Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Selångers VM-spelare: ”Otroligt stort”

hakim

Ifjol tränade vi tillsammans i Selångers a-lag, men jag märkte inte att det var något särskilt med honom.

Jag märkte inte att han var en framtida VM-spelare.

– Det har varit en jävla upplevelse, säger Selånger IF:s Hakim Rouass efter VM-äventyret i Brasilien.

 

”Det okända landslaget” är det svenska fotbollslandslaget för spelare med inlärningssvårigheter.

Och det finns förstås skillnader mellan det landslaget, där Torbjörn Östergrens är förbundskapten, och Erik Hamréns.

Zlatan Ibrahimovic är lagkapten för det ena, finansierande ambassadör för det andra.

Hamrén satsar på ett nytt, luddigt 4–3–2–1, Östergrens förespråkar ett beprövat 4–4–2.

Och i det ena landslaget är det en jättegrej att en före detta GIF-spelare är uttagen, i det andra är en anfallare från Selånger given på topp.

– Det var på en skolturnering som landslaget upptäckte mig. Sedan fick jag komma på läger, och sen… sen har det rullat på, säger Hakim Rouass.

Även den 23-årige mittfältaren Andreas Nilsson, till vardags i min moderklubb Medskogsbrons BK, fick byta bottenstrid i Divsion IV Medelpad mot VM-spel utanför Sao Paulo.

 

Och ja, just det: bara det ena landslaget fick åka till VM i Brasilien i sommar.

När jag når Hakim Rouass har han just landat efter flera veckor utanför Sao Paulo där svenska landslagsspelare med inlärningssvårigheter fått mäta krafterna med internationellt motstånd.

– Det har varit bra, måste jag säga. Det har varit en jävla upplevelse, säger 21-åringen.

Att Zlatan Ibrahimovic gått in och sponsrat laget med de 350 000 kronor som saknades för att VM-drömmen skulle bli verklighet kan inte ha undgått någon, allra minst lagets medelpadske anfallare.

– Det Zlatan har gjort är så oerhört stort. Det han gjorde… jag är så tacksam. Det är ingen som tvingat honom, han gjorde det helt själv.

 

Jag var lagkapten i Selånger i division ett under fjolåret och Hakim Rouass var uppe och tränade med oss en hel del under hösten. Jag minns att han var lång, teknisk, seriös och väldigt trevlig – men trodde väl, i ärlighetens namn, inte att han skulle vara ett namn för en VM-trupp redan till Brasilien 2014.

Hakim kvalificerar sig, förklarar han, för ”Det okända landslaget” genom att han hade vissa problem i skolan, på grund av sina koncentrationssvårigheter.

– Det här är ju grabbar med inlärningssvårigheter. Jag tycker det här är viktigt: jag stör mig på att vissa skriver ”lindrig utvecklingsstörning”. Det handlar om inlärningssvårigheter.

Har det genom åren hämmat dig på fotbollsplanen?

– Nej, nej. Ingenting på fotbollsplanen.

Den assisterande förbundskaptenen Stefan ”Lillen” Jonsson utvecklar:

– Alla måste ha en diagnos på sina inlärningssvårigheter innan 18 års ålder. Och när man kommer till oss i landslaget får man genomgå tester med psykologer. De testerna skickas sedan till England för genomgång. Det tar omkring sex månader för att få licens och bli spelklar.

okända
Delar av "Det okända landslaget" tillsammans med Erik Hamréns kändare dito.

Sverige lottades i en tuff grupp med Frankrike, Saudiarabien och Sydafrika – där de två sistnämnda till slut skulle visa sig göra upp i VM-final.

De tre gruppspelsmatcherna slutade med tre raka förluster; 1–4 mot Frankrike följdes upp med hela 1–10 och 0–9 mot Sydafrika respektive Saudiarabien.

–Vi har stått upp och gjort allt vi kunnat. Vi fick ju tuffast möjliga lottning, men vi gjorde det ändå bra, säger Hakim och utvecklar:

– Sydafrika var ruggigt vassa. Vi pratade om det där på hotellet efteråt och tränarna tyckte nog att det var bra division tre-klass. Samma sak med Saudiarabien.

 

I placeringsmatchen som följde, matchen om sjundeplatsen mot Tyskland, lossnade det äntligen.

Matchen stod och vägde i den första halvleken när en gänglig anfallare slet sig loss i djupled, lade beslag på en slarvig hemåtpassning och gjorde som han gjort hela våren i Division V Medelpad; mål.

En rapp tåpaj i bortre gaveln sedan hann en överlycklig Hakim Rouass slå sig själv för bröstet, peka mot skyn och forma ett hjärta med händerna.

Varför? Han hade ju gjort 1–0 för Sverige mot Tyskland.

– Det betydde nog ingenting särskilt. Jag var bara så glad över att göra mål. Det var otroligt stort.

 

Det påpassliga målet, som banade väg för en svensk 2–0-seger i placeringsmatchen, var Hakims andra i turneringen; han satte också tröstbaljan mot Sydafrika och stod därmed för hälften av den svenska målproduktionen i turneringen. Den offensive mittfältskreatören Ümit Yarar, till vardags vänsterback i Kista Galaxy, satte de två andra.

Men den delade segern i det svenska landslagets interna VM-skytteliga till trots; 21-åringen verkar redan ha tankarna på andra mål.

Under våren och försommaren med Selångers andralag sköt han nämligen upp sig i en annan skytteligatopp.

– Jag låg delad tvåa i skytteligan i femman, men nu ligger jag lite pyrt till när jag missat ett par matcher…

Men att ett VM-slutspel kan man väl ha lite överseende med?

– Ja, jo, och det är ju egentligen inte i femman jag vill spela. Jag siktar ju på a-laget, säger Hakim som hittills fått göra ett inhopp i division två.

Även i Norrlandstvåan så kan jag tänka mig att det inte är alla lag som får tillbaka en VM-målskytt inför höstavgörandet?

– Haha, nej, men jag har mycket kvar att lära. Det är ett jävla stort steg att gå från division fem till division två, säger VM-anfallaren.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *