Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

(rubrik)

Vill du ha en bostad? Nu direkt? I Sverige?

Då har du tre val. Du kan bosätta dig i Haparanda, Åsele eller Hultsfred. Det är de enda tre kommuner i hela Sverige som upplever sig ha ett överskott på bostäder.

I hela 250 av landets 290 kommuner råder däremot bostadsbrist, visar en kartläggning från SVT.

Den som velat vifta bort Hyresrättsförmedlingens siffror (som visade i princip samma sak) som partiska får nu kapitulera: den akuta bostadsbristen i Sverige är ett faktum. Och den gäller inte bara storstäderna utan nästan hela landet.

700 000 bostäder måste byggas de närmaste tio åren, enligt Boverket, och politikerna gör vad de kan – för att slippa. Naturreservaten poppar upp som svampar i bland annat Stockholm, för att skydda mark från välbehövt bostadsbyggande. I gårdagens Agenda klampade en bredbent centerpartistisk kommunpolitiker runt i skogen vid Kymlinge och proklamerade glatt att ”här blir det inga bostäder!”.

De som redan har en bostad – en grupp där många tjänat miljoner bara på att äga sin lägenhet – måste till få behålla sina skogsslingor för att rasta hunden, på bekostnad av vi får ett samhälle där det anses legitimt av en familj att försöka göra sina inneboenden till pigor.

Marknaden tar inte (och kommer av allt att döma aldrig ta) något ansvar, då varenda lägenhetshus ska vara en blomstrande och garanterad vinstaffär för att bli av.

Då återstår att hoppas på staten, som genom ”miljonprogrammet” kunde finansiera byggandet av 100 000 bostäder om året mellan 1965 och 1975. De skulle kunna göra det igen – om de hade ansett att en akut bostadsbrist var en politiskt högprioriterad fråga.

Men så här sa Anders Sjelvgren, avdelningschef på Boverket, till Kit.se i början av månaden:

– Jag tror att man måste se det (”miljonprogrammet”) som en del av tidsandan. Då fanns inte bara ett stort underskott på bostäder utan också en enorm vilja att bygga ett nytt samhälle. De politiska visioner var starka. Man ville skapa det nya folkhemmet.

Våra politiker verkar bara ha det stora underskottet – inte viljan.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *

Tema Mission News av Compete Themes.