Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bedrägerihärva nystades upp efter sten i näsa – förälder ska ha tillskansat sig flytdon

En 34-årig man ska, enligt källor till Pirkt.se, vara misstänkt för att ha ägnat sig åt ett flerårigt pyramidspel där slutmålet varit att komma över flytdon för egen vinning. Mannen ska ha under flera år ha duperat sin fästmö och till slut använt sitt nio månader gamla barn för att få inhandla flytleksaker i plast på det gemensamma familjekontots räkning.  

Det hela uppdagades efter att 34-åringen ertappats med en mindre sten i näsan efter att han, som han sagt i förhör, ”utmanat de medelhavska vågorna”.

– Det är ett otroligt intrikat upplägg. Den här nya generationen av flytdonsbedragare skyr inga medel, säger en anonym poliskälla inom flytdonsroteln om den fleråriga kuppen.

Den flytdonsbedrägeriutsatta kvinnan, som vill vara anonym när hon talar ut med Pirkt.se, säger att i eftertänksamhetens kranka blekhet så ter sig allt så väldigt uppenbart. Den 34-årige mannen, som hon träffat på en nätbaserat dejtingsajt för över fyra år sedan, ska under flera av parets resor till varmare breddgrader ha bedrivit ett extensivt och kontinuerligt lobbyarbete för att få inhandla det han refererat till som ”flytdon”. Kvinnan reagerade förstås på att en vuxen man ville investera parets gemensamma resurser i grällt färgare plastleksaker ämnade för att låta små barn bedriva plasklekar, men det är först nu hon inser omfattningen av bedrägeriet.

Först nu: när hon blivit förälder tillsammans med flytdonsbedragaren. För på den månadslånga resan till Almuñécar på den spanska sydkusten, som paret gör på sin gemensamma föräldraledighet med sin nio månader gamla dotter, beskriver hon som att det ”small till direkt” när de klev in på en strandnära souvenirbutik under den allra första dagen.

– Tidigare har jag alltid kunnat vara tydlig med att ”nej, vi ska inte köpa den där uppblåsbara enhörningen för vi ska bara vara här vid stranden i ett par dagar”, säger hon med gråten i halsen innan hon fortsätter:

– Så man kan säga att jag till slut föll på eget grepp. Han visste vad han gjorde.

Med en månadslång vistelse framför sig på en och samma badort kunde 34-åringen snabbt etablera det som en sanning att en stor uppblåsbar sköldpadda i plast var absolut nödvändig för att bibehålla familjefriden under långa dagar på stranden. Dessutom plockades, som av bara farten, en mindre plastboll av Paw Patrol-modell med i varukorgen. På något sätt ska mannen även ha tillskansat sig en mindre surfbräda prydd av logotypen för biofilms-franchisen ”Bilar”.

– Allt gick så snabbt. Plötsligt ser jag bara att det blinkar till i kassamaskinen, typ arton-nitton euro här och tre-fyra euro där, och så drar han fram det gemensamma ICA-kortet och allt är betalt och klart, säger den flytdonsbedragna kvinnan till Pirkt.se om upplevelsen i souvenirbutiken.

Och nog hade flytdonsbedragaren rätt i att den grällt gulfärgade sköldpaddan fungerade som en liten plaskpool för den nio månader gamla dottern vid längre strandsittningar, men att allt inte stod rätt till med användningsgraden blev väldigt tydligt under en eftermiddag då mannen plötsligt grävde fram någonting – ur sin näsa.

– Plötsligt hör jag honom ljuda fram ett ”öööh” bakom mig. När jag vänder mig om står han där med en mindre sten mellan tummen och pekfingret. Och det är när jag inser att han grävt fram den ur den lilla håligheten vid nästippen som det brister för mig, säger kvinnan om ögonblicket då hon inser omfattningen av flytdonsbedrägeriet.

NÄSSTENEN AVSLÖJADE ÖVERANVÄNDANDET. Det var när den 34-årige mannen grävde fram en mindre sten ur sin egen näsa – flera timmar efter avslutat strandvärv – som kvinnan insåg omfattningen av bedrägeriet. Foto: Privat.

Stenen i den 34-årige flytdonsbedragarens nästippsficka kan bara ha fastnat där efter ett ”utmanande av de medelhavska vågorna”, som han uttryckt det, som varit så tidsmässigt omfattande att dotterns plaskande helt hamnat i skymundan.

