Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Portalägare i blåsväder – poserar intill Palestina-demonstrant: ”Tänkte hon skulle välja det vanliga spåret”

Ägaren till en av Sveriges mest impopulära webbportaler tänkte att han poserade intill en ofarlig och uppskattad vän av klimatet när han ställde sig intill Greta Thunberg under en tågresa i Europa 2022. Två år senare har portalägaren hamnat i blåsväder då bilden plötsligt föreställer honom intill en Palestina-aktivist och en kritiker av hela den kapitalistiska världsordningen.

Portalägaren är mycket ångerfull, men menar att det hela är ett ärligt misstag.

– Jag tänkte att hon skulle följa gängse norm och vid det här laget göra reklam för Maxs nya klimatpositiva halloumiburgare, säger han.

Det var under en tågresa mellan Stockholm och Bryssel under november månad 2022 som mannen, som befinner sig i 30-årsåldern, hamnade på stolsraden bakom Greta Thunberg. Den unga svenskan var vid det tillfället världens klart mest profilerade klimataktivist och beslutet att kliva fram och be om att få ta en bild med henne såg portalägaren som icke-kontroversiellt vid tillfället.

— Hon var ju liksom en förebild som mest klagade på att politikerna gjorde för lite och som bara höll på med fredliga demonstrationer som var lite gulliga. Det kändes som att hon alltid skulle stå för saker som liksom alla kunde ställa sig bakom: små justeringar och lite lagom ökade satsningar på klimatet inom rådande ekonomiska system, säger han om beslutet att ta fram selfie-kameran den där novemberkvällen 2022.

Men sedan dess har den nu 21-åriga Thunberg tappat sin naturliga plats som offentlig röst för världens unga. Orsaken? Att hon inte längre bara nöjt sig med att stå inför parlament och vädja till världsledare.

På sistone har Greta Thunberg bland annat omhändertagits vid flera klimatdemonstrationer, där hon använt civil olydnad och vid flera tillfällen vägrat hörsamma polismaktens order. Hon har också tagit mycket tydlig ställning för Palestina i det pågående folkmordet utfört av Israel. Så sent som i tisdags tog den tyska polisen beslutet att stänga ner en pro-palestinsk demonstration för att Thunberg, som den tyska polisen först benämnde som ”våldsam”, skulle närvara.

Det är i ljuset av denna utveckling som portalägaren hamnat i blåsväder för den bild där han gladeligen poserar med en då 19-årig Thunberg. Han ångrar djupt att han tagit en bild tillsammans med en individ som valt att försöka påverka utomparlamentariskt och som öppet tagit ställning i den mycket komplexa frågan huruvida Israels mördande av 40 000 människor, däribland över 10 000 barn, är legitimt och förenligt med krigsrätten.

Jag har levt i det här samhället länge nog för att se framför mig att hon, som ville miljöns bästa, vid det här laget skulle ha gjort ett sponsrat samarbete med exempelvis Maxs hamburgerrestauranger, där hon uppmanat mig som medborgare att rädda klimatet genom att äta tillräckligt många av deras klimatpositiva halloumiburgare. Inte att hon står ute på gatorna och tar ställning mot folkmord i svåra komplexa frågor eller börjar slåss mot hela det kapitalistiska systemets hegemoniska roll i världen, säger han.

INTET ONT ANANDE. På bilden syns, förutom portalägaren, även hans sambo: den kvinna han nu fått barn med. ”Hade jag vetat vad jag drog in henne i, att synas med kapitalismkritiker som vägrar låta sig inlemmas i systemen, så hade jag aldrig dragit fram kameran. Det här får jag leva med så länge hon vägrar sälja t-shirts med några procent ekologisk bomull i sin webbshop”, säger han.

ANNONS:

Han beskriver att han är mycket oroad över utvecklingen, både för egen del rörande den kritik han fått, men framför allt för samhällets bästa. Man måste, enligt portalägaren, kunna lita på att radikala krafter kan tämjas in i rådande system för att vara säker på vem man vågar kunna stötta på sikt.

Jag tycker vi har haft många fina exempel på människor som börjar med någonting radikalt och alarmistiskt men som sedan, när de bjudits in i värmen, har sansat sig och anpassat sig till rådande läge. Titta på en sådan som Ellinor Sirén, som startade Instagram-kontot ”Ekotipset”: ett konto som gick ut på att du inte skulle betala för dyra städprodukter utan använda det du har i ditt eget hem. Jättebra och nåt alla uppskattade. Där dröjde det bara några år innan hon började sälja dessa flaskor, som själva grejen var att du skulle göra själv, i samarbete med Clas Ohlson. Så tycker jag att man bör kunna vara trygg i att det ska fungera.

Önskar du att du hade tagit en bild med den klimatpositiva profilen Ellinor Sirén istället för med Greta Thunberg?

Ja, nu senast såg jag att hon (Ellinor Sirén, reds anm.) gjorde ett betalt samarbete med städjätten Bosch, där hon tipsade sina följare – som hon initialt fått för att hon försökt ge dem genvägar till ett rent och fint hem utan storföretagens dyra grejer – om att köpa en våtdammsugare för sex tusen kronor. Då vet man att någon som börjat som en ”outsider” är inne i värmen och man kan andas ut. En bild med henne hade inte fått mig i det här trubblet, säger han ångerfullt.

Det är den utvecklingen du hade sett framför dig för Greta Thunberg?

Ja, det är väl det enda normala? Att man följer kapitalismens inre logik: att göra allt – inklusive sig själv och allt man står för – till en bekväm vara som man kan köpa? Jag förstår inte hur vi idag kan leva i en samtid där vi inte kan konsumera Greta Thunberg-prylar från hennes officiella webbshop. Jag tänker mig muggar, t-shirts, allt sånt som är lätt att massproducera, med lite roliga budskap med små nålstick och gliringar mot politikerna, säger han.

Till sist: vad önskar du dig mest av allt just nu?

Att Greta tar sitt förnuft till fånga och ringer Max-bröderna och föreslår en reklamkampanj där världen kan räddas genom att fler äter deras klimatpositiva hamburgare tillräckligt ofta. Min bild med henne kommer ju alltid att finnas där ute, så det är bara att hoppas på att hon slutar fördöma folkmord i känsliga politiska frågor och står för något som vi alla kan ställa oss bakom igen.

ANNONS:

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *