Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lotto-Åke: ”Jackpottdraget trivs i voltstartad tombola”

Förra veckan satte han Kung Keno – i helgen vill Åke ”Lotto-Åke” Andersson lägga rabarber på jackpottmiljonerna på Lotto.

Exklusivt för Pirkt.se berättar han om sin unika inblick i svensk lottosport och om sina spelförslag. 

– Helgens stora fidus trivs väldigt bra i voltstartad tombola, säger han. 

”Lotto-Åke” gjorde sig ett namn inom svensk dobbel då han 1998 följde upp sin första Lotto-vinst med att medverka som skådespelare i Svenska Spels uppmärksammade reklamfilm, där Åke Andersson ses säga upp sig från sitt jobb.

Sedan dess har han livnärt sig som frilansande bingo- och lottoexpert. Han är dessutom ordförande i intresseföreningen Svensk Lottosport och driver ett litet stall med lottobollar som en av Sveriges få licensierade lottobollstränare.

– Jag har ett femtiotal bollar där merparten är uppe och tävlar på Lotto, men jag har också ett par Keno-bollar och ett par bollar som ibland luftas på Viking-Lotto, säger ”Lotto-Åke”.

Med sin unika inblick i svensk lottosport ger han nu sin syn på helgens svårlösta omgång.

– Det blir ju alltid lite osäkerhet då de kör voltstart i tombolan i Visby, säger ”Lotto-Åke”.

Hur påverkar det bollarna? 

– Det blir ju betydligt enklare att komma till från springspår för startsnabba bollar. Och det blir betydligt svårare för boll 1, 2 och 3 att försöka försvara ledningen. Det kan nog fälla många favoritspelare, hoppas jag.

– Men jag gillar det. Det gynnar oss som verkligen lägger ner tiden och kollar igenom tombolaarkiven för att hitta potentiella nästagångsvinnare.

Förra veckan blev utdelningen relativt skral: bara drygt 7 miljoner kronor till de som hittade sju rätt. ”Lotto-Åke” Andersson var inte en av dessa.

– Nej, jag valde ju att chansspika boll 7 från springspåret i första avdelningen. Jag trodde han skulle nå spets och därifrån vara bollen att slå, säger Andersson.

Men så blev det inte.

– Nej, han kom ju inte alls till i starten. Sen är det ju så att han är lite stänkrädd och när han får bollar framför sig invändigt och jag tror det kan ha kommit en och annan gummiflisa farande. Den insatsen är bara att glömma, säger ”Lotto-Åke”.

– Det blev ju tyvärr en väldig favoritparad förra veckan, som det så ofta blir med autostartad tombola där de låga numren får ta enkla spetssegrar där man enkelt kommer till ledning och kan bluffa bort ett par tombolasnurr.

Istället hoppas ”Lotto-Åke” på rejäl utdelning när Lotto-kupongen spetsas med en jackpott nu på lördag.

– Och jag kommer med många formstarka bollar från mitt eget stall. Jag var ute på ett lättare rulljobb idag (läs: fredag) med några av bollarna och det såg väldigt bra ut på många håll.

Rulljobb? 

– Det är när man tränar bollarna i nerförsbacke. Många bollar behöver ju gå de här lugnare jobben inför starter, men det finns också vissa bollar som kan tåla tuffa studsjobb tätt inpå start.

Hur många av spelarna känner till det här? 

– Inte många. Det är ju trist, men när det handlar om sådana här vinstsummor så lockar det ju till sig en massa lycksökare som spelar på ”turnummer”, ”födelsedagar” och gud vet vad. Det är en sorglig utveckling för lottosporten.

”Lotto-Åke” tycker till om stallets chanser:

Boll 1: Kommer att bli för stor favorit här, även om han absolut kan nå spets trots voltstarten. Men jag tycker inte att han är särskilt streckvärd med tanke på att han haltade lätt i rulljobbet i veckan och har behandlats för en flisa i gummit. Jag chansar och lämnar den utanför mitt system.

Boll 3: Såg startsnabb ut senast då han flög till ledningen och en enkel spetsseger. Motståndet är av samma kaliber nu och det här är en framtida klassklättrare. Jag ser honom som en boll som kan vara aktuell för start i European Jackpott om ett par år. Möjlig spik, men alla gånger ett givet streck från tredjespår i det här passande sällskapet.

Boll 5: Har bra form men står ju så klart väldigt trassligt till och riskerar att bli över i tombolans voltstart. En platschans med klaff, men ingenting för Lottospelarna.

Boll 9: Kan vara en chansspik i en annars svår omgång. Får han bara komma ner i rätt ryggar från start så går han alltid en stark bortre lång. Var oerhört tapper senast då han kom tillbaka och vann efter att ha studsat i inledningen.

Boll 13: Ständigt understreckad på grund av alla turnummersspelare. Var ute i Vikinglotto-tombolan i onsdags och vann från dödens trots att vi aldrig ryckte tussarna ur gummit, så han är nog inte helt borta här även om han så klart möter bättre bollar nu.

Boll 18: Är en bra boll i grunden men har ingen chans här. Har inte ätit och druckit som han ska. När jag öppnade hans byrålåda i fredags simmade han runt till huvudet i mjölk och havrefras. Den stackarn hade inte fått i sig någonting. Dagens avslag.

Boll 25: Här har vi det stora jackpottdraget. Det här är en potentiell fidus som är klart bättre än raden men hamnade fel på det sist från springspår. Trivs i voltstartad tombola och jag ska pröva att utrusta honom med ett helstängt huvudlag – något som kan få honom att hitta en extra växel och gå hela vägen fram mot mynningen. Det får bara inte krångla för mycket på vägen.

25
Boll 25 i sitt helstängda huvudlag. 

Boll 29: Rullade 1,15 i ett rulljobb nerför backe i tisdags. Men den är ju ständigt bortlottad med spåren och ska egentligen inte kunna blanda sig i här över kort distans.

Boll 34: Man ska ju förstås inte kunna vinna från trettiofjärdespår på Visby med deras snäva tombola, men vi såg ju alla vad han gjorde senast när han var ute i Keno-sammanhang över lång distans. Gick väldigt bra i ett tufft studsjobb i veckan, men från det här läget krävs det ju att det blir rejält tempo i loppet för att han ska komma till.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *