»Man måste kunna skratta åt sig själv«, säger mannen som besitter diagnostiserad oförmåga att skratta åt sig själv
Gymappar där betalande kunder får ett abonnemang på ett flertal olika gym och anläggningar blir alltmer populära. Men lösningen har en baksida.
Under torsdagskvällen stängdes en lokal man i 30-årsåldern av från appen efter att ha felanvänt den med vårdslöshet. Droppen var när mannen i egenskap av amatör infiltrerade ett slutet yogasammanhang i en cool studio som också var ett café.
– Så här är det inte tänkt att gå till. Vi kan bara be om ursäkt och försäkra kunderna om att det här inte ska kunna hända igen, säger gymappens presschef till Pirkt.se om dramatiken där ett par kalla grisfötter i gelé till slut fällde avgörandet.
Både den aktuella gymappen, som blivit populär i två svenska storstäder under 2020-talet, och den aktuella yogastudion på Södermalm i Stockholm, som också är ett café, har valt att bara uttala sig om den uppkomna situationen under onsdagskvällen mot löfte om anonymitet. Pirkt.se har tagit det publicistiska beslutet att låta båda komma till tals, givet det stora nyhetsvärdet.
Det var alltså vid 18.30-rycket under torsdagskvällen som en skallig man i 30-årsåldern fick beskedet om att hans abonnemang i den populära gymappen dragits tillbaka med omedelbar verkan.
– Det kom som en chock. Här har man gått in och gjort ett yogapass på en helt vanlig yogastudio, som förvisso också var ett café, och så kommer man ut till det här. Jag blev förstås upprörd, säger mannen som ska ha brusat upp när han fick beskedet strax efter avslutat pass.
Upprinnelsen till den omedelbara avstängningen från gymappens plattform är flera, meddelar yogastudions ägare.
– Var ska jag börja? Vi har gått med på att finnas på den här gymappsplattformen då vi har haft en tanke om att det kommer att generera nya yoga-intresserade individer som vill engagera sig i vårt community. Men så blir det såhär, säger studioägaren och slår förtvivlat ut med armarna.
– Det är en god tanke, det här med att man ska få pröva på alla grejer, men den här farbrorn…
Vi har uppgifter om att han ska vara i trettioårsåldern.
– Ja, förlåt, den här mannen då. Den här skallige mannen, jag tror han också hade en vagel i ena ögat och kanske en i andra också… ja, han såg sammantaget härjad ut, kommer för det första insläntrandes till denna ambitiösa yogastudio iförd sockar. Han liksom tassar fram i sin strumpläst och gör redan innan passet börjat alla i lokalen illa till mods med sin försiktighet, suckar han och fortsätter:
– Sedan börjar passet.
Här gör yogastudioägaren en konstpaus och summerar i stora drag allt som mannen i 30-årsåldern ska ha begått under det ambitiösa yogapass där nästan samtliga deltagare varit djupt invigda i övningarna och haft passet stående i sina kalenderbokningar under hela hösten. Han berättar att mannen, helt utan styrsel, gav sig på ett försök till handstående där han föll ihop ”som ett korthus”, på ett sätt som inte bara kunde ha skadat honom själv utan även äventyrade övriga deltagares säkerhet och ledarens tilltro till den människokroppens inneboende kapacitet. Han berättar vidare också om att mannen inte kunnat delta på ett värdigt sätt under en enda av stretchövningarna.
– Det var som att hans ansikte signalerade att han tog det seriöst, då han grimaserade illa, men hans kropp drev medveten eller omedveten gäck med hela tanken om yoga, säger studioägaren.
Mannen ska också ha uttryckt obehagliga stön under flera av passens svårare delar, där övriga deltagare varit djupt inne i ett koncentrations- och andningsfokus.
– Det går inte att ha en farbror, förlåt, en man som sitter och ljudligt muttrar ”hur fan gör dom det där” samtidigt som själv man är inne i ett yogiskt flow. De här uppgivna mjuggkommentarerna, det här ljudliga stönandet och stånkandet och inte minst det här ovärdiga gnyandet, som lägger ett löjets skimmer över hela yogaindustrin, är tillsammans helt oförsvarliga i en semiprofessionell yogastudio, säger studions ägare upprört.
Från gymappens håll är man enig i kritiken mot mannens agerande.
– Det ser ju förstås väldigt illa ut för oss om vi förser ambitiösa studios med muttrande farbröder som, helt utan att ha koll på rörelserna, ligger och kollar i mjugg på sina grannar och stönar och stånkar obehagligt, säger gymappens presschef.
På vilket sätt har någonting gått snett i det här fallet?
– Nämen tanken är ju att det här är en app som ska användas regelbundet av kunnigt och idrottande folk som vill hålla igång ordentligt. Den här mannen har helt missbrukat själva tanken med applikationen då han, som knappt hunnit använda abonnemanget under de tre månader då han varit kund, stövlar in på ett avancerat pass med den här otränade gamla kroppen, säger han och utvecklar:
– Tanken är inte att man ska kunna infiltrera slutna yogarum för skickliga utövare med någon typ av plågad och jämrande Papphammar-uppenbarelse.
Det ska dock, utöver tidigare nämda faktorer, ha varit en ytterligare faktor som till slut blev helt avgörande för det slutgiltiga indragandet av mannens gymappsabonnemang. Det var hygienen som till slut fällde honom och fick honom avstängd.
– Vi har på studion en tydlig och strikt policy mot det vi i yogasammahang kallar för ”kalla grisfötter i gelé”-fothygien. Det man på hindi kallar för jeleemeinthande, säger studions ägare.
Mannen ska under passets gång ha utsöndrat en kall svettvätska från sina fötter, vilket väckt starkt obehag hos alla närvarande i rummet. Mannen ska ha känt till att hans nakna fötter till mångt och mycket liknat just kalla grisfötter i gelé vid svettningar, men ändå ha tagit beslutet att delta i passet – dessutom på lånad matta.
– Speciellt så här i juletid blir det väldigt obehagligt att behöva tänka på just kalla grisfötter i gelé, som för många är något av det obehagligaste vi har som jultradition i Sverige. Människor som tar sig till en yogastudio vill drömma sig bort till varmare breddgrader och ett kanske hinduistiskt lugn i vår jäktade vardag – då vill man inte, genom ett par kallsvettiga fötter, bli påmind om julstressens allra sämsta vedermödor, säger yogastudions ägare.
I det skriftliga beslutet att stänga av mannen från gymplattformen går också att läsa ett par rader om mannens klädsel, då han kom till yogaklassen iförd en över 13 år gammal och gravt urtvättad tröja med Umeå Energi-logga, som han ska ha tillskansat sig gratis.
Själv brusade mannen inledningsvis upp i lobbyn på yogastudion, som också är ett café, när han fick beskedet, men när Pirkt.se får en kort pratstund med honom är han samlad. Han berättar att det inte är första gången han felanvänt appen, utan att han tidigare också infiltrerat ett pass i klassisk balett på samma studio samt en bikramyoga-tillställning innan han till slut åkte fast.
– Det är klart att jag vet att jag ger mig in på okända territorium och testar. Och att det inte alltid kommer se så snyggt ut, det jag gör. Men man måste kunna skratta åt sig själv också, säger mannen som för ett antal år sedan diagnostiserades med en klinisk oförmåga att skratta åt sig själv.
Har du någon plan för din egen träningsframtid?
– Jag får läsa på bättre i det finstilta kring vilka gymkedjor som accepterar mig och min kropp och mina fötter. Men sötebrödsdagarna när man kunde sabotera ett bokat pass för en hel grupp inbitna och kunniga individer med sin flagranta oförmåga är kanske räknade.
Bli först att kommentera