Den gulfärgade sköldpaddan, storleksmässigt anpassad för att inhysa en nio månaders bebis, hade bevisligen i väldigt hög utsträckning använts för den 34-årige mannens egna höga nöje. Kvinnan beskriver att varje gång hon vilade blicken åt något annat håll så såg hon sin tilltänkta livskamrat vara på väg ut mot vågorna med den grälla sköldpaddan kastad över axeln.

– Vi köpte en korsordstidning vid T-centralen som knappt har fått en enda närkontakt med blyertsen. Varje gång jag plockat fram den och tänkt att vi ska försöka tillbringa lite egentid tillsammans så ser jag honom ligga där ute på plastleksaken och ”vänta på rätt våg”, som vore han en OS-surfare, summerar kvinnan.  

Enligt källor till Pirkt.se ska en utredning vara igångsatt vid den spanska polisens flytdonsrotel och ett av bevisen som förundersökningsledaren ska ha användning av är 34-åringens sätt att berätta om sina bravader ute på lokal, där den rutinerade flytdonsbedragaren vid flera tillfällen ska ha försagt sig i sin iver att öva på sin skolspanska inför lokalinvånarna.

– Enligt våra uppgifter ska han ha gått runt på lokala kvarterskrogar och försökt sig fram med sägningen ”El mar estaba enojado ese día, amigos míos. Como un anciano que intenta devolver sopa en una tienda de delicatessen”. Det är en ganska tafflig Google Translate-översättning av vad George Costanza säger efter i ett Seinfeld-avsnitt efter att ha hittat en golfboll i en vals blåshål i ett avsnitt där han falskeligen utger sig för att vara marinbiolog, säger en poliskälla.

”TÄNK PÅ BARNET”. Det var det här scenariot, med dottern plaskandes i den lilla vattenfyllda sköldpaddan, som mannen målade upp som anledningen till att flytdonet skulle inhandlas. På bilden syns även den Paw Patrol-boll som till stor del ska ha omfattats av 34-åringens bedrägeri. Foto: Spanska polisens flytdonsrotels förundersökningsmaterial.

För den flytdonsbedragna kvinnan, som vill vara anonym på grund av skammen som fortfarande finns förknippad med flytdonsbedrägerier, är det inför framtiden framför allt ovissheten som är obehaglig att leva med. Kan hon lita på att 34-åringen är en investerad och engagerad familjefar, eller är hela barnalstringen bara en del i en flerårig plan för att tillskansa sig flytdon?

– Vi har pratat om fler barn och det har jag alltid tänkt att vi gjort utifrån att vi älskar varandra och vår dotter och vill bygga vidare på den kärleken i en ännu större familj, men efter den här resan kommer jag aldrig riktigt kunna veta ifall ett andra barn bara är ett sätt för honom att få multiplicera sin flytdonsflotta inför kommande resor, säger hon.

”JAG HAR INGEN ANING”. Hur mannen även kommit över en mindre surfbräda, tydligt avsedd för barn, prydd av ”Bilar”-logotypen har varken kvinnan eller den spanska polisens flytdonsrotel ännu någon aning om. Foto: Privat.

Polisens tre tips för att upptäcka en flytdonsbedragare:

  • 1) Håll utkik efter upprepat tjat efter flytdonsköp vid utlandssemestrar
    • Den 34-årige mannen hade under flera tidigare utlandsresor etablerat en tydlig diskurs rörande att flytdon var någonting som en 34-årig man skulle kunna inhandla bara förutsättningarna var de rätta.
  • 2) Titta efter riskfaktorer som överdriven barnslighet
    • Under pågående semester har den 34-årige flytdonsbedragaren ertappats med annan barnslig verksamhet vid flera tillfällen. Exempelvis ska han ägnat åtskilliga halvtimmar åt att jonglera med den Paw Patrol-plastboll i barnstorlek i hopp om att slå sitt eget rekord.
  • 3) Undvik att koppla ett gemensamt kort till hushållsekonomin
    • Flytdonsbedragare är långsiktiga i sin jakt på att komma över vad de brukar referera till som en ”flytdonsflotta”. Att etablera ett gemensamt kontokort för ”gemensamma inköp” är en central del i bedrägeriet som inte sällan slutar med att man som partner står maktlös när kortet snabbt dras fram i souvenirbutiker.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *