Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Uppgifter: Pirkt.se-koncernens miljoner räddar Östersunds FK undan konkurs

För fjorton år sedan nickade contentmagnaten Erik Löfgren, ägare av portalen Pirkt.se, ner Östersunds FK i Division II Norrland genom ett självmål. Nu kommer uppgifter om att den GIF Sundsvall-kopplade profilen köper in sig i föreningen och räddar den ekonomiskt krisande klubbens existens.

Östersunds FK saknade på måndagen tre miljoner kronor för att kunna betala löpande utgifter, vilket inneburit att klubben står på konkursens rand. Men under måndagen ska ett bud ha kommit in till klubbledningen, delvis finansierat via Pirkt.se-koncernens lukrativa reklamsamarbeten med ljusskygga spelbolag och icke-licensierade banker, men delvis också genom ett unikt samarbete med det jemenitiska utbildningsdepartementet.

Att finansieringsmodellen bygger på tvivelaktig grund, där bland annat det sydsudanesiskt registrerade spelbolaget RiskYourLifeCasino.com har ett hundratal pågående tvisteärenden hos Konsumentverket, är ingenting som ska störa affären.

– Det här vore en av de minst ljusskygga affärerna i klubbens historia, säger en källa med insyn i verksamheten.

Vad gäller samarbetet med Jemen och den jemenitiska regeringen, som just nu utkämpar ett utdraget inbördeskrig, uppgifter ska den jämtländska fotbollsklubben ta emot ett hundratal jemenitiska ungdomar varje år. De jemenitiska ungdomarna ska, i klubbens baracker vid Jämtkraft Arena, tränas i att göra digitalt innehåll åt Pirkt.se, som en del i affärsuppgörelsen.

– Det här skulle, om det blev verklighet, vara den minst uppseendeväckande affären som Östersunds FK varit involverad i när det gäller samarbete med en fallerad stat i regionen, säger samma källa som syftar på den halvmiljardaffär med den libyska staten som dåvarande ordföranden Daniel Kindberg annonserade 2014.

ANNONS:

Det är ännu oklart varför den GIF Sundsvall-profilerade portalägaren Erik Löfgren är intresserad av att kliva in och rädda GIF-rivalen från Jämtland, men källor uppger att det ska handla om ett potpurri av sammanvävda intresseområden. En av faktorerna bakom miljoninvesteringen ska vara ett från portalledningens håll fortsatt dåligt samvete över nernickningen för fjorton år sedan samt att en ÖFK-konkurs under pågående säsong i princip skulle omöjliggöra för GIF Sundsvall att undvika kvalspel (då laget skulle bli av med sex inspelade poäng mot just ÖFK). Men källor betonar också det existentiella behovet för många av GIF Sundsvalls supportrar att kunna fortsätta att ställa sitt äkta engagemang i en hundratjugoettårig fotbollsförening mot en glättig projektionsyta bestående av jämtländska discodans-tifon från en sammanslagningsförening vars historik inte sträcker sig längre tillbaka än 1996.

Och enligt flera källor nära affären ska ÖFK:s överlevnadsförmåga vara något som gör att styrelsen för Pirkt.se-koncernen ser miljontillskottet till Östersunds FK som en sund investering.

– Sammanfattningsvis går det väl att säga så att koncernledningen ser det här som en trygg investering i en tid av politisk och ekonomisk oro. I tider där företag som statligt uppbackade megasatsningar som Northvolt kan gå i konkurs och där hela världen känns som en krutdurk på väg att explodera så brukar man enligt ekonomerna kunna lita på en enda sak: att Östersunds FK inte går omkull eller ens riskerar elitlicensen oavsett hur många miljoner kronor som saknas, säger en källa.

UPPDATERING: Senare under kvällen offentliggjorde Östersunds FK på en presskonferens att klubben under eftermiddagen fått in 3,75 miljoner kronor under helt normala men hemliga former. Det är ännu oklart om det är sammankopplat med tidigare uppgifter om Pirkt.se-konsortiets samt den jemenitiska statsapparatens intressen.

ANNONS:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *