David Legas defekt

Så här sista veckan inför EU-valet ser man tyvärr många exempel på riktigt uselt och menlöst kluddande på valaffischerna runtom i Stockholms stad. På min cykelrutt har bland annat sett en ditmålad Hitler-mustasch på Annie Lööf, jag har sett en affisch med Miljöpartiets kandidat — den långhårige SVT-metereologen som fäktar mot medielogiken med sitt eviga tjatande om PPM-nivåer i atmosfären — smyckad med en kommentar om hur denne »sviker landsbygden« och jag har sett hur samma kommentar någon dag senare strukits över halvhjärtat med ett kryss, antagligen efter att någon miljöpartistisk PR-person ringt Paul Ronge om tips på krishantering.

Det är så tråkigt att se, alltihop. Låt valaffischerna vara, har jag tänkt genom hela valrörelsen.

Men så, på en tur till Odenplan i lördags, så fick jag plötsligt syn på ett klottrande på en valaffisch som fick mig att skratta rakt ut; den typ av flabbande som bubblar upp från maggropen med en plötslig häftighet att det var tur att min Hövding-hjälm inte avfyrades av kraften.

Det var en av de kristdemokratiska affischerna om att göra EU »lagom« (med vilket partiets företrädare framför allt verkar mena att aborter bara ska få genomföras i dunkel med en lagom rostig galge) och på bilden satt David Lega och smilade glatt.

Och någon stor politisk satiriker därute måste ha sett affischen på David Lega, tänkt på KD:s senaste opinionsframgångar och mumlat för sig själv att »fan, den där David Legas parti går jäkligt starkt« och »det måste vara för att folk tycker att han är så jäkla perfekt och helt saknar defekter«.

Så denne stora satiriker har då helt sonika dragit fram den medhavda spritpennan, lutat sig fram mot bilden på den tydligt rullstolsburne mannen, rikskänd som den som huvudstupa slängt sig ner i vattenbassänger utan särskild vevförmåga med armarna, ja, bokstavligen ansiktet utåt för begreppet handikapp… och så har locket lyfts på pennan, en sista »ja, det blir bra!«-tanke har tänkts och… så… har satirikern… ritat dit…

… ett par glasögon!!!

Nu lär både en och annan potentiell KD-väljare tänka om, vad gäller David Legas funktionalitet i ett EU-parlament. Skicka en närsynt till Bryssel???

Eller finns det någon statsvetenskapligt vederlagd halt av fysiska defekter som en väljarkår teoretiskt kan stå ut med? Att David legat och balanserat precis på gränsen med sin avsaknad av grip- och gångförmåga – men att de ditmålade glajjorna kan ha blivit det som fick handikappbägaren att rinna över hos den svenska väljarkår som såg just detta satiriska konstverk vid Odenplan?

Jag tyckte i alla fall det var väldigt roligt att någon adderat just smädelsen »ett par glasögon« för att sätta dit just David Lega för fysisk imperfektion inför valet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *