Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

(rubrik)

Ett medborgargarde som startats av en uttalad nynazist patrullerar nu Norges gator.

Ett initiativ som regeringspartiet Fremskrittspartiets justitiepolitiske talesperson Jan Arild Ellingsen inte ser några problem med, utan snarare uppmuntrar.

Ellingsen beskriver ett läge där den norska stadsbilden ”inte ser ut som någon vill” och där det ”det begås brott” och att ”den norska polisen inte har resurser nog att göra jobbet”.

– Och alla medborgare som vill bidra till att minska osäkerheten och brottsligheten bör prisas för det, säger han till Nettavisen.

Även nynazistiska grupperingar.

Jan Arild Ellingsen är alltså inte vem som helst: han är det norska regeringspartiet Fremskrittspartiets talesperson när det gäller juridiska frågor. Hans partikamrat Anders Anundsen är justitieminister i landet där polisen anses ”sakna resurser”. Lösningen från Fremskrittspartiet på sitt egna påstående om bristande polisresurser i landet där de sitter på justitieministerposten? Patrullerande medborgargarden med rötterna i nynazismen.

Vad är det då för eldsjälar som patrullerar gatorna?

Jo, gruppen ”Soldiers of Odin” bildades i Finland i oktober, av den uttalade nynazisten Mika Ranta som är stolt medlem i nynazistiska ”Finska Motståndsrörelsen”. I helgen syntes gruppen patrullera norska gator i bland annat Stavanger, Drammen och Kristiansand, klädda i helsvarta bombarjackor med vikingahjälmar på ryggen.

De ser ut som definitionen av några ”man inte skulle vilja möta i en mörk gränd”.

I Norge sitter högerpopulistiska Fremskrittspartiet (Frp) i regeringsställning, tillsammans med Høyre. Frp jämförs ofta med Sverigedemokraterna här i Sverige, men faktum är att partiet inte alls – enligt Expo – är sprunget ur samma ”extremhöger” som SD.

Trots att de saknar den bakgrunden har högerpopulistiska Fremskrittspartiet framträdande företrädare som förespråkar medborgargarden sprungna ur nynazismen.

Vi har redan sett utvecklingen av ”medborgargarden” i Sverige tillta då nynazister har patrullerat på badhus och fotbollshuliganer gått samman för att godtyckligt misshandlat mörkhyade människor i Stockholms centrum.

Detta med ett SD som är fortsatt politiskt isolerat.

Låt oss aldrig behöva uppleva ett Sverige där högerpopulister sitter och hyllar nynazistiska initiativ – i regeringsställning.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *

Tema Mission News av Compete Themes.