Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ska Danderyd-borna behöva bli glåmiga i laptop-sken?

Det är sedan snart ett decennium så att svenskar med hjälp av skattesubventioner kan avsäga sig jobbiga vardagssysslor som städning och tvättning, tack vare RUT-avdraget. Och det här används flitigt, framför allt i kommuner som Danderyd. Där fick snitt-RUT-nyttjaren fick 9 339 kronor per år (2013) – att jämföra med i Åsele i södra Lappland, där snittet var 1 421 kronor.

Och det är säkert… hm, ja, inte bra, kanske – men bekvämt.

Men hur ska det gå för de stackare som behöver statlig stöttning för att slippa bära tunga lådor eller som behöver slita med jobbig HTML-kodning?

Ska vi bara strunta i dem??? Ska den stackare som behöver flytta måsta få blåsor på nävarna av allt soffsläpande? Ska den som behöver ”hjälp med IT” vara tvungen att bli helt snurrig i huvudet av att sitta med snoken exponerad i dataskenet?

Icke sa nicke, säger våra sju partier i samlad tropp.

RUT-avdraget ska utvidgas och nu även omfatta flyttning och IT-tjänster, enligt ett förslag från regeringen som presenterades i december.

Förslaget är en del i en ”uppgörelse om insatser med anledning av flyktingkrisen” som regeringen gjort med Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Anledningen? Det ska skapas fler av 2016 års stora modeterm: ”enkla jobb”.

Läser man förslaget i sin helhet över de 16 sidorna så nämns ordet ”sysselsättning” hela sexton gånger.

Sysselsättningen ska ”stimuleras”, ”öka” och ”skapas”, bland annat. Och det låter ju bra i de flesta lekmanna-öron.

Tur det finns experter som säger stopp.

Enligt Sydsvenskan säger fyra expertmyndigheter att förslagen om ytterligare utvidgning av RUT-systemen skulle ge väldigt få jobb – och dessutom öppna upp för bidragsfusk. Arbetsförmedlingen slår fast att ”effekterna på arbetsutbudet sannolikt är begränsade” samt att de föreslagna IT-avdragen inte skulle skapa jobb för ”de som står långt utanför arbetsmarknaden”.

Antagligen får regeringen, i samarbete med sina ”enkla jobb”-vurmande allierade, återgå till ritbordet.

Förhoppningsvis vågar de skissa större och mer visionärt; för framtidens utmaningar är större än frågan ifall en Danderyd-bo ska behöva flyttstäda till fullpris eller till och med (ve och fasa!) vara tvungen att göra det själv.

Bli först att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *

Tema Mission News av Compete Themes.