Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Unika kompromissen: Material inför skolval förses med obligatorisk varningstext

Delar av det svenska regeringsunderlaget har under senare tid öppnat för att ta i med hårdhandskarna mot baksidorna med det svenska skolsystemet. Nu har parterna nått en kompromiss, där Liberalerna drivit igenom beslutet att det svenska skolsystemet ska få fortsätta fungera som en marknad – men att allt material som skickas ut till föräldrar och elever i värvningssyfte ska förses med en varningstext.

På samma sätt som man varnar för konsumtion av cigaretter, snus och andra produkter som är tillåtna men farliga för samhälle och individ ska man nu behöva varna på reklamblad och flyers för skolor.

– Vi kan inte bara förbjuda produkter på marknaden bara för att vi vet att den har baksidor. På en fri marknad ska folk få göra medvetna val, men också känna till de här baksidorna. Det här är en liberal seger i skolfrågan, säger Pohan Jehrson (L).

Liberalerna har länge varit högljudda försvarare för det svenska friskolesystemet med fri etableringsrätt för privata aktörer, där det inte finns några som helst gränser för vilka vinster aktiebolag kan göra på den skattefinansierade skolpengen. Men i takt med att skandalerna duggat allt tätare har partiet svängt i sin retorik gällande det svenska skolsystemet, som är ensamt i sitt slag.

Under senhösten ska det enligt Pirkt.se:s uppgifter ha pågått intensiva förhandlingar med övriga partier i Tidösamarbetet samt med borgerlighetens just nu största parti, Sverigedemokraterna, om att få till stånd förändringar inom det rådande marknadsliberala skolsystemet. Nu kan Pirkt.se avslöja att de fyra partierna och Sverigedemokraterna har nått fram till en kompromiss.

Det svenska skolsystemet ska behållas intakt, med fri etableringsrätt och fria vinstuttag för utländska riskkapitalister och andra som intresserat sig för svenska skolbarns undervisning, men med ett udda och världsunikt tillägg: allt material som gör reklam för aktörer inom systemet ska märkas med varningstext, lik den på cigarettpaket och snusdosor. Anledningen är de många skandaler och den alltmer allmänt vedertagna uppfattningen att trettio år av marknadsmekanismer inom utbildningsväsendet lett till en urholkning av kvaliteten och lärandevillkoren för unga, samt en skenande betygsinflation som bland annat gjort att prestigefulla Handelshögskolan i Stockholm inte längre förlitar sig på gymnasiebetyg för sin intagning av studenter.

Pohan Jehrson (L) är mycket nöjd över att till slut ha landat i en lösning som han tror kommer kunna se ut som ett krafttag mot det marknadsorienterade skolsystem som 98 procent av Sveriges lärare vill byta ut.

– Det går inte längre att blunda för att svenska elever rasar i kunskapsmätningarna, att stöket breder ut sig i takt med den valfrihetsdrivna och skenande skolsegregationen och att de stora aktiebolagskoncernerna gör stora vinster framför allt på att de väljer att ha en lägre grad behöriga lärare i sina klassrum, säger han till Pirkt.se.

Han fortsätter:

– Men vad gör vi som samhälle när vi vet att någonting inte är bra? Ska vi bara förbjuda det? Det är inte ett liberalt sätt att driva politik. Vi tror att människor ska ha rätt att välja rökning, trots att det är dåligt för lungorna, på samma sätt som att man ska få välja undermåliga skolor utan behöriga lärare för sina elever. Men man behöver bli informerad om att man gör det här dumma valet och att man kanske inte borde göra det, säger Jehrson.

Pirkt.se har tagit del av ett utkast om hur varningstexterna kan komma att se ut på faktiskt reklammaterial, här i form av en flyer från nystartade koncernen White Flight Academy.

Faksimil från ett affischblad från en nyöppnad skolkoncern.

Från Liberalernas håll är man glada över att skolmarknaden i övrigt tillåts fortsätta vara ”fri och liberal” i Sverige, där elever och föräldrar själva ska få fortsätta staka ut sig en utbildningsväg genom en djungel av diverse privata aktörer som erbjuder sina utbildningstjänster.

– Med hjälp av den här varningstexten så klargör vi för människor att vi från politikens sida vet om att det fria skolvalet med skolpeng och fria vinstuttag leder till ökad skolsegregation, att det leder till bluffbetyg och försämrad undervisning på ett aggregerat plan. Men att vi fortfarande tror på individens makt att välja rätt, säger Pohan Jehrson.

Pirkt.se låter Pohan Jehrson (L) titta på profilmaterial från nystartade Elon Musk-gymnasiet, som på sin lilla affisch som ska skickas ut till hushållen nu inte bara skryter om bristen på läxor och böcker utan även tvingas varna för skolsystemets konsekvenser:

Pohan Jehrson hummar nöjt när han ser varningstexten i svart på vitt.

Det här tycker jag ser riktigt bra ut. Visst: det är en flashig affisch med ett just nu väldigt populärt namn bland 15-åriga killar i skolnamnet, men då får man sig också till livs lite fakta om hur det ligger till med det här med skola i Sverige. Att det finns risker. Att det inte alltid är bra, allting. Nej, det här blir toppen.

Kommer det här bara gälla privata aktörer eller kommer även kommunens skolmaterial att förses med varningstexter?

– När det gäller skolsystemets avigsidor så drabbar det alla aktörer på marknaden, så det här med segregation och nedskärningar och försämrad utbildningskvalitet drabbar ju kanske i ännu högre grad kommunerna. Så det kommer vara på allt skolmaterial. Rubbet. Allt med skola på ska ha en varning där ute på marknaden, så får vuxna människor – och barn för den delen – göra ett medvetet val.

Vad säger du till dem som hade hoppats på mer från Liberalerna, när det gäller att komma tillrätta med det skolsystem som exempelvis 98 procent av lärarna är kritiska mot?

– Jag tänker att det är lite naivt att tro att vårt liberala och marknadsvänliga parti, där vår skolminister satt i en styrelse för ett av den större aktiebolagskoncernerna inom skolsektorn fram tills innan hon tillträdde som minister, skulle göra annat än att låta den fria marknaden och kloka individer fortsätta försöka hitta en lösning på den svenska skolkrisen. Det är som det står på varningstexten nu, ja, men jag tror att mer konkurrens och ännu större valfrihet under längre tid kommer göra skolmarknaden och svensk utbildning bättre på sikt, säger Jehrson.

ANNONS:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *