Listjournalistiskt andrum

Vad är det med Göteborgs sportjournalistkår och deras fablesse för den outhärdligt långa listjournalistiken???

Vi minns i höstas när Göteborgs-Postens fotbollskrönikör Mattias Balkander gjorde det här förhandsgreppet inför guldstriden:

Skärmavbild 2015-12-01 kl. 15.01.52

Femtio skäl. 50! Bland punkterna fanns »Anställningen av en ny planskötare på Kamratgården« (15), »Logistikoptimering« (44), »Utvecklad dialog mellan tränare och medicinska teamet« (22) och »Den där tisdagen när IFK-spelarna serverades så väldigt god korvstroganoff efter träningen« (nej, men typ).

Man trodde att Balkander fick löpa ett så pass långt sociala medie-gatlopp att ingen Göteborgs-journalist någonsin skulle våga sig på att lista någonting i femtiotal igen; att han på egen hand skjutit hela den västkustska långläsningslistjournalistiken i sank i samma veva som han uppfann den.

Men icke. På Sportbladet.se möts man idag av den här listan – om SHL-tabelltvåan Frölundas relativa succé:

Skärmavbild 2015-12-01 kl. 14.54.34

Skärmavbild 2015-12-01 kl. 14.54.34

Jag brukar inte ha något emot Göteborgslag per se, men den här utvecklingen (att bara blotta närheten till ett SM-guld genererar 50-tals listpunkter!!!) får mig att hoppas på att staden håller tassarna borta från alla SM-guld framöver.

Döm ut det som signalpolitik om ni vill, men jag föreslår ett poängavdrag för samtliga Göteborgsklubbar som i stort sett omöjliggör för lagen att involvera sig i guldjakter.

Svensk sportjournalistik går redan på knäna; vi klarar inte fler listpunkter. Vi går mot total systemkollaps.

Någon måste läsa igenom de listpunkter som redan finns.

Vi måste få andrum.

5 reaktion på “Listjournalistiskt andrum

  1. Intressant inlägg, men lite svårgenomträngligt, undrar om det inte hade blivit tydligare om du listat upp de 50 främsta punkterna varför man inte bör göra långa listor.

  2. Då denna information kan ses som känslig väljer jag att vara anonym. Denna eftermiddag tyckte jag mig känna igen en näbb som strövade lite vilset i Universitetsbiblioteket här i Umeå. Jag vet inte hur arbetsbördan vid redaktionen ser ut, men jag väljer att ger er detta scoop.

      • Inser såhär i efterhand att det hade varit möjligt att avslöja identiteten på denna strövare, nämligen Giffarnas kvicke ytterback Stefan Åhlander!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *