Guldmontage

Om någon under vårvintern 2011, då jag precis kritat på för Umeå FC, hade hållit en pistol mot min tinning och tvingat mig att svara på vem av mina nya lagkamrater som en dag skulle bli SM-guldmedaljör i fotboll så hade jag kanske krystat fram ett »Fredrik Wennebro« eller ett »Erik Lundström«.

Jag hade nog behövt rabbla ett tjogtal namn innan jag låtit Maths Elfvendals namn motvilligt glida genom näbbspringan.

Om samma scenario utspelat sig något halvår senare, när jag lärt känna Maths ordentligt, så hade hans namn nog ramlat bak ytterligare några snäpp.

Den kroniskt skadade andremålvakten från Härnösand behövde nämligen idka någon form av PRO-yoga om morgnarna och bokstavligen veva igång sin knäled för att ens kunna spatsera som folk. Och även om Elfvendal, inhämtad från IF Älgarna för att kombinera lärarstudier med båsöppning, mot all förmodan skulle bli av med sitt gamla trasslande vevknä så såg jag det som en smärre omöjlighet att han skulle konkurrera ut lagets förstemålvakt  – som kanske var seriens allra bästa – och ens få speltid i ettan.

Jag såg på hans fotbollsmässiga framtidsutsikter på samma sätt som Larry David nu ser på golfstjärnan Jordan Spieths frisyrframtid:

Han var färdig.

Däremot var jag helt övertygad om att den sociale, rappnäbbade och genomtrevlige kamraten – som verkade glida på en egensmord räkmacka genom studietiden – skulle bli en sjusärdeles lärare och utbildare.

Jag trodde bara att han skulle lära ut religion och historia.

Inte målvaktskunskap.

Men som målvaktstränare i IFK Norrköping är han nu redan som 28-åring svensk mästare i fotboll, den där gamle avdankade knävevaren från Härnta. Redan under sin första säsong i klubben – fyra år efter att jag mötte honom som en kroniskt skadad båsöppnare i ettan – har han hjälpt till att göra David Mitov Nilsson, 24, till en allsvensk guldmålvakt.

Pirkt.se vill å hela redaktionens vägnar gratulera Maths Elfvendal till SM-guldet med IFK Norrköping. Portalens bildredaktion blev så glada i hågen att de unnade sig ett guldmontage:

mackan
Det är fantastiskt vad man kan göra nu för tiden, bara med hjälp av ett förhandsgranskarverktyg och en väldigt svag respekt för upphovsrätten.

Kontentan här är förstås att allting är möjligt, bara man lägger den aktiva fotbollskarriären på hyllan i tid*.

(*= Samtidigt som man är otroligt driven, målmedveten och duktig, förstås. Det finns skräckexempel där folk slutat med fotboll redan vid 23 års ålder för att satsa på en karriär som gynnande skriftställare, bara för att få se sin portal gå stadigt bakåt i alla trafikmätningar.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Spamfilter *