Fredagsveven

I veckan har den här portalen stått mer eller mindre ouppdaterad, vilket aldrig känns bra. Man vill ju bjuda sina läsare på en viss frekvens.

Men nu har jag ju faktiskt sedan tidigare flaggat för att Pirkt.se inte har resurserna som krävs för att utlova just regelbundenhet, varken vecka för vecka eller dag för dag – och inte ens när det gäller det nya succésegmentet »Fredagsveven«.

Jag har med åren tvingats lära mig att det nog att det är bättre än att göra just så – att lova tunt! – än att gå ut och slå på den stora trumman och sedan stå där med den gamla bloggmössan i hand och ursäkta sig.

Jättekoncernen Mittmedia har uppenbarligen valt en annan väg, vilket jag noterade i veckan då jag fick syn på den här skrytiga jätteblaffan högt upp på en av deras otaliga sportsidor:

stlive2

»Alltid live«, tänkte jag. Alltid! Jäklar, vad imponerande. Nu har de till slut lyckats få alla koncernens tjugo sportredaktioner att samarbeta. Nu skördar de slutligen frukterna från det träd som växer ur synergi-jorden.

Döm av min förvåning när jag igår, den 23 februari, klickade mig in i denna ständiga live-sändning och förväntade mig någon sorts renodlad, CNN-doftande live-nyhetskanal för mellannorrländsk sport, men möttes av–

stlive

–en gammal liverapport som inte uppdaterats på fem dagar, då någon sportreporter varit på division 1-innebandy i Sporthallen.

Så på Pirkt.se kommer vi att fortsätta lova tunt – kanske allra tunnast i medie-Sverige! – och istället för att göra stora massor besvikna av löftesrika jätteblaffor så kan det förhoppningsvis vara så att upptäckten av en plötsligt utkastad fredagsvev kan överraska och glädja någon inför helgen.

Vi börjar – inte förstås!!!; det är ett begrepp som är strängeligen förbjudet i en fredagsvev!!!; man ska nämligen aldrig kunna förutse vad som dyker upp och knappt heller var bisatserna börjar eller slutar!!! – med en snabbanalys av Socialdemokraterna.

När jag antogs till Aftonbladets ledarskribentutbildning förrförra hösten så våndades jag lite inför att möta alla SSU-potentater för första gången. Jag våndades lite inför att behöva träffa alla dessa socialdemokratiskt marinerade ungdomar och inför denna skara behöva yppa någonting i stil med att »jag står lite till vänster om sossarna« när man ombads förklara sin politiska hållning.

»Till vänster om sossarna???«, tänkte jag att folk skulle utbrista och direkt komma med följdfrågor i stil med »är du med i AFA???« och »sätter du yxor i dörren hemma hos liberaler???« samt smädande tillmälen som »jaha, nu passar det att ta av sig rånarluvan – när Bommersviks lunchrestaurang bjuder på jordärtskockssoppa!!!«.

Lite pirrigt, men också lite roligt. Kanske lite, lite, lite utstickande i den miljön, där många antagna varit involverad i diverse socialdemokrati sedan ung ålder – även om det inte alls innebar att jag var en våldsman utan bara att jag var sosse på det sättet som sossar var sossar på typ 70-talet.

Nu?

Nu har termen »till vänster om socialdemokraterna« helt tappat sin innebörd och det lilla, lilla nervkittel som den kan ha framkallat tidigare.

När uppemot åttio procent av svenska folket är emot vinster i välfärden, samtidigt som sossarna fortsatt – trots opinions-motvinden! – verkar vara för så behöver ju »till vänster om sossarna« inte alls betyda att man skulle rösta på Vänsterpartietplötsligt; nej, det kan ju plötsligt betyda vad fan som helst.

Det har nästan blivit så enkelt att om någon säger att den inte står till vänster om sossarna i välfärdsfrågan – ja, då betyder det att denna någon antagligen är en aktiv rikskapitalist med en gedigen skolpengsslant på Caymanöarna eller en Svenskt Näringslivs-lobbyist.

(Visst kan det stämma att knappa tjugo procent av Sveriges befolkning arbetar som Svenskt Näringsliv-lobbyister? De måste vara en hel del som håller emot den flodvågen av folkopinion i välfärdsfrågan.)

Stack den politiska analysen i ögonen? Sitter ni kokande och tänker »LÅT FREDAGSVEVEN VARA OPOLITISK!!!« framför skärmen? Då gör ni bäst i att blundscrolla er ner några skärmdecimeter redan nu!

För nu ger sig Pirkt.se in i den–

infekterade slöjdebatten!!!

Tisdagens snöväder var brutalt för Tildes stackars anlete, vilket gjorde att hon kände sig tvungen att dölja hela nunan bakom en i det närmaste heltäckande ansiktshalsduk.

Jag kunde däremot, trots att våra respektive näbbar genomgått exakt samma blaskiga ruskväder, stå och flina upp mig som brukligt, med ansiktet bart.

Varför??? Jo, för att jag inte hade mascara rinnandes nerför kindpartiet. Mitt ansikte var lika osminkat ++-igt som alltid, kanske marginellt mer rödsprängt.

Är inte detta faktum – och här lämnar jag en liten konstpaus så att diverse forumvevare kan sätta sig framåtlutat och göra sig redo att smattra ner några hatiska genmälen i kommentarsfältet – också en form av förtryck i vår moderna, västerländska 2017-kultur??? Att en 26-årig man kan stå lätt rödnäbbad i tunnelbanan utan att så mycket som en enda människa reagerar – medan en 26-årig kvinna känner sig outtalat men samhälleligt tvingad att dölja hela det ansikte som snöslasket avsminkat???

KramerChockad

Diskussionsfråga: Är det kommersialiserade skönhetsidealet ett förtryck av kvinnan? Om du är partiledare för Liberalerna; skrik ut ett svepande och generaliserande »JA!« eller »NEJ!«, annars diskutera och reflektera i smågrupper.

Jag vill så gärna stå på de etablerade mediernas sida i kriget mot de som hävdar att Sveriges nation håller på att utplånas. Jag har alltid varit helt övertygad om att medierna gett en saklig bild av tillståndet och att den tillströmning av människor som kommit till vårt land bara berikat vår kultur på ett mycket positivt sätt.

Men…

… börjar de inte bli lite väl många nu?

Kan alternativmedia snälla sluta prata om restauranger som halal-slaktar kött och istället kanske ägna en tanke om hur vanligt det blivit med skinkor som är »basturökta«???

Nog för att Fredagsveven hittills får beskrivas som en sällsynt framgångssaga (en god vän ville Patreon-stötta veven, som vore jag en podcastprofil!), men den famlar fortfarande efter exakt vad den ska innefatta.

Att det ska saknas en röd tråd står klart – men hur mycket kan man ta ut svängarna egentligen? Slöjdebatter, migrationspolitik, ja, det mesta verkar ju rymmas under paraflaxet – men frågan är ifall Pirkt.se:s ansvariga utgivare verkligen kan stå bakom kommande programpunkt; där läsare själva får skicka in sina bästa skärmdumpar.

I »Landet Runt« brukar den där folkkärt klämkäcke programledaren stå och visa upp bilder som hans tittare skickat in, typ bilder på när en matvarubutik skrivit »Apelsiner« över en låda med äpplen (fattar ni? Det är inte äpplen!), men jag tänker mig att den här skärmdumpen – som min gode vän Sinan Akdag skickat in till Fredagsveven-redaktionen – inte skulle nå hela vägen in till SVT-sändningen:

16910846_10154710647398891_1647356081_o

»FLASH: Människor som jobbar inuti jättelika cigaretter löper större risk att drabbas av cancer«, skrev Sinan.

Det var väl lite roligt??? Sådär lagom roligt; ett skämt som alla gånger skulle gå in på två kedjor i ett mörkare »Landet Runt«-program.

Och är det det – ett mörkare»Landet Runt« – som Fredagsveven ska bli i fortsättningen? Om ni mejlar era bästa skärmdumpar till pppirkt@gmail.com inför nästa vecka så får vi se.

Ska vi avsluta med något fotbollspolitiskt?

Jo, det måste vi göra. Inte för att det passar men för att jag ägnat en halvtimme åt att smälla ihop en GIF-gif.

Och för att även om portalen tar upp ämnen som slöjtvång och migrationspolitik så är det ändå nästan bara de GIF-relaterade inläggen som lockar till intensiv debatt!!!

Efter Erik Granats knäskada så tvingas nästan Urban Hagblom agera, efter att hittills suttit på tassarna när det gäller potentiella förstärkningar på centrala mittfältet. Det har ju höjts röster om att pengar redan borde ha investerats på innermittfältet tidigare – men nu är det nästan så att han står här–

grismittdubbel

–och får höra det svart på vitt.

Tryck upp lite pengar i grismittsspalten nu.

Mer fotbollspolitiskt? Okej, men bara för att jag känner att jag har en en spaning på ämnet som är så stark att den skulle kunna få mig att framstå som hela branschens allra vassaste penna.

Jo, Leicesters tränare Claudio Ranieri, som sensationellt ledde laget till titeln förra säsongen, blev ju sparkad härom dagen – och jag tycker att det är en så perfekt symbol för hur den moderna fotbollen fungerar.

Allt handlar om pengar och snabba resultat och så väldigt lite handlar om långs…

FAN!

lundh

Han hann först på den också.

Nåväl. När Champions League-finalen spelas, mellan två mångmiljardtrupper, då ska jag skriva en tweet att jag hellre ser Halmstad–Örebro i artonde omgången av allsvenskan. Jag ska skriva tweeten redan i matchminut ett, så att jag garanterat är först.

Men knappt ens då lär man vara först. Det kan vara så att hela fotbollsämnet är varvat. 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *