu verkar finnas någon form av hårregister som inte ens Skåne-polisen utan Facebook utformat – är förstås illa nog. Men det är bara början.

I stort sett samtliga emoji-paket är fyllda till bredden av positiva känslor och bilder. I stort sett samtliga rävar och katter och andra kreatur som beärats med ett eget emoji-paket är lyckliga och har nästan alltid – oavsett om de bakar bullar eller dansar polka – ett leende över näbben.

Mr. Baldy?

Mr. Baldy???

Foto 2014-09-21 13 03 38 (1)
Han är bara ledsen. Hela tiden. Om ett vanligt paket består av sjuttio-åttio procent lyckliga emojis så är ”Mr. Baldy”-paketet till goda åttio procent bestående av arga, frustrerande eller ledsna uttryck. Allt förstås beroende på hans begränsade skalpflora; det är den undermedvetna tolkning som Facebook och samhället vill att vi ska göra.

Dessutom har han slagit sig i slang med ett par oerhört diffusa typer: vi noterar en storgråtande Blue Man Group-medlem och ett frustrerat och renrakat svin.

Skärmavbild 2014-09-24 kl. 11.22.08
Varför kan inte Mr. Baldy hitta vänner av sin egen sort? NEJ!!!, jag menar inte ”andra flintifierade” (skäms för att du ens tänkte tanken) – jag menar andra medmänniskor.

Vi måste prata om det här.

En kommentar

  1. Emil Emil 24 september 2014

    Spot on!
    Tvåbarnsfar, fotbollsintresserad, skulle även få Mr Baldy förslagen för mig. Sen är jag otroligt ödmjuk också. Skriv om det nästa gång?
    Infinner du dig på Starke Arvid imorgon? Där har jag stått och frusit några ggr.. Värst var det när, vad hette han nu, den jäveln, som hyschade åt oss i sundsvallssektionen efter han målade.. Gravem!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *