Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Forskare varnar: ”Krönikörerna kan sänka datorerna”

Millenniebuggen uteblev – våra datorer förstod med enkelhet hur årtalet gick från 99 till 00. 

Men nu står IT-världen inför en ny farhåga – efter Tre Kronors 5–3-seger mot Lettland varnar många experter för ”lettbuggen”. 

– Datorsystemen är inte utvecklade att förstå hur det kan behöva skickas hem samma ”det blev ingen lett match”-formuleringar från tjugotalet lokaltidningskrönikörer på plats, säger IT-kännaren Mac Pecé till Pirkt.se. 

Till OS i Sotji skickade Sverige ungefär hundra olympier – och lika många lokaltidningskrönikörer.

Något som skänker trygghet till folk hemma i stugorna som får de olympiska prestationerna förklarade av en medelålders manspenna de känner igen, där han förklarar vad som hände i loppet de redan har sett.

Men nu varnar forskarna för ett bakslag.

Tre Kronor slog Lettland med 5–3 i en match som blev tuffare än väntat – och nu spår IT-experter att de svenska IT-leverantörernas servrar kommer att få motta ett för hårt tryck av en och samma formulering.

– Vi räknar med att samtliga krönikörer på plats kommer att skicka hem formuleringen ”det blev ingen lett match”, i allt från ”krönikor” till ”blixtkrönikor” och ”snabbtyck”, säger Mac Pecé.

Är svenska IT-system redo för det trycket? 

– Nej. Systemen är inte byggda för att ta emot så många av en och samma formulering från så många olika håll. Datorerna är rationella och förstår inte hur det kan behövas skickas samma åsikter från så många olika håll. Datorerna tar inte hänsyn till faktorer som ”skön betald minisemester” och att man kan ”bättra på brännan”.

Hur många lokaltidningskrönikor om samma sporthändelser tål Sverige?

– Inte så här många. Jag är orolig för utvecklingen. Innan vi kan ta emot fler lokaltidningskrönikor om sport så måste någon vilja läsa de vi redan har.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